Articol nou pe Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial ����

Constantin Boştină: Ceaușescu era un om al discuțiilor de la egal la egal nu își punea căciula pe masă și zicea spuneți că îmi aplec capul. Ajunseseră ca unul din marii lideri ai lumii. Avea capacitatea de a evalua forța unui om și puterea unui om!
de Hybrid

Întrebat dacă Nicolae Ceaușescu știa cine e pregătit să îi ia locul în 1989, Constantin Boştină, fostul secretar personal a precizat:

„Sigur că intuia acest lucru. Dar a spus Mihaela Ceaușescu, nepoata acestuia, că se știa de Iliescu şi că Marin Ceaușescu, pe care şi eu l-am cunoscut foarte bine, pentru că am fost ministru industria ușoară şi mergeam la Viena. Fratesu i-a spus că e bine la congresul 14 să facă un pas înapoi şi chiar i-a sugerat să-l pună pe Iliescu că atunci se deconspiră. Se știa că este pregătit înlocuitorul.

Nu întâmplător am primit această misiune ca să vad care sunt mișcările. Realitatea este că la întâlnirea ultimă care a fost a liderilor din țările socialiste în 4 decembrie la Moscova singurul din cei vechi era Ceaușescu. Pentru că nu a înţeles, ceea ce în opinia mea trebuia să înțeleagă.

Şi în carte spun că, din punctul meu de vedere el a făcut mai multe lucruri pentru ţară, decât lucruri rele, care în ultima parte a vieţii s-au accentuat datorită faptului că nu a înțeles să meargă în pas cu evoluția evenimentelor internaționale”, a spus Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu

„Generalul Vlad mi-a spus să o las mai moale cu Ceaușescu”
Întrebat dacă a înțeles că lucrurile merg în direcția din decembrie 1989, Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu a spus că generalul Vlad i-a spus „să o lase mai moale cu Ceaușescu”, încă din luna mai 1989.

„În perioada cât eu am fost secretar general al lui Ceaușescu generalul Vlad pe vremea aia era șeful aghiotanților. În mai 89 mi-a spus să o las mai moale cu Ceaușescu. Nu am pus întrebări că dacă pui întrebări te complici. Se intenționa să mă pună prim-secretar la Iaşi şi am refuzat. Dacă pui întrebări cazi în plasă.

Mi-am văzut de treabă. Am început să nu mai aplaud atât de mult, am lăsat mai moare diverse chestiuni şi eu le socoteam că nu sunt în regulă, că am avut confruntări chiar cu Nicolae Ceaușescu. Probleme economice”

Cum s-a planificat lovitura de stat

„Lovitura de stat a fost pregătită. Eu am avut ultima discuție cu Iliescu pe 22 decembrie seara, când m-a chemat să vin de la Botoșani şi i-am spus că nu vin. Eu fiind pe linie de stat şi nu de partid nu am fost rejectat. Am fost atras în colectivul care a preluat puterea județeană.

La vreo două ore m-a sunat colonelul Pârcălăbescu să îmi spună că tovarășul preşedinte, deci la ora 17:00 era tovarășul Iliescu şi la două ore era tovarășul preşedinte. Întreb care tovarăș preşedinte şi îmi zice Iliescu. Păi voi acolo aveți deja preşedinte? Şi nu m-am dus la Botoșani”, mai explică Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu.

„Generalul Vlad a jucat la dublu, dar nu a crezut că se va ajunge la împușcarea lui Ceaușescu”
„El (n.r generalul Vlad) a jucat la dublu în decembrie 1989. S-a înţeles până la un punct cu Stănculescu. În momentul în acer te apuci tu şi dezarmezi organele de securitate şi le neutralizezi ce faci? Faci jocul celor care au nevoie. În momentul în care ai neutralizat ai creat cale liberă pentru fotoliu”

Video transcriere

Ceausescu ajunseseră unul din marii lideri ai lumii o spune această chestiune Nixon o spune Kisinger. Asta este dovadă că până la urmă Ceauşescu avea și capacitatea să înțeleagă, dacă îi dădeai argumente plauzibile. Dacă aruncai un porumbel și îl lăsai se zboare sigur ca el ca orice conducător nu îl băga în seamă. Ceauşescu în momentele de vârf era el însuși Ceaușescu chiar dacă nu era Ceauşescu cel bun dar era Ceauşescu cel mai puțin bun dar își ținea poziția dovadă că până la urmă cu toate lucrurile pe care le-a înțeles că el le-a înțeles nu a vrut să le accepte . El și-a ținut poziția care la costat viața dovada este momentul în care se pregătea în Comitetul Politic Executiv discutarea lui Cornel Burtică și excluderea lui din Comitetul Executiv și trimiterea ca prim secretar dar și după aceea ca inginer la Petro Obraz, Ceauşescu avea capacitatea de a evalua forța unui om și puterea unui om și Burtică era un om intelectual și un bun specialist nu era economist era inginer de meserie dar un bun specialist Ceauşescu a propus să i să dea o sancțiune mai dură lui Burtică dar să-l mențină în structura superioară de conducere la care Elena Ceauşescu i-a spus nu lui Ceaușescu îi dăm o sancțiune îl scoatem și îl trimitem intr-un județ el a spus da ea a spus nu și în momentul când el a spus da a treia oară da, ea, ia spus așa textual; Nicule fii atent că nu numai tu ești partidul și eu sunt partidul și să nu mă pui să spun ceea ce știu eu. Șantaj pe față evident. Un lucru care m-a șocat, erau Ceauşescu și Ceaușeașca si eu care eram în birou și aveam birou în vila lui Ceauşescu la Snagov în vila 10 și erau geamurile deschise și am auzit fără să vreau. Am avut mai multe conflicte cu Elena pentru că eu nu am jucat rolul ca să o informez pe ea înainte și după aia sa mă duc la Nicolae Ceauşescu așa făceau toți asta era o practică casei ca să zic așa.

Ceaușescu cu Hafez Al-Assad
Când erau foarte strâns în activitate cu Orientul Apropiat unul din canalele de negociere și cu arabii și cu palestinienii și cu evreii era Hafez Al-Assad președintele Siriei, într-o activitate ambasadorul Siriei a venit cu un plic la Nicolae Ceauşescu care era din partea lui Hafez Al- Assad, probabil au citit când a fost întâlnirea asta, și la plecarea după o vânătoare la Călărași Ceauşescu m-a chemat să-mi dea acel plic dar mi l-a dat în birou și îmi spune ține acest plic până mă întorc eu, nici măcar nu l-a lăsat în birou. Nici nu a trecut o jumă de oră de la plecarea în Călărași la vânătoare că vine Elena Ceauşescu la mine în birou și-mi spune să-mi dai plicul pe care ți l-a dat Tovarasul, eu pe moment mi-a sunat în cap ‘ține plicul și mi-l dai când viu’ el nu mi-a spus să-l dau sau să nu-l dau și atunci i-am spus tovarăşei Elenei Ceaușescu din păcate nu-l mai am, cum nu-l mai am, că la plecare tovarăşul m-a chemat pe scări și i l-am dat, m-a făcut nenorocit nu sunt bun de activism și seară la întoarcerea de la vânătoare Ceauşescu nu a mai trecut pe la birou și m-a chemat aghiotantul acasă în Primăverii. Domnul Gâdea economia României în anii ’80 era deschisă aproape 50 la sută pieții vestnice, erau societăți mixte și în România și în străinătate, colaborări cu structuriile internaționale de aia foarte mulți economiști mai ales din comerțul exterior au făcut față după ’89. Ne întoarcem la Primăverii, m-am dus la Primăverii și i-am spus lui Ceaușescu ce a mai fost cu cursul valutar ce a mai fost pe la Comitetul Central și cu acordul valutar, se bucura foarte tare când știa că se câștigau bani mai mulți. Și nu dau să plec și el mă întreabă și-mi era teamă săi spun chestia asta dar îmi era și teama să nu-i spun poate vrea să mă încerce cât sunt devotat preşedintelui și vede că nu plec și mă întreabă mai ai ceva se întoarce când mergeam și eu îi spun da, cu plicul, cei cu plicul pai zic l-a cerut tovarăşa și lai dat zic nu Ceauşescu îmi spune foarte bine ai făcut și să știi că încă nu am cedat puterea nimănui

Ștefan Andrei, Nicolae Ceaușescu, Shimon Peres, Ezer Weizman.
Acolo era o comunicare mai specială între Hafez Al-Assad Ceauşescu și evrei și Israel se știe că Ceauşescu a jucat un rol major în Orientul Apropiat și a fost unul dintre cei care au parcurs practica cam în toate etapele acordurilor de la Camp David numai că nu se recunoaște americanii nu mai recunosc acum dar cel care a făcut armonizarea foarte bună între ei. Spre exemplu când a fost în vizită la Carter în ’78, Carter i-a cerut lui Ceaușescu să intermedieze o discuție cu Arafat. Este Stenograma întâlnirii.

Ceaușescu era un om al discuțiilor de la egal la egal nu își punea căciula pe masă și zicea spuneți că îmi aplec capul.

SURSĂ ANTENA 3