CD
1.586 aprobate
denitsoc@gmail.com
CE SE ASTEAPTA DE LA BRICS?
CD
Summitul va consta din două părți, prima urmând să fie organizată sub sloganul „Consolidarea multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală echitabilă”, iar a doua deviză este: „BRICS și Sudul Global – Construirea în comun a unei lumi mai bune”.
Se așteaptă ca participanții să discute despre perfectionarea si globalizarea platformei de plăți digitale BRICS, in monedele nationale. BRICS Bridge și despre modalitățile de creștere a comerțului între statele member cat si cu tertii..
În timpul evenimentului, Rusia va propune inițiative subliniate în cadrul actualei sale președinții BRICS și legate de domenii umanitare, economice, financiare, parlamentare și alte domenii, informează secretariatul summitului.
Președintele rus Vladimir Putin va organiza 17 întâlniri bilaterale cu omologii străini pe marginea summitului, care va începe înainte de deschiderea oficială a reuniunii, pe 21 octombrie. Putin, în special, urmează să se întâlnească cu președintele iranian Masoud Pezeshkian. pentru a discuta despre un parteneriat strategic cuprinzător.
Cu peste 30 de țări participante la cel mai inalt nivel, summitul „s-ar putea transforma în cel mai mare eveniment de politică externă al Rusiei”, potrivit consilierului prezidențial rus Yury Ushakov.
În acest sens, este de așteptat ca elaborarea unor criterii clare pentru admiterea noilor membri BRICS și cooperarea cu țările partenere în diferite formate să fie pe agenda summit-ului.
Iuri Ușakov a subliniat anterior că Moscova încearcă să asigure „cea mai bună intrare posibilă a noilor membri BRICS în arhitectura de cooperare pe mai multe niveluri de existentă a grupului”.
Rusia adaugă la „consolidarea rolului BRICS în sistemul monetar și financiar internațional, dezvoltarea cooperării interbancare și extinderea utilizării monedelor naționale în comerțul reciprocc cu plata directă interbancar”.
Săptămâna aceasta, nefastă coincidentă, in acelasi timp cu Summitul BRICS, Marea Britanie prin regele Charles al III-lea și prim-ministrul său, Keir Starmer, va găzdui 55 de națiuni în Samoa, pentru reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth (CHOGM), o întâlnire bianuală a liderilor de stat asociați cu coroana imperiului britanic bolnav de secole.
Dar prezenta vasalilor in Samoa este cam slabă si chiar cele mai representative delegatii lipsesc sau vin la nivelul doi sau trei de reprezentare, presedintii sau prim ministrii fiind prezenti la Kazan.
Cyril Ramaphosa si Modi sunt ambii ocupati, chiar cu o zi inainte de summit la o reuniune separată a principalelor țări în curs de dezvoltare, găzduită de președintele rus, Vladimir Putin, unde este prezent și președintele chinez Xi Jinping.
Pana si Sri Lanka, care solicită să adere la BRICS săptămâna aceasta, nu își trimite nici premierul, nici ministrul de externe în Samoa, a declarat un oficial de la Înaltul Comisariat din Londra.
Chiar dacă unii nu sunt la Kazan, cum e cazul Canadei, prim ministrul sau ministrul de externe sunt ocupati cu orice altceva decat soarta imperiului bolnav.
Chiar si Charles, oficial șeful Commonwealth-ului, ce rămâne regele a 14 națiuni în afară de Regatul Unit este si el cam bolnav, altă nefericită coincidentă imperială.
Commonwealth-ul format in 1949, pare un club subred de networking pentru statele mici, care se întâlnesc periodic cu Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă și India ca să se simtă si ele importante, să-si frece coatele cu lumea bună, iar tări ca India să se simtă măreată si invidiată .
Oficialii imperiali sunt conștienți de necesitatea de a împiedica statele mai mici, multe din Africa, să fie influentate de tările in curs de dezvoltare ale Sudului Global si să fie tentate de apartenenta la BRICS.
Din seria coincidentelor face parte si reuniunea Fondului Monetar Internațional de la Washington, tot săptămâna aceasta, ce va fi una aglomerată, tensionată și încărcată de provocări. Aici, sclipitorii analisti economici se vor confrunta cu un număr uluitor de probleme de actualitate, de la problema “cum încetinim China” până la recesiunea Germaniei, la riscuri geopolitice din belșug până la alegerile în SUA, care testează nervii peste tot. Mai introduceți si avertismentele FMI cu privire la o bombă cu ceas pentru datoria publică globală de 100 de trilioane de dolari si aveti deja spectrul letal al crizei scris in stele, oricine să-l vadă.
Într-o lume din ce în ce mai multipolară, o gamă largă de monede pot intra în mod colectiv in rolul dolarului Implicația logică a unei astfel de schimbări ar fi că, în timp ce dolarul ar putea rămâne viabil pentru comerțul global și fluxurile de capital, tendința sa de a fi un refugiu sigur de investitie în perioadele de stres ar fi diminuată, pe măsură ce investitorii își cântăresc opțiunile între o serie de alternative mai stabile.
Dar rămanerea dolarului semnificativ in tranzactiile internationale depinde doar de dolar, cum poate el insusi iesi din problema datoriei publice a SUA si din faptul ca 1,2 trilioane sunt pariate fără acoperire pe bursele occidentale ce au devenit cazinouri murdare.
BRICSUL nu luptă contra dolarului asa cum acuză occidentul, ci doar pentru evitarea lui din cele două motive amintite si dezvoltate mai devreme, fiind o armă financiară letală si prin pericolul devalorizării lui iminente. Si asta se intamplă datorită găștii de la Bretton Woods care prin lacomia lor au făcut o mizerie în economiile lor individuale – și prin extensie si sistemului global.
Cu toate acestea, culmea ridicolului, agentiile de rating si in special Serviciul pentru investitori Moody’s, care este ultimul care a acordat Washingtonului un grad AAA, vor da acelasi rating bun SUA. Să-ti vină să plangi nu alta.
Michael Krautzberger, director global de investiții la Allianz Global Investors, spune că „există unele speranțe ca recentul sprijin al politicii chineze[tot China] va ajuta piețele sensibile la comerț precum Germania, dar ne îndoim că acest lucru va fi suficient pentru a compensa imaginea slabă a cererii interne din regiune. Există, de asemenea, riscul ca, după viitoarele alegeri din SUA din noiembrie, conflictele comerciale să revină pe agenda politică – nu doar între SUA și China, ci și cu UE – prezentând și mai multe riscuri de creștere negativă.”
Summitul International Monetary Fund se uită la Kazan cu frică si disperare.
Atlanta 23/10/2024
INCHEIEREA SUMMITULUI BRICS ‘24
CD
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost și el present la Kazan. Putin și Guterres s-au intalnit joi în marja Summit-ului BRICS pentru a discuta despre activitatea Națiunilor Unite, criza din Orientul Mijlociu și situația din Ucraina.
În declarația lor finală, țările BRICS, printre altele:
Au afirmat importanța extinderii cooperării pe baza intereselor comune și a dezvoltării în continuare a parteneriatului strategic.
Au reamintit pozițiile lor naționale cu privire la situația din și în jurul Ucrainei.
Și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ al sancțiunilor ilegale asupra economiei globale.
Au cerut o mai mare participare a țărilor cel mai puțin dezvoltate, în special în Africa, la procesele globale. A salutat interesul puternic al Sudului Global de a se uni.
Au luat act de propunerile de mediere pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina prin dialog.
Și-au exprimat îngrijorarea față de escaladarea violenței și agravarea crizei umanitare din Sudan și a cerut o încetare a focului.
Și-au reafirmat angajamentul față de multilateralism și de a menține rolul central al Națiunilor Unite în sistemul internațional.
Au subliniat importanța continuării implementării Strategiei de parteneriat economic 2025 pe toate fronturile.
Și-au reafirmat sprijinul pentru o reformă cuprinzătoare a ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate, pentru a o face mai reprezentativă.
Au salutat utilizarea monedelor naționale în tranzacțiile financiare dintre statele membre ale blocului și partenerii lor comerciali.
S-a opus măsurilor unilaterale impuse sub pretextul combaterii schimbărilor climatice.
Au condamnat atacurile asupra personalului ONU și amenințările la adresa siguranței acestora și a cerut Israelului să înceteze imediat astfel de acțiuni.
Au salutat înființarea unui Consiliu Prezidențial Interimar pentru Haiti și crearea unui Consiliu Electoral pentru a rezolva criza.
Au reafirmat decizia de a lua măsuri în sprijinul reformei OMC.
Au cerut reforma instituțiilor de la Bretton Woods, ținând cont de reprezentarea sporită a țărilor în curs de dezvoltare.
Declarația finală BRICS va fi un pas foarte important pentru consolidarea interacțiunii membrilor organizației, a declarat un reprezentant al delegației Emiratelor Arabe Unite la summitul BRICS de la Kazan.
„Declarația care urmează să fie adoptată va fi un pas important pentru a consolida interacțiunea noastră, a stabili un cadru universal recunoscut pentru a face față provocărilor viitoare și a ne atinge obiectivele comune”, a declarat ministrul de externe Ahmed Ali Al Sayegh.
La incheiere Putin a inmanat tuturor participantilor o bancnota BRICS de 100 de unitati[nu exista un nume pentru aceste unitati financiare] in valoare de cca 5 dolari cu care invitatii isi puteau cumpara ceva din magazine, ca s averifice valoarea de circulatie a bancnotei.
Personal cred ca valoarea acestei banknote istoriceste si ca valoare de colectie este mult mai mare, acum dupa noul “Bretton Wood” de la Kazan.
Vom reveni in doua- trei saptamani cand se va comunica si sti mai mult despre deciziile aprobate si acceptate la Kazan,
Pe curand.
Atlanta 24/10/2024
Corect s-a emigrat unde a fost mai bine atunci.
Dar exista sansa ca romanii sa se orienteze diferit acum si nu doar sa-si schimbe directia bejeniei ci sa scimbe directia de aliniere a tarii cu totul.
Occidentul nu mai este o atractie si nici nu va mai fi pentru o oarecare vreme. Trebuie sa ne gandim la viitor si sa nu ne lasam prada nostalgiilor trecute, ca bunicii nostri care i-au asteptat pe americani, iat noi am incasat-o de la khazarii cu pasapoarte amaricane.
Pentru noi ROMANII nu conteaza la cine slugarim : hue , otan , brics , totusi milioanele de romani nu au plecat nici la moskva , nici la delhi , nici la pekin , nici la johanesburg , au plecat unde a fost mai bine pentru ei si namul lor si inca sustin aceasta tara prin munca lor . migrantii vin puhoi in europa nu in tarile bricsului , deocamdata .CRESTINISMUL si Europa ( cu toate pacatele lor ) au contribuit enorm la dezvoltarea lumii . Ce se intimpla acum ramine a fi de vazut , oricum nu va fi bine .