Victoria Maiei Sandu trebuie consolidată

Cristian Hrițuc

Author: 

Hrițuc Cristian

Victoria Maiei Sandu este una extrem de benefică din punctul de vedere al imaginii externe. Deodată, Republica Moldova a devenit ”vedeta” la care se uită toată Europa. Prin această reușită, s-a proiectat în întreaga lume imaginea unui stat care alege un om onest, corect, care crede în valorile democrației. Cetățenii Republicii Moldova au ajuns să schimbe peste noapte imaginea pe care o avea tânăra Republică. Pare o despărțire ireversibilă de epoca sovietică.

Victoria a fost spectaculoasă mai ales datorită scorului, a diferenței mari dintre cei doi. Maia Sandu a reușit să îl învingă pe Dodon și în plan intern, iar în diaspora l-a zdrobit pur și simplu.

Sandu trebuie felicitată în special pentru ambiția și perseverența de care a dat dovadă. Și-a sacrificat câțiva ani din viață și a rămas în politica de pe malul Bâcului, luptându-se cu niște adversari extrem de duri, care nu ezitau să folosească orice mijloc pentru a câștiga.

Desigur, mulți vor face analize și comentarii privind modul în care a câștigat, strategia folosită, etc. În materialul de astăzi, chiar dacă e la cald, vreau să vă prezint provocările ce vor urma, pentru că greul abia acum începe. Așteptările oamenilor privind situația din Republica Moldova sunt extrem de mari, dar pârghiile principale se află în altă parte.

Victoria Maiei Sandu trebuie consolidată și asta nu se va face doar cu entuziasm și cu oamenii fericiți.

Câștigarea președinției de către Maia Sandu la acest scor îi conferă acesteia o legitimitate enormă și ea va beneficia de un capital de încredere pe care va trebui să îl folosească pentru a pune mâna și pe pârghiile de putere reale.

Republica Moldova este una parlamentară. Atribuțiile președintelui sunt extrem de reduse, iar un parlament ostil poate să îl transforme într-un ”președinte de decor”.

Contextul politic este unul extrem de greu. PSRM este principala forță din Parlament, are Executivul și mai mult de atât, socialiștii lui Igor Dodon au pus mâna pe instituțiile cheie. În unele instituții, controlul oamenilor este exercitat direct de către Moscova, nici măcar de către socialiștii moldoveni, vezi procurorul general, șeful serviciului de Pază și Protecție.

Maia Sandu este un președinte care este înconjurat numai de forțe ostile. Statul moldovean este acaparat și nu va fi ușor ca el să fie eliberat. Primul pas care trebuie făcut este schimbarea Guvernului Chicu și instalarea unui guvern partener. Aritmetica parlamentară ne arată că se va putea face acest lucru doar prin negocieri complicate, cu multe compromisuri și cu cedări care vor afecta imaginea președintelui proaspăt ales. Dar, nu există altă cale.

Situația pandemiei este extrem de gravă, situația economică este extrem de gravă și este nevoie de un guvern competent, care să lucreze în parteneriat cu președintele.

Republica Moldova nu poate ieși din criza actuală fără sprijinul UE și al României. Nu are banii necesari, nu are forța necesară. Republica Moldova trebuie efectiv salvată de la înec și asta se poate întâmpla doar dacă Vestul se aruncă decisiv în joc și o face fără ezitări. De data aceasta trebuie și Vestul să înțeleagă că nu mai poți face compromisuri cu Federația Rusă, care va dori să păstreze echilibru de putere și va încerca să își țină PSRM-ul la butoane.

Este momentul acțiunii!

Altfel, dacă totul va bălti, vom ajunge din nou în situația în care vom regreta, iar cetățenii vor fi dezamăgiți. Republica Moldova are nevoie de un Guvern de criză. Maia Sandu are nevoie de un guvern partener, dar acest lucru nu se va face peste noapte.

Oamenii trebuie să înțeleagă că victoria din alegerile prezidențiale este o gură de oxigen, dar nu va aduce schimbări peste noapte. Nici corupția nu va fi eradicată, nici sărăcia și nici pandemia nu vor fi oprite.

Este nevoie de timp, de o resetare totală a instituțiilor, de preluarea pârghiilor de putere. Va fi nevoie ca Maia Sandu să fie ajutată de către UE nu doar prin vorbe frumoase, mesaje de susținere ci și prin pârghii neconvenționale.