Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu atunci când era președinte! Câți bani lua lunar. Surpriză de proporții

CLAUDIU I
INHOT NEWS
13/04/2019, 12:51
Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu atunci când era președinte! Câți bani lua lunar. Surpriză de proporțiiGALERIE FOTO
S-a aflat ce salariu avea Nicolae Ceausescu!

Recent, s-a aflat ce salariu avea dictatorul Nicolae Ceausescu! Spre surprinderea tuturor, fostul președinte al României nu avea cel mai mare salariu din țară! El era întrecut în ceea ce privește sumele încasate lunar de șeful de exploatație din Valea Jiului!

 

Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu!

Salariul fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu, pe când era în funcție, a fost dezvăluit de Petre Gigea, fostul ministru de Finanțe și consilier personal al dictatorului.

 „15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizaţia de conducere, dar care nu intra la calculul pensiei, deoarece Ceauşescu nu accepta ideea unor pensii mari”, a declarat, pentru gds.ro, Petre Gigea, citat declick.ro.

Salariu Nicolae Ceausescu
Nicolae Ceausescu a refuzat o marire de salariu consistenta

Nicolae Ceaușescu a refuzat o mărire de salariu și nu era adeptul unor ”pensii nesimțite”

„La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Dacă am face un calcul aproximativ, am putea zice că salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari SUA pe lună”, a mai explicat Petre Gigea.

„La sugestia unor colegi miniştri, prin noiembrie 1985, m-am dus într-o zi la Nicolae Ceauşescu cu o propunere de mărire a salariului lui, ştiind că, implicit, se vor mări astfel la toţi de sub el. Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei  pe lună (salariu plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari SUA”, a mai explicat Petre Gigea, care a trecut în revistă și salariile oamenilor de rând:

”În aceeaşi perioadă, salariile românilor de rând variau între 1.500 şi 3.600 de lei. De asemenea, o franzelă costa 2,5 lei, 1 kg de zahăr 11 lei, 1 litru de ulei 12 lei, 1 kg de carne de porc 33 de lei, 1 litru de benzină 9 lei, un bilet de tramvai 2 lei, un televizor cu tub între 2.000 şi 4.000 de lei, iar o maşină Dacia 70.000 de lei”, a mai sous Gigea.