D.D. Rujan

15:15 (acum 45 de minute)

către eu

Care trebuia sa fie prima ” problema ” de analiza 

in Congresul Liberalilor, aflati la guvernare…

Orice analiză asupra realitatilor romanesti la un Congres Liberal  trebuie începută prin a vedea si intzelege , in context european , ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004  ...  Odată ce au căzut frontierele politice , s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați – majoritatea bine pregatiti profesional , proveniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit  in mare parte din creșterea economică a Vestului. (ddr)

Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru propria țară!)  România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel!! Polonia a pierdut o zecime din populație … Dintre primele zece tari UE la indicele de mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi ajuns astfel , dacă medicii , doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge vreodata din urma Europa de Vest. ”Europa de Est va îmbătrâni de tot înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-sef al BERD pentru Europa de Est.

 În Polonia , ca si in Romania străinii dețin jumătate din industrie și din retail, dar în special prin intermediul marilor companii.În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi ! Ba in  Ungaria, s-a ajuns pana acolo incat firmele si particularii străini ” asigura” patru cincimi din exporturile țării!! Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă bine instruita si competentă . Până la urma , cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania . 

 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest , Estul a … ” donat” nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni !! Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state . Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni ai sai care au plecat …afara însă au primit de la UE doar 138 de miliarde de euro.Ca fapt divers  sa punctam ca  fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în  tocmirea  de proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc si valorifica  majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

Europa Centrală și de Est a devenit doar ”o uzină” pe lanțurile de producție occidentale .  Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în sacul fara fund – China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel … Germania , Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro. 

Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor … tot mic, ne reamintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.

Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele mult promise, dar inca netrimise  de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE , Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare , țări bogate extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult…

 Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxellesul va interzice …  prea devreme resursele ieftine de energie. Este  tot mai clar ca in continuare  competitivitatea Estului in perspectiva va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.