Mizeria oligarhică și speranțele bandiților

 

”Veniți acasă măi copii” … cheamă oligarhii

Pe parcursul anilor au fost ”realizate” diferite reforme, însă nu au dat roadele bunăstării, societatea nu simte modernizare, schimbări spre bine, îmbunătăţirea calităţii vieţii. În aceiași perioadă diferența dintre bogați și săraci a devenit mai mare și mai pronunțată. Situația din sfera socială a ieșit de sub control. Ministerul muncii și protecției sociale prin declarații laudă progresele realizate, adică sărăcia cumplită prin care trec cetățenii și reducerea nivelului de viață.În ultimele săptămâni același minister face apel către concetățenii aflați la muncă peste hotare să revină acasă. Elaborează diferite programe de ai ”încadra” în câmpul muncii, care de la an la an degradează. Toate aceste declarații nu sunt altceva, decât o farsă politică legată de apropierea alegerilor parlamentare, au un scop bine determinat care ține de deposedarea economiilor, care pot fi aduse de cetățenii aflați peste hotare.În ce câmp al muncii să fie angajate persoanele care trebuie să revină, dacă locurile de muncă dispar în fiecare zi?Se poate afirma că se simte epuizarea resurselor valorii adăugate care se produce azi în Moldova. Ca rezultat se reduc sursele din care oligarhii fură. Declarațiile de chemare la baștină a cetățenilor aflați la muncă peste hotare sunt foarte bine gândite. Se mizează pe faptul că cei ce vor reveni vor aduce cu ei și economiile de valută străină acumulată dea lungul anilor.Aceasta este principala miză a declarațiilor făcute de ministra dna Buliga. Să nu uităm că acest minister este subjugat de ”căpitanul” real din umbră al PDM, oligarhul Plahotniuc. Cred că el este și autorul tuturor acestor declarații.Cetățenii trebuie să înțeleagă că în prezent nu au la ce reveni în Moldova, deoarece rata șomajului s-a majorat de două ori în ultimii ani în Moldova. În așa fel, ei riscă să rămână fără economiile care le vor aduce în Moldova. Principalul oligarh are deja aprobate schemele de deposedare de valuta străină a celor care vor reveni la baștină.Alt scop al declarațiilor făcute de purtătorii de cuvânt a lui Plahotniuc nu au.Grija de a se îmbogăți le răpește prea mult timp oligarhilor de la putere, iar alții au trecut în umbră, după ce și-au așezat oamenii lor peste tot.

Mizeria oligarhică produsă de politicieni

Mizeria guvernărilor anterioare a spulberat aspirațiile cetățenilor la o viață decentă și au lăsat o amprentă adâncă asupra viitorului Moldovei. Mai pronunțat situația s-a agravat în ultimii 5 ani, de când la putere au ajuns persoane întâmplătoare cu trecut foarte negativ, care au acumulat bogății nejustificate și nu cunosc nimic despre politică și politici de stat. În aceiași măsură au devenit complici cei care s-au vândut oligarhilor cu tot cu partide.Datorită accesului în politică a persoanelor dubioase, Moldova a frânat în implementarea reformelor reale sau acestea au fost puse în serviciul celor de la putere. În așa fel, s-a început oligarhizarea economiei Moldovei, capturarea justiţiei, monopolizarea pieţei, dar şi acapararea statului de drept. Cele mai importante servicii și structuri de stat au devenit instrumente eficiente de redistribuire a economiei, afacerilor și supunere a finanțelor publice la cheremul unor indivizi.Situația în care s-a pomenit Moldova este foarte delicată. Pe de o parte bunăvoința din partea europenilor este folosită în mod obraznic, iar pe de alta poporul tolerează în continuare fenomenele negative. Cetățenii plătesc pentru greșelile și acțiunile cu care sunt permanent mințiți și furați.Deposedarea de averi, schemele de afaceri murdare funcționează în continuare cu toată reforma justiției. Persoanele dubioase care dețin 3 cetățenii și mai multe nume, după care plânge puşcăria, se simt liberi și își continuă afacerile sale murdare. Ce fel de reformare a justiției a fost efectuată?Comportamentul oficialilor europeni devine cinic. Aceștia tac când vorbim despre reţele criminale, de reţele care încalcă nu doar valorile europene, ci Codul Penal elementar. Au oare politicienii europeni interese?Una este evident că chiar și după parafarea acordului de asociere, avansarea economică şi politică a Moldovei stagnează din cauza capturării economiei, structurilor statului, a ramurilor puterii şi a presei de către oligarhi.Toate sondajele internaționale, cercetările structurilor internaționale financiare demonstrează că Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, cu o economie monopolizată şi controlată de oligarhi. In timp ce Uniunea Europeană recunoaște Moldova ca stat cu economie de piață, principiile și mecanismele de piață nu sunt respectate.

 

 

 

 

Folosind structurile de stat și serviciile responsabile de monitorizarea și respectarea concurenței egale, cei de la putere au subjugat toate domeniile sectorului real al economiei. Principala structură responsabilă de combaterea monopolurilor susține deschis pe toate căile subjugarea economiei de către stăpânul său. În procesul de punere în aplicație a ideilor și planurilor meschine, stăpânul, permanent a fost ajutat și de Consiliul Concurenței, care este angajat politic al PD.

 

Analizele și cercetările ne arată că majoritatea domeniilor economice sunt monopolizate de către aventurierii din PD. Astfel principalele domenii ale economiei monopolizate se răsfrâng asupra:

Sistemului bancar;
Pieței financiare;
Pieței de asigurări;
Pieței mass-media;
Pieței de carburanți;
Pieței metalelor;
Pieței de carne;
Pieței de pește;
Pieței de grâne;
Sferei de comerț;
Pieței transporturilor;
Exportul unor produse strategice;
Pieței resurselor energetice;
Domeniului de producție a materialelor de construcții;
Pieței de achiziție a produselor agricole.
Fenomenul de stat capturat de către oligarhi a fost ridicat de mai mulți experți. Alții dintre foștii conducători au recunoscut că întreaga Moldovă este subjugată unui singur om – Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al PDM. Astăzi acesta ajutat de mai mulți așa numiți politologi, analiști și experți, susținut de deputaţi, practic controlează aproape toată mass-media, justiţia, procuratura şi majoritatea structurilor statului, inclusiv cele mai profitabile întreprinderi din sectorul economic.

Corupţia și justiţia aservită vor distruge Moldova

Reformarea justiției a fost realizată. Aceasta s-a petrecut prin promovarea în funcţii a oamenilor controversați, corupţi şi certaţi cu legea. Aceasta este un așa mod nou de integrare europeană prin reforme în numele oligarhilor. Reacția oficialilor moldoveni la criticile oficialilor europeni şi îndemnurile la combaterea corupţiei este lentă. Nu este secret că majoritatea deciziilor judecătorești se fac la comandă. Un judecător de la Strășeni pentru 200 EUR a primit 7 ani de detenție, iar cei care sunt prinși cu milioane de lei sunt eliberați.Până în prezent nu este emisă nici un fel de hotărâre pe cazul Băncii de Economii, pe cazurile de atac raider asupra întregului sistem bancar și financiar din Moldova. Majoritatea dintre judecători au averi nedeclarate, care au fost acumulate din acțiuni de corupere, din mită și nici unul nu este tras la răspundere penală. Iar dacă Comisia națională de integritate depistează averi nedeclarate, aceste cazuri ca prin minune sunt mușamalizate și nici un caz nu se soldează cu urmărire penală sau sancțiuni.Procesele care au loc în Moldova mimează doar procesul de integrare europeană și formează o amenințare reală de a bloca acest drum spre UE. În perioada ultimilor 4 ani am atenționat că procesele interne stagnează avansarea economică.Trebuie urgent să se pună capăt oligarhizării şi capturării economiei, structurilor statului, a ramurilor puterii şi a presei de către Plahotniuc. Despre corupția în justiție vorbește și barometrul de opinie publică din noiembrie 2013, unde 53 la sută din populaţie nu are deloc încredere în justiţie. Un alt sondaj arată că numărul celor nemulţumiţi de justiţie este în permanentă creştere unde 85 la sută au spus că nu au deloc încredere în justiţia moldovenească.Principalele surse de venituri oligarhice sunt umbrite sau realizate cu ajutorul Procuraturii, Consiliul Concurenței, CNA și alte structuri și servicii de stat. În principal Procuratura a devenit umbrela tuturor fărădelegilor. Cele mai profitabile afaceri sunt luate cu ajutorul acestei structuri.   Avante Moldova, Europa ne așteaptă… așa corupți și săraci cum suntem

Varianta în limba engleză o puteți accesa aici.

GheorgheCostandachi europalibera.org

23.04.2014

.             

 

 

 

 Unirea s-a făcut! Avem exact aceleași probleme, aceleași metehne!