Legea offshore destramă alianța de guvernare ?!

Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, în ședință comună, raportul privind Legea offshore, care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente. Astfel, Legea offshore este trimisă spre votul final din Camera Deputaților. , Deputații PSD au propus și au adoptat schimbarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare obținute de investitori prin Legea offshore, prin votul dat marți în comisiile reunite din Camera Deputaților,. Marți, Comisia economică și pentru energie, Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului au discutat în ședință comună Raportul comun pentru „Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore”, ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis și după ce o primă formă a fost adoptată de Senat. Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat, marţi, că atitudinea deputatului ALDE Varujan Vosganian de la dezbaterea legii offshore a fost una „stranie”, menţionând că a existat şi o discuţie între liderii coaliţiei de guvernare pe tema amendamentelor la această lege. Iancu a explicat că odată ce legea a devenit favorabilă statului român au apărut ”zone de agitație” și arată că inclusiv cei de la ALDE au intrat în această zonă. „Eu, personal, am discutat cu domnul Vosganian săptămâna trecută. Şi-a manifestat interesul de a avea două amendamente, să nu existe contracte subsecvente şi să o intervenţie asupra regimului fiscal alta decât redevenţele. I-am spus că au fost împărtăşite în totalitate şi supuse dezbaterii şi sunt preluate. De asemenea, a existat o discuţie între domnul Călin Popescu Tăriceanu şi domnul Liviu Dragnea, la nivelul liderilor grupurilor, ce nu pot să înţeleg această atitudine de astăzi, este stranie”, a afirmat Iancu, în legătură cu faptul că deputatul ALDE Varujan Vosganian a spus că dezbaterile sunt „improvizate” şi a anunţat că va cere retrimiterea la comisii a proiectului.

Iancu a afirmat că s-au creat „zone de agitaţie” atunci când legea a devenit „mai avantajoasă pentru statul român”. „Dintr-o dată, din moment ce vedem că legea este mai avantajoasă pentru statul român, brusc s-au creat nişte zone de agitaţie atât în rândul unor colegi de la PNL, cât şi de la USR, dar iată surpriza, apar discuţii de acest gen şi din partea ALDE. Din moment ce domnul Vosganian a votat aceste lucruri în iulie şi acum brusc să considere că e o improvizaţie…(…). Discuţia cu domnia sa a avut loc vineri. Nu pot să dau o explicaţie pentru o anumită atitudine”, a mai spus Iancu. Deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputaţilor ALDE Varujan Vosganian argumentând că această dezbatere este „o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului.

*

*

Nota redacției: Varujan Vosganian este tot mai contestat de conaționalii săi armeni pentru comportamentul său cel puțin dubios ca ministru și parlamentar! Atitudinea sa în discuțiile privind Legea off shore nu le face cinste armenilor, unul dintre grupurile minoritare cele mai loiale majorității etnice românești!