Domnule profesor ION COJA, care credeți că este soluția pentru situația din Ucraina? Vă întreb mai simplu: ce ați face dacă ați fi în locul lui PUTIN?

Da, Ucraina este într-o situație care trebuie „rezolvată”! Ucraina este o problemă, o anomalie care trebuie corectată. Cum? Cum aș îndrepta-o eu dacă aș fi în locul lui Putin? Sunt posibile teoretic două variante: să fiu eu în locul lui Putin și să judec lucrurile cu mintea mea, de Ion Coja. Este varianta cu nicio șansă de a imagina un răspuns cât de cât realist! Varianta a doua este mai probabilă: să dau o soluție gândită cu ceea ce bănui eu că ar fi gândirea lui gaspadin Putin!

Să le luăm pe rând! Deci soluția ION COJA!

Ucraina este o făcătură, un stat artificial, care nu respectă niciun tipic după care în istorie s-au constituit statele naționale. Ucraina, ca stat, nu este opera ucrainenilor, nu este rezultatul unor eforturi și sacrificii ale unor lideri ucraineni naționaliști, a unei politici, a unor sacrificii. Ucraina de azi este, în primul rând, „opera” lui „naș Nikita”, a lui Nikita Hrușciov, evreu ucrainean care, din poziția de conducator absolut al URSS, s-a jucat cu creionul pe harta Rusiei și a desenat pentru Ucraina un contur extrem de generos!

De ce a făcut-o? Din patriotism local?

Repet: Nikita Hrușciov era evreu! Naiba știe ce era în sufletul și în mintea lui de evreu! Prost nu era! Dacă nu mă înșel, nici unul dintre urmașii săi nu mai trăiește în fosta URSS! Ci în marele Israel! Adică în lumea largă! Dezmembrarea URSS era de luat în calcul de orice politician cu experiență, mai ales de un politician evreu, ca Hrușciov! Care, cel mai probabil, îi iubea pe ruși la fel de mult ca pe ucraineni! Adică deloc! Caz în care a imaginat, pentru clipa dezmembrării URSS, un contur al Ucrainei care să constituie o sămânță de scandal inevitabil, de dispute și discuții între Moscova și Kiev care să ducă la rezultatul de azi: Rusia și Ucraina sunt în pragul unui război fratricid, al unui război civil, propriu zis.
Nota bene: dacă dezmembrarea URSS a fost cât de cât firească, asta trebuia să însemne două lucruri: desprinderea de Rusia a unor state naționale foste republici sovietice, ca Georgia, Armenia, Kazahstan și altele. Dar și desprinderea de URSS a unor regiuni/teritorii care au aparținut unor state vecine cu Rusia, regiuni care se cuvine să se întoarcă la țările/statele de obârșie! Actualul teritoriu al Ucrainei cuprinde astfel de regiuni, locuite de populații de altă etnie, cum ar fi polonezii, ungurii sau românii, care au fost înglobate în cuprinsul URSS în urma unor evenimente istorice regretabile, care au făcut posibile aceste abuzuri. Deci eu, dacă Putin ar gândi cu mintea mea, aș aplica consecvent principiul naționalității nu numai la soarta fostelor republici unionale, ci și la soarta unor etnii a căror țară mamă se află în imediata vecinătate a fostei URSS… Dacă armenii sau georgienii au dreptul să li se aplice princiul naționalității, de ce n-ar avea același drept și minoritarii polonezi sau români din Ucraina? Mai ales dacă, în teritoriul unde locuiesc, sunt sau au fost până de curând majoritari!

După același principiu, teritorii din actuala Ucraina s-au desprins deja pentru a se atașa Rusiei! Este corect?

Da, ai înțeles bine! Și așa și este corect! Cum să spui că Crimeea nu este a Rusiei?! Este a Rusiei în aceeași măsură în care regiunea Cernăuți este a României!

Din păcate, omenirea nu are norocul ca Putin să gândească cu mintea lui Ion Coja!

Da, asta este o mare pierdere pentru omenire! O mare ocazie care… Ai multă dreptate!

Să revenim la realitatea tragică: Putin gândește cu capul lui Putin! E inevitabil! Și Putin ce va face?!

Vladimir Vladimirovici nu poate să facă orice i-ar trece prin freză! Freza pe care n-o mai are!… Bunăoară dacă comandă invazia Ucrainei ar fi cea mai mare greșeală! Ar ocupa Ucraina, dar cu ce preț? Cu zeci de mii de morți de ambele părți! Ceea ce ar săpa între ruși și ucraineni o falie și mai mare! O veritabilă prăpastie, care i-ar împiedica să se mai unească vreodată, ca un singur popor, cum mai speră Putin! Singura șansă pentru reușita lui Putin cu costuri umane minime este o lovitură internă, probabil militară, ca o lovitură de stat, care să-l scoată din joc pe actualul președinte. Cred că nu sunt puțini ucrainenii care nu-l agreează, nu are fizicul potrivit unui țar kievlean și nici personalitatea reclamată de funcție. E un actor neîmplinit, fără anvergură! L-au inventat trompetiștii propagandei sorosiste! Nu va sări nimeni să-l apere! E mai nepotrivit în funcție decât Iohanis al nostru! Ăsta măcar are peste 1 metru 80…

Dacă acesta este scenariul din capul lui Putin, ce rost mai au cei 100.000 de militari ruși dislocați la granița Ucrainei?

Rolul acestora va fi hotărîtor pentru succesul forțelor militare ucrainene care vor da jos structurile democratice aflate la guvernarea de azi a Ucrainei. Prezența trupelor rusești la granițele Ucrainei va micșora capacitatea de opoziție a forțelor de ordine la apariția contestatarilor din interiorul Ucrainei. Desigur că o componentă importantă a schimbării o pot constitui și protestele societății civile din Ucraia. Văd că în seara aceasta se petrec lucruri ciudate la Kiev! Sigur este mâna Moscovei în protestele care au început! Așadar, nu va fi un război între Ucraina și Rusia, nu va fi nicio invazie, ci rușii, masați la granițele Ucrainei, vor veghea, vor asista cum frații lor ruso-fili din Ucraina vor schimba sensul vieții politice din Ucraina, reintegrând-o sub stindardul Moscovei. Ucraina se va elibera de sub jugul rusesc atunci când rușii înșiși se vor elibera de cnutul țarist, al Moscovei. Sper să se întâmple asta vreodată.

Ion Coja
25 ianuarie ora 21,30