Caut co-laboratori

.

.

Înainte de a da colțul și obștescul ort pentru a putea trece Styxul pe o apă cât mai liniștită – „marea ca uleiul”, consemnează marinarii în jurnalul de bord asemenea condiții meteo, printre puținele / multele încercări pe care le mai am de făcut ar mai fi și următoarele niscaiva proiecte pentru care puterile mele nu (mai) sunt suficiente și am nevoie de asistența și sprijinul unor colegi, camarazi, tovarăși, prieteni etc., cum vreți să vă numiți !

 

UNU:     Lista Națională

 

Trebuie reluat, cu prioritate, proiectul LISTA NAȚIONALĂ. (Vezi www.listanationala.ro ) L-am lansat în grabă, înainte de a avea pregătite toate cele necesare. În plus, persoanele pe care am contat nu au fost ce mă așteptam eu să fie. Și nici ce au promis să fie…

Am nevoie de câteva persoane care să administreze site-ul și să rânduiască baza de date care se va constitui, inclusiv cea care deja există (peste 5000 de persoane s-au înscris deja pe Lista Națională). Va fi o sarcină tot mai complexă, pe măsură ce vom avansa în realizarea proiectului, necesitând un număr tot mai mare de persoane inteligente și dedicate, care să se angajeze în ceea ce va fi PROIECTUL NAȚIONAL.

Bine ordonată, această LISTĂ poate deveni sursa de cadre, de resurse umane, pentru activități mai complexe, inclusiv politice, electorale, civice.

Avem deja un site, www.listanationala.ro, care să găzduiască discuții libere și cât mai aplicate pe eternul subiect: CE-I DE FĂCUT, FRAȚILOR?! Site-ul www.ioncoja.ro rămâne și el la dispoziția clor interesați.

Dintre persoanele care se vor oferi, sper să nu lipsească și câțiva sponsori, modești, dar fideli, care să-i poată susține material, dacă va fi nevoie, pe tinerii care ar urma, la un moment dat, să-și dedice zilnic câteva ore acestei activități.

 

 

DOI:  La Stâlpul Infamiei / TREI: Respectele noastre!

 

 

 

Este vorba de un proiect dublu,  mai neobișnuit, inedit, dar imperios necesar… Urmărim prin acest proiect să contribuim eficient, palpabil, la redresarea morală a societății. Pornim de la constatarea că în societatea modernă, spre deosebire de cea patriarhală, tradițională, în care am trăit până prin anii 1950, azi nu mai funcționează RUȘINEA. Extrem de eficientă în comunitățile închise, cu un număr restrâns de membri, în care fiecare se cunoaște cu toți ceilalți, RUȘINEA de părinți, de vecini, de rude, de cunoscuți, impunea o cenzură morală care n-a mai funcționat în marile aglomerări umane. Situația este bine cunoscută de sociologi, de psihologi, de toți cei care iau aminte la ce se întâmplă în jurul nostru!

Cel care acceptă să calce strâmb de cele mai multe ori are sentimentul că i s-a pierdut urma, că nimeni nu știe de el, că faptele sale vor rămâne necunoscute pentru cei la a căror părere ține cât de cât!

 

La Stâlpul Infamiei va fi un site pe care se vor consemna persoanele fizice, dar, nota bene, și juridice (firme, ONG-uri, instituții etc), care s-au abătut de la linia de conduită legală, creștină și românească. În măsura posibilităților și atât cât legea ne permite, acest site va include și cazierul judiciar al persoanelor care au așa ceva! Accesul la palmaresul juridic al persoanei sau firmei cu care vrei să colaborezi sau care se oferă să-ți fie tovarăș de viață sau într-o afacere ni se pare un drept al fiecăruia dintre noi! Ține de aplicarea principiului transparenței! Și de respectarea adevărului! Și de caracterul public al justiției!

Adevărul mai presus de orice! Nu numai pe plan politic, istoric, ci și pe planul relațiilor personale.

Pe lângă cazierul judiciar, pe site vor fi consemnate și faptele care nu fac obiectul sancțiunii penale, dar care merită o sancțiune morală: lumea să afle și să judece acea faptă, acea persoană pe care administratorii site-ului o vor considera nedemnă pentru un semen de-al nostru!

Firește, vor funcționa niște reguli care să-l apere pe fiecare titular de minciunile și calomniile care l-ar putea avea drept țintă. Internetul ne oferă posibilitatea să stocăm milioane de informații pe care să le punem la dispoziția celor interesați, date cât mai edificatoare asupra fiecăruia dintre noi!

Este un proiect de mare anvergură care, în final, peste câțiva ani, va trebui să cuprindă un inventar al faptelor care ne pot fi reproșate de ceilalți concetățeni, chiar dacă nu au caracter penal.

Bunăoară obiceiul cuiva de a nu-și respecta cuvîntul sau de a-și plăti datoriile la timp. Ori traseismul politic. Numărul căsătoriilor încheiate, contractele nerespectate, scandalurile de presă în care a fost implicat… Etcetera!

 

La Sâlpul infamiei este gândit să aibă un proiect pereche. L-am intitulat, provizoiu, până va veni cineva cu o denumire mai inspirată, proiectul Respectele noastre! Pe site-ul cu acest nume vor fi deschise pagini având ca titular persoanele „de bine”, care s-au remarcat prin acte de bravură civică, modele de conduită în societate. Aceste fapte și atitudini vor fi consemnate cu toate detaliile posibile și necesare. Sperăm ca, în timp, prezența cuiva pe site-ul Respectele noastre! să devină o carte de vizită râvnită de toți românii!

Ambele proiecte riscă să cadă în penibil și ridicul dacă nu vor fi concepute și administrate cu seriozitate, cu grijă pentru detalii, cu bună credință, încă de la început.

Încă de la demarare, aceste proiecte au nevoie de o bază materială sigură, prin care să fie plătită munca celor care vor organiza adunarea și sortarea datelor necesare. Prima sursă de informații va fi presa, căci însăși prezența pe paginile ziarelor va fi consemnată, în bine sau în rău.

Fiecare persoană căreia i se deschide o pagină pe site-urile amintite va fi încunoștințată de acest lucru și va fi invitată să comenteze toate informațiile care vor apărea cu privire la persoana sa! Să le confirme sau să le infirme! Ori să le completeze!

Contăm mult, poate că cel mai mult contăm pe colaborarea cu cititorii și colegii noștri de pe Internet, actuali și viitori. La propunerea lor vom deschide pagini dedicate unor persoane care, în felul acesta, vor intra „în gura lumii”, pentru a fi omagiate sau pentru a li se arăta obrazul! Pentru a-i rușina!

Va fi o întreprindere deosebit de vastă, care va necesita o echipă de oameni atașați proiectului, conștienți de răspunerea ce și-o asumă. Vom avea nevoie de un regulament de funcționare suplu, capabil să se adapteze din mers la complexitatea situațiilor ce se vor ivi! Este un proiect care poate aspira la o susținere din partea autorităților, inclusiv a celor euro-comunitare.

 

 

ăPATRU: Solidaritatea sau Frăția

 

Proiectul SOLIDARITATEA / FRĂȚIA este gândit pentru românii din diaspora, îndeosebi pentru românii din Occident. Poate fi ușor de demarat și de dus până la capăt cu ajutorul guvernului, în mod normal. Acest proiect urmărește să-i ajute pe românii care ajung în străinătate să se descurce cât mai bine, să-și pună în valoare adevăratul lor potențial de efort profesional, competențele pe care le dețin. În același timp, acest proiect urmărește ca românii din diasporă să se organizeze în forme cât mai eficiente, spre a se cunoaște mai bine între ei și ca să se instituie o atmosferă de solidaritate umană și românească, de ajutorare frățească, inclusiv pe terenul afacerilor, al dezvoltării unor inițiative românești. Esențială este ideea de a nu-și pierde identitatea de români, de a menține relații cât mai strânse cu românii din Țară și din alte comunități românești aflate în afara granițelor Țării.

Bunăoară, pe site-ul creat în acest scop, un român care are probleme de sănătate va putea găsi referințe despre medicii români care profesează în Occident, cu toate datele necesare pentru a lua legătura ei. Să zicem, o listă cu toți stomatologii, cu datele de contact, cu referințele celor care le-au fost pacienți etc. Sunt convins că unii stomatologi vor pretinde onorarii mai mici, în măsura în care puțini sunt stomatologii care nu ar avea când să-și programeze noi pacienți!

Pe site-ul respectiv se pot face anunțuri de angajare sau oferte de serviciu, inclusiv anunțuri matrimoniale sau pentru angajare de personal casnic, doică etc.

Atrag în mod deosebit atenția asupra problemelor pe care le au tinerii ajunși în Occident când încearcă să-și întemeieze o familie! Proiectul SOLIDARITATEA / FRĂȚIA, prin site-ul său și prin alte mijloace decente și agreabile, va oferi acestor tineri posibilitatea de a se cunoaște unii pe alții. Dintotdeauna multe căsnicii au fost „aranjate” de familie, de „alții”! De regulă, aceste „aranjamente” au ținut, au rezistat în timp!

După cele petrecute la alegerile din această toamnă, există la românii din străinătate o atmosferă propice demarării unor proiecte care să stimuleze „strângerea rândurilor”! Unirea în cuget și acțiune a românilor extranei între ei și a acestora cu Țara poate fi intensificată. Trebuie bătut fierul cât e cald! Să nu lăsăm să se piardă elanul din acele zile pe măsură ce, foarte probabil, se vor ivi și motive de dezamăgire, de renunțare la activismul civic!

 

CINCI: Valahia Mare

 

Acest proiect îi vizează pe românii care trăiesc în țările din jur și care, de ani de zile, au fost ținta unor politici de dez-naționalizare! Față de aceștia sunt de conceput două acțiuni (activități) distincte: (a) pentru românii care și-au păstrat conștiința românească și trebuie ajutați să și-o întărească și (b) pentru românii care și-au pierdut conștiința românească, dar mai pot fi identificați ca atare, pentru a se încerca fie să fie recuperați, fie să li se aducă la cunoștință în ce condiții înaintașii lor au fost obligați să-și abandoneze etnia!

Și pe unii, și pe alții, îi putem converti la sentimente prietenești față de România, ceea ce nu înseamnă puțin, dat fiind numărul lor mare!

Caz special, pe care îl vom urmări cu o strategie ad hoc concepută, românii secuizați din Transilvania. Primul pas: denunțarea politicii UDMR de a continua, după 1990,  dez-naționalizarea și marginalizarea românilor din „Secuime”!

Trebuie știut că acolo unde românii au fost supuși unui regim de deznaționalizare, același regim a fost aplicat de autoritățile respective și altor minoritari. Fără excepție, rezistența românilor la acest regim criminal a fost mai mare decât a celorlalte minorități. Spun asta pentru că va conta mult cu ce curaj abordăm acest subiect! Nu este un subiect jenant pentru români! Mai ales că în România, spre deosebira de toate statele din jur, nu s-a dus niciodată o politică de deznaționalizare a minoritarilor!

 

*

 

Aștept de la colegii noștri idei de organizare pentru cele cinci proiecte, oferte de colaborare propriu zisă, sprijin de orice fel.

 

Precizez că în momentul de față deja s-au alăturat acestei inițiative câteva persoane care lucrează la demararea proiectelor de mai sus. Nici pe departe nu sunt suficient de mulți pentru funcționarea propriu zisă a proiectelor. Firește, vom fi atenți la orice propunere, inclusiv propunerea unor proiecte noi. Deocamdată eu, subsemnatul, mă simt legat de cele cinci propuneri succint prezentate mai sus.

 

Al dumneavoastră,

 

Ion Coja

 

4 ianuarie 2015

 

*

*

Vă atașez și textul prin care, în urmă cu 4 ani, am încercat să lansez proiectul LISTA NAȚIONALĂ. Cu o mai bună gospodărire și susținere a ideii, cred că se poate relua.

 

*

 

Circulara nr 1

 

 

 

Al dumneavoastră ION  COJA, în numele colegilor mei, aduc la cunoștința celor interesați primele detalii legate de lansarea proiectului politic intitulat LISTA NAȚIONALĂ. Acest proiect mizează pe sprijinul concetățenilor noștri care nu au participat în vreun fel, ca autori sau beneficiari, la producerea dezastrului de după decembrie 1989.

Pe termen scurt, scopul urmărit de LISTA NAȚIONALĂ este ca la viitoarele alegeri să prezentăm electoratului din România o alternativă valabilă, serioasă, la oferta electorală cu care vor veni partidele parlamentare. Anume, ne propunem să prezentăm o listă de candidați care să satisfacă exigențele firești ale unor alegători responsabili de votul pe care îl acordă cuiva.

Pe termen lung, încercăm să punem bazele unei strategii de supraviețuire și reconstrucție națională, ne propunem să stimulăm și să organizăm implicarea și participarea la acest proiect a românilor voitori de bine pentru Neam și Țară, a românilor capabili să-și asume un asemenea proiect. Nu sunt puțini acei români pe care se poate conta.

În măsura în care candidații propuși de LISTA NAȚIONALĂ DE CANDIDAȚI vor primi votul dumneavoastră și vor ajunge în structurile legiuitoare și executive, ne propunem ca prin acești reprezentanți și cu sprijinul societății civile românești să demarăm operațiunea de (1) asanare a clasei politice, de (2) relansare a economiei românești și de (3) redobândire a suveranității naționale.

LISTA DE CANDIDAȚI se va alcătui printr-o consultare cât mai largă cu dumneavoastră, stimați concetățeni, pentru a putea înscrie în competiția electorală numai persoane

– cu o bună pregătire profesională, dovedită și recunoscută în propriul mediu profesional;

– persoane de a căror moralitate nu avem motive să ne îndoim;

– persoane sensibile la nevoile comunității locale și ale Neamului;

– persoane dispuse și capabile să se dedice intereselor comunitare, naționale.

Vă invităm, stimați compatrioți, să alcătuim împreună LISTA DE CANDIDAȚI propuși de LISTA NAȚIONALĂ. Conform unei frumoase tradiții, pe această listă de candidați își vor afla locul și români, concetățeni de-ai noștri, care aparțin unor minorități etnice. Nu contează etnia candidaților, dacă sunt „buni români”, adică întrunesc condițiile de mai sus.

În forma ei lărgită, LISTA NAȚIONALĂ este o listă deschisă, ea va cuprinde un număr cât mai mare, zeci și zeci de mii de persoane, dintre românii pe care se poate conta ca factori pozitivi, benefici pentru societatea românească. Prin alcătuirea LISTEI NAȚIONALE facem un soi de recensămînt al românilor care se bucură de o frumoasă și bine meritată reputație, persoane pe care se poate baza PROIECTUL NAȚIONAL de recuperare a valorilor românești, de relansare a economiei românești, de redobândire a suveranității naționale, a tot ce am pierdut înainte și după 1990. Înainte de a porni la realizarea PROIECTULUI NAȚIONAL vrem să știm care este potențialul românesc, care ne sunt puterile.

Identificarea acestor câteva mii, zeci de mii de români de ispravă, o vom face, în principal, cu sprijinul publicului românesc! Cu sprijinul celor care citesc aceste rânduri.

Pornim de la convingerea că încă mai există un potențial uman excepțional în România, incluzând și diaspora, românii din statele învecinate. De zeci de ani, am putea spune că dintotdeauna, autoritățile politice ale Țării au evitat ori nu s-au priceput să mobilizeze acest potențial uman și să-l valorifice spre binele Neamului și al fiecăruia dintre noi. Ne vom strădui ca LISTA NAȚIONALĂ să-i înregistreze pe cei mai dotați dintre noi, mai performanți, dispuși să-și valorifice calitățile cu care i-a înzestrat bunul Dumnezeu în beneficiul progresului și al armoniei sociale, al mântuirii noastre ca neam și fiecare în parte.

Îi avem în vedere și pe românii din statele învecinate, din diasporă, de pretutindeni, pentru a fi înregistrați pe LISTĂ. Numărul mare de români care trăiesc în afara granițelor trebuie luat în seamă în orice strategie de dezvoltare a României. Bucureștiul, ca metropolă a lumii românești, are obligații mari față de acești români. Principala obligație este să-i sprijinim pe frații noștri de peste mări și țări să-și păstreze conștiința etnică, de români. Există o legislație în acest sens, făcută însă de ochii lumii, de mântuială, care nu a produs efectele dorite deoarece propriu zis aceste efecte nu au fost dorite la nivelul guvernanților, al clasei politice.  În momentul de față, așa zișii reprezentanți în Parlament ai acestor români, nu sunt altceva decât niște complici ai guvernanților, ai coruptei clase politice. Ei îi reprezintă pe românii din străinătate cam în aceeași măsură în care suntem noi, cei din Țară, reprezentați prin ceilalți parlamentari.

Este de la sine înțeles că pe LISTA NAȚIONALĂ își vor găsi locul și cetățenii români de altă etnie care îndeplinesc criteriile mai sus enunțate. Conform tradiției românești, orice minoritar fidel și loial statului român, comunității locale, este liber să-și conserve și să-și afirme propria identitate etnică, personală sau de grup, fără nicio restricție alta decât cea impusă de regulile bunei conviețuiri, ale respectului reciproc, ale armoniei sociale. Va avea toată susținerea noastră deoarece noi considerăm că diversitatea stilistică, culturală și spirituală este podoaba cea mai de preț a omenirii. Această diversitate, în cadrul unui stat național, nu subminează unitatea statului, a societății, a poporului, ci deschide, prin fiecare minoritate, punți de legătură și colaborare a României cu statele așa zis mamă!

Nu ne vom putea salva ca Popor, ca Țară, dacă vom mai tolera impostura, corupția și minciuna, care au fost atât de larg tolerate și încurajate atât înainte, cât și după 1990, inclusiv la cel mai înalt nivel! E imperios necesar să impunem în conștiința românului cultul profesionalismului și al valorilor morale, spirituale, religia iubirii Patriei și Neamului, ca expresii ale iubirii și ale vrerii celei dumnezeiești, ca expresii ale Adevărului și Binelui. Pornim la alcătuirea LISTEI NAȚIONALE și mai ales a LISTEI CANDIDAȚILOR propuși de LISTA NAȚIONALĂ, deciși să ne supunem acestor exigențe, să le respectăm cu strictețe. Nu avem nicio șansă de reușită fără ajutorul celor la care ne adresăm prin aceste rânduri.

Tot cu ajutorul Dumneavoastră dorim să definitivăm un PROIECT NAȚIONAL, de acțiuni și obiective pe care să le propunem concetățenilor noștri. Includem în acest PROIECT NAȚIONAL atât programe de anvergură, cât și acțiunile mărunte, de detaliu, care consolidează orice construcție, dându-i organicitate, farmec și durată. Sperăm să fim pregătiți cu un răspuns corect, mulțumitor, pentru cel care vine alături de noi și ne întreabă mie ce-mi dați să fac? Nu va pleca cu mâna goală, ci fiecare dintre noi va ști bine că poate să facă ceva important pentru Neam și Țară.

Lansăm această inițiativă cu speranța că vom reuși să reaprindem în sufletul toturor românilor lumina și căldura care i-a însuflețit pe înaintașii noștri participanți de-a lungul anilor la evenimentele prin a căror însumare a fost posibilă înfăptuirea României Mari. Chemarea noastră se adresează tuturor românilor, de pretutindeni, în mod special celor din Basarabia, cu nădejdea că România Mare se poate înfăptui mai întâi și mai durabil în sufletele noastre, înainte de a se vedea consfințită prin acorduri internaționale.

Să nu pregetăm să facem tot ce este în putința noastră de a făptui. Numai cu această condiție putem nădăjdui la mila și la sprijinul Dumnezeului părinților noștri!

Doamne, ajută!

Pentru alte detalii, www.listanationala.ro

Pentru corespondență, listanationala2016@yahoo.com

Adresa poștală: Ion Coja,  București,  Of.Postal 41,  C.P. 30     București, sect. 1

 

București, 21 noiembrie 2011

Ion  Coja