„Nu există legionarism decât în cadrul Partidului Totul pentru Țară!”

                                      Dar legionari există  în PTpT?

 

Încercarea mea din 2004 de a mă folosi de partidul lui Gigi Becali pentru a promova la alegeri o listă de candidați naționaliști pentru Senatul României (Vezi articolul Tovarășe Viorel…) a stârnit două comentarii, gândite fiecare în apărarea purității legionare. Le reproduc pe rând, adăugându-le comentariul meu… Cât m-am învrednicit și eu!…

Primul comentariu a fost anonim:

 

 

 Florian

22.06.2014 la 7:27 pm  (Editează)

Mircea Nicolau, Gheorghe Jijie, Nicolae Rosca…..cu simiști domnule profesor?? Legionarii au doar dispreț pentru oamenii aceștia, probabil că știți!

 

Răspunsul meu:

 

 

Ion Coja

22.06.2014 la 9:50 pm  (Editează)

Simiștii nu au păcatele lui Sima! Dacă este adevărat ce spun adversarii lui Sima, greșelile sau chiar și trădările lui Sima nu îi acuză și pe simiști! Fiecare „simist” a avut motivele sale să rămână alături de Sima, dar nu putem crede că au făcut-o știind că Sima era omul plin de păcatele care i s-au pus în seamă! Pur și simplu ei n-au crezut în vinovăția lui Sima – care niciodată nu a fost dovedită în mod irefutabil! (povestea cu copilul și soția camaradului nu intră în discuție!)
Dacă mâine, să zicem, se descoperă documente care confirmă toate acuzațiile aduse lui Sima, ce se va întâmpla? Ia puneți-vă în această situație!
Se rupe Legiunea definitiv în două? Nu cred că asta ar urma sau ar trebui să urmeze! Ci, în mod logic, simiștii ar lua act de aceste dezvăluiri, își vor reevalua evaluările și vor recunoaște că au greșit! Dar vor rămâne în Legiune! Mergem mai departe împreună! Simiști și antisemiști, pentru că toți sunt codreniști, sunt legionari!
Și invers, dacă din acele documente ar rezulta că acuzațiile grave, de trădare, nu sunt întemeiate, anti-simiștii își vor face mea culpa, ȘI VOR RĂMÂNE MAI DEPARTE ÎMPREUNĂ cu simiștii!
Să zicem că apare dovada că Sima a fost omul lui Moruzov, iar mai târziu al Mossadului! (Acuzația maximă care poate fi imaginată) De aici nu vom deduce că simiștii au știut asta și au tăcut, au fost complici cu Sima la trădare! Au fost și ei „omul lui Moruzov”!
Cel mai important este să se refacă unitatea Legiunii! Disputa simiști-antisimiști trebuie să înceteze, după moartea lui Sima nu mai are sens! Dacă Mișcarea Legionară are vreo șansă de a supraviețui și de a se reface, de a crește câștigând teritorii noi, asta se poate întâmpla cu o singură condiție: să se pună deoparte capitolul SIMA. Cine se va apropia mai departe de Legiune o va face atras de faptele și atitudinile exemplare ale legionarilor în frunte cu Codreanu! Încap acolo și faptele excepționale, eroice, ale lui Sima, dacă există așa ceva!
Mai sunt puțini legionarii care l-au cunoscut pe Sima. Cei care vin din urmă nu mai au niciun motiv de a se raporta la Horia Sima. Ei se raportează la nicadori, la Căpitan, la martirii din 1938, din 1939 și așa mai departe. Vor evalua cu seninătate și participarea lui Sima la sacrificiile legionare, îi vor evalua textele doctrinare și vor reține ce vor crede că este de reținut! Viitorul Legiunii este legat foarte puțin de forța de atracție a lui Horia Sima! Dar sunt mulți simiști care au onorat fără doar și poate numele de legionar… Asta nu se poate nega! Ei fac parte din patrimoniul Legiunii, indiferent cum va rămâne Sima în istorie! Dacă au rămas alături de Sima au făcut-o pentru Legiune! Vor fi greșit (să zicem!), dar nu au păcătuit, chiar dacă Sima va fi păcătuit! (Ceea ce eu unul nu exclud!… Dar este numai o părere, a mea, și m-aș bucura să fie infirmată într-un mod convingător de/în viitor)
Dacă voi avea timp, voi reveni cu precizări și nuanțări…

 

Al doilea comentariu:

Sorin ANDREI

24.06.2014 la 12:44 am  (Editează)

Sa ma iertati, dar sa te-nsotesti politic, la un nivel asa inalt, cu Becali…!
Sau sa faci liste electorale unde sa amesteci legionari cu comunisti…!!
Intr-un, oarecum, alt registru, sa mai vorbim despre codrenisti vs simisti acum, cand cei care au creat aceasta gafa imensa sunt de mult plecati dintre noi, inseamna fie sa nu stim ce vrem (daca vrem, cumva, ceva favorabil legionarismului), fie sa atacam in continuare, voluntar ori nu, legionarismul, sa zicem, din interiorul lui. Legionarismul intern post-decembrist, la nivel organizat, se manifesta prin doua “vehicule”: Partidul “Totul pentru Tara” cu cele doua extensii ale sale – Fundatiile “Bunavestire” si “Ion Gavrila Ogoranu”, plus Fundatia “George Manu”. Aceasta este ordinea corecta si ea a fost data de Comandantii Legionari si de batranii cei cu cate peste 20 de ani de detentie comunista, care, in 1993, aduceau in tara sarcina de reorganizare a Miscarii. Nistor Chioreanu si Mircea Nicolau puneau atunci bazele acestor noi organizatii legionare, caci precum “Extra ecclesiam nulla salus”, tot asa si cu legionarismul – extra cuib nu exista legionarism. Toti lupii singuratici care chibiteaza prin diverse reviste ori site-uri filo-legionare, insumati, nu dau forta legionarismului cat da un cuib format din cinci camarazi ce-si traiesc viata intr-o unitate deplina si sub o necartita ascultare fata de sefii lor. Gargara, dragi cititori si critica aceasta permanenta starnita de o mult prea evidenta mandrie personala, nu au nici cea mai mica legatura cu trairea in duh legionar. Am vazut in comentariile de mai jos, semnate, de regula, cu pseudonime(!), cum autorii lor se ocupa cu studiul literaturii legionare ori cu elaborarea de anumite proiecte necesare schimbarii mentalitatii romanilor inspirate din activitatea Capitanului etc. Bravo! Bravo si iar bravo, dar, fratilor, toate aceste energii se vor risipi ca un praf in vant daca nu se vor conjuga in interiorul unei institutii (partid, fundatie sau orice alta forma permisa de legislatia vremurilor). Unitatea dupa care tanjea in permanenta Capitanul, ne lipseste cu desavarsire. Suntem mult prea critici, suntem prea mandri, citim literatura legionara si tragem propriile noastre concluzii (cum am vazut tot in aceste comentarii), fara sa stim sau fara sa tinem cont de faptul ca legionarismul inseamna, printre altele, si facerea de ascultare si, uneori, si taierea voii personale. Monahism laic, asta este legionarismul. Nu poti realiza forta si unitate atata timp cat critici in permanenta pe cineva, ori te consideri in permanenta prea bun pentru a te inregimenta sub comanda altcuiva.
Ei bine, pe aceste tare ale national-crestinismului post-decembrist s-au cocotat asasinii economici ai Romaniei de tipul sau arhetipul hrebenciucului. Cum adica sa dea voie asta unor manifestari nationaliste?! Pai, liberalii umbla acum prin Parlament spre a scoate Legionarismul in afara legii. Nu l-au scos cei de la Nurnberg, dar il vor scoate alde Crin atent supravegheati fiind de catre niste iudei. Hrebenciucul, socialistul, este el mai bun decat acestia?! Haida, deh! Sau si asta este vreun nationalist???!!!
In incheiere sa ma iertati daca v-am lezat anumite sentimente ori convingeri, dar daca vrem sa fim si nationalisti si crestini in acelasi timp, atunci este clar ca trebuie sa fim legionari, iar ca legionari trebuie sa ne manifestam in interiorul lui, al Legionarismului, si nu in afara lui si, implicit, impotriva lui.

T.L.C.
Sorin ANDREI    Vicepresedinte al Partidului “Totul pentru Tara”

 

Răspunsul meu:

Cu prima ocazie o să-i cer inculpatului George Becali să-mi dea o listă – desigur, incompletă, cu legionarii / deținuții politici care au venit la el de i-au cerut sprijin material pentru te miri ce nevoie de-a breslei respective. Numai eu știu, întâmplător, de câteva nume „grele”, care au primit acest sprijin, și cu care m-am sfătuit înainte de a-i prezenta machedonului proiectul meu cu Lista. Nota bene: eu nu i-am cerut niciun fel de sprijin domnului Gigi! Dar Gigi Becali mi-a atras atenția în mod deosebit atunci când l-am auzit la o emisiune TV din 2002 sau 2003 cerând răspicat „sanctificarea Căpitanului”!

Am fost sensibil la această idee a „analfabetului”, pe care el a enunțat-o primul în public, clar și răspicat în auzul întregii Țări. Fără să-i pese de vreo urmare neplăcută a îndrăzneței sale propuneri! Becali nu și-a ascuns simpatiile sale față de legionari, față de Căpitan. Comportament de om puternic. Putea să-l coste, dar nu s-a eschivat de la rostirea sinceră a crezului său în Căpitan! Despre importantul gest al Machedonului am scris pe larg la vremea respectivă în cea mai importantă revistă legionară. Dacă găsesc textul, îl voi mai publica o dată!

Nu! Nu vreau să spun că Becali se află la beci pentru simpatiile sale legionare. Este acolo spre a-și ispăși câteva păcate și greșeli impardonabile. Dar asta este altă poveste!

Am fost sensibil la această „ieșire” a președintelui Becali, președinte al PNG, deoarece cu ani în urmă, în romanul Salonul de reanimare, scris înainte de 1990, am susținut și eu nevoia lumii românești de a-l sanctifica pe Căpitan. Nu pentru că ar merita Căpitanul, ci pentru că nouă ne-ar fi necesară, spre a ne regăsi pe noi înșine! Am spus-o mai voalat, mai „literar”, dar sunt mulțumit de mine însumi că am spus-o! Într-un text pe care Sorin Mărculescu nu a vrut să mi-l publice nici după 1990, deoarece „face apologia Mișcării Legionare”! Declarație dată de caraghioz în prezența lui Marcel Petrișor… Despre reacția lui Marcel, cu altă ocazie.

2. Cum am putut imagina o listă de candidați care să cuprindă și legionari, și comuniști?, se miră indignat vicepreședintele Sorin Andrei. Motivul a fost clar precizat: era o listă de români naționaliști! Iar nimeni, nicio ideologie, niciun partid, nu are dretul și dreptate să se declare că are monopolul naționalismului! Convingerea aceasta, că ar deține monopolul patriotismului, al naționalismului, am întânit-o la câțiva dezaxați, ca Vadim. Un naționalist pârît! Dar la niciunul dintre legionarii de ispravă pe care i-am cunoscut!…

Vă mai citez cu următorul text: „daca vrem sa fim si nationalisti si crestini in acelasi timp, atunci este clar ca trebuie sa fim legionari, iar ca legionari trebuie sa ne manifestam in interiorul lui, al Legionarismului, si nu in afara lui si, implicit, impotriva lui.” Vă mențineți ideea din acest citat, semnificația cuvintelor pe care le-ați pus împreună?! Sau ați vrut să spuneți altceva decât ceea ce se înțelege: că nu poți fi creștin și naționalist decât dacă ești înscris în PTpT… Bănuiesc că n-ați mers chiar așa de departe pe o potecă vădit greșită! Absurdă!

3. Am făcut parte dintre fondatorii fundației „Bunavestire”. Rolul principal și decisiv l-a avut Simion Ghinea. Mi-a propus să fiu președinte. Așa cum mi s-a propus să fiu președinte și al Partidul Totul pentru Țară. Am fost propus și să candidez la președinția României pe semnăturile strânse de acest partid. În 2000, dacă nu mă înșel!… N-am refuzat, dar a trebuit să constat că se adeverea pronosticul meu: s-au strâns o grămăjoară de semnături. Le spusesem de mai multe ori domnilor Iulian, Jijie și ceilalți: dacă nu spuneți clar că sunteți legionari, nu vi se alătură nimeni!…  Bieții oameni nu puteau să facă asta, ar fi riscat să-și piardă calitatea de deținuți politici….

Așa că știu destule ca să pot aprecia că prezentarea pe care o faceți celor două organizații este falsă! Complet falsă. Încercați să-i dați Partidului Totul pentru Țară aura de urmaș autorizat al Legiunii. Ați convocat în sprijinul acestui fals și numele lui Mircea Nicolau. Vă întreb ce legătură are Mircea Nicolau cu partidul amintit? Ce funcție a avut în partid? De câte ori a participat la ședințele de lucru ale partidului? Când a fost ultima oara la o întâlnire a conducerii Partidului? Când au fost camarazii din conducerea PTpT ultima oară să-l viziteze pe Mircea Nicolau la sediul Fundației George Manu? Câte colaborări au avut aceștia la „Permanențe”?

4. De ani de zile înregistrez și comentez cu satisfacție semnele că ideologia legionară, modelul legionar, este în expansiune planetară. Chiar așa: expansiune panetară! Tinde să se „globalizeze”. Doamne, ajută! Sunt mulți tineri de pe te miri ce meridian avizi să mai afle ceva despre Căpitan, despre Legiune! Vă simțiți în stare, ca partid și ca persoane, să ieșiți în întâmpinarea lor și să le spuneți că voi sunteți legionarii de azi?! Și să faceți astfel ca, prin voi, cei din PTpT, forța de atracție a legionarismului să crească?!

5. Subtextul textului dvs este clar: nu poți să fii legionar decât în interiorul Partidului Totul pentru Țară… Nu voi califica în vreun fel această pretenție și o voi lua în serios! Deci ce va face un român doritor să calce pe urma Căpitanului, a nicadorilor, a lui George Manu sau Mircea Elade? Vă va căuta, dacă nu pe strada Veseliei – parcă așa se numește, măcar pe Internet, și printre primele întrebări la care va căuta răspunsul va fi cine conduce Partidul legionarilor din România?

Recunosc, mi-a fost de la bun început antipatic șeful dumneavoatră direct, domnule Sorin. Obișnuiesc, în această situație, să fac toate eforturile pentru a nu fi nedrept, pentru a nu ceda subconștientului. De ani de zile caut, cu credință, vreun merit pentru care junele F.D. să merite funcția în care se află! L-am urmărit întristat cum s-a făcut de rîs într-o confruntare TV cu unul dintre cei mai nătângi interlocutori posibili: Aurel Vainer. După emisiune l-am sunat să-l dojenesc pentru prestație, pentru că a ieșit nepregătit să apere o cauză atât de scumpă românilor: dreptatea pentru legionari! M-a mințit și mi-a spus că a acceptat să meargă la emisiune pentru că nu s-a găsit nimeni s-o facă, să răspundă invitației primite la partid! În realitate, așa cum am aflat de la dl Iulian, ambițiosul F.D. ceruse insistent să apară el pe sticlă!…

Mai apoi am aflat că numitul Florin Dobrescu este coautor, alături de Claudiu Târziu, la infamia de pe Wikipedia, înserată în prezentarea care mi se face! A lansat în eter povestea despre mine că aș fi fost secretar PCR la Universitate, funcție de mare răspundere în nomenclatura de partid comunistă… Nu mi-ar fi părut rău să fi fost așa! Secretarii PCR de la Universitate au fost profesori de mare calitate și anvergură! Nu le trece prin față unul ca Florin Dobrescu sau Claudiu Târziu! Dar pentru publicul larg și necunoscător minciuna a contat ca o dezvăluire a unui fapt rușinos din trecutul meu… A fost identificat Florin Dobrescu ca autor al acestei golănii. N-a făcut nimic să-și îndrepte măgăria, s-o scoată de pe internet, s-o șteargă! Mi s-a confirmat astfel prima impresie… Anti-patia mea era justificată! Îl ghicisem din prima pe ipochimen!

Dar i-am trecut cu vederea „infamul gest”, nu mă surprindea cu nimic. I l-ați trecut însă cu vedera și voi, „camarazii” săi. Și nu cred că ați făcut bine!

Însă potlogăria ce i-a făcut-o lui nenea ILIE TUDOR, un legionar atât de autentic, unul dintre ultimii în viață, cum ați putut să i-o treceți cu vederea?! Cine credeți că o să vă ia în serios când vă ziceți legionari și tolerați asemenea comportamente?! Inclusiv comportamentul vostru, al celor din subordinea închipuitului legionar!

Un neica nimeni, fără nicio valoare profesională, suspect de matrapazlîcuri jenante, penale, este urmașul lui Sima?! Este acolo unde este prin voința legionarilor bătrâni, veniți în Țară după 1993?!

Înțeleg din intervenția dvs, tinere domn, că azi, cine este dornic să devină legionar trebuie să se înscrie în partidul vostru, iar prin asta să accepte că intră astfel „într-o necârtită ascultare față de șefii săi”, adică și față de unul ca Florin Dobrescu, sub ascultarea necârtită a căruia vă aflați toți membrii PTpT? Câți sunteți cu toții, domnule Sorin, care ați acceptat această „necârtită ascultare” față de un niminea?!

V-am mai citit câteva texte și nu mi-au displăcut! Vi le-am postat pe acest site cu bucurie. Prea bine nu vă cunosc, ca om! E foarte probabil să fiți pe calea cea bună, a devenirii. Doamne, ajută! Dar textul pe care ni l-ați propus – probabil elaborat pe loc, fără o matură reflectare, dar mai ales faptele invocate în text, nu vă ridică, ci vă coboară.

Citatul latinesc pe care ni-l propuneți nu face parte din tradiția ortodoxă, ci din cea catolică! Este greșit plasat într-o discuție despre legionari! Despre legionarii de azi, mai ales!

Din păcate – sau din fericire, nu acesta era subiectul! Dacă v-ați fi înscris în limitele subiectului propus de mine ar fi trebuit să ne explicați de ce Partidul Totul pentru Țară nu a reușit să fie partidul naționalist de care are Țara atâta nevoie? Să ne explicați cum de „tovarășul Viorel” v-a dat voie să vă înființați?! De unde a știut tovarășul Viorel că n-o să faceți nicio brânză?, vorba lui Gigi Becali…

25 iunie 2014

Ion Coja