Câteva întrebări naive din Vechiul Testament. Mitologia iudaică

Textul publicat imediat înaintea prezentului text, intitulat Sacrificiul în masă al copiilor în plină vedere și semnat de Linh Dinh a trecut ne-remarcat de comentatorii site-ului în urmă cu câteva zile când a fost publicat prima oară pe site cu titlul Nu cumva „vaccinul Covid este doar cel mai recent și mai ambițios episod al crimei ritualice evreiești?”, fiind un text care emite o gravă acuzație la adresa evreimii, cum că ar fi implicată în operațiunea Covid 19 din rațiuni mistice. Aud prima oară de această „ipoteză”, n-o împărtășesc, dar sunt intrigat de altă informație ce apare în textul necunoscutului Linh Dinh. Informație pe care o supun atenției colegilor de site, cerându-le ajutorul.
Mai pe la sfârșitul textului am dat peste acest fragment:
„descoperirile arheologice recente din Israel infirmă Exodul din Egipt și Regatul lui Solomon etc. Pentru a afla mai multe, citiți „Invenția poporului evreu” de Shlomo Sand.
Pentru mine se naște următorul comentariu: Așadar nu a existat niciun „Exod din Egipt”, informație pe care am mai găsit-o în niște texte care nu păreau foarte serioase. De data aceasta o iau în serios, nu am cum s-o verific decât apelând la colegii de site, care s-au dovedit deseori, unii dintre ei, mult mai citiți decât subsemnatul.
Și continui: Păi dacă scoți din istoria evreilor exodul din Egipt asta înseamnă să scoți și episodul Josef și frații săi, poate chiar persoana lui Moise, inclusiv frumoasa poveste a rătăcirii prin pustiu vreme de 40 de ani… Dispar din Vechiul Testament pagini glorioase!
La fel afirmația că recentele descoperiri arheologice din Israel infirmă existența „regatului lui Solomon”!
Cu ani în urmă, la BBC, l-am auzit pe un arheolog evreu din Israel afirmând că nu există nici o dovadă arheologică privindu-l pe David, marele rege iudeu.
Am urmat sfatul lui Linh Dinh și am intrat pe Vikipedia, în căutarea lui Shlomo Sand. Am aflat că este un autor demn de luat în seamă. Se trage dintr-o familie de evrei care au trecut prin tragedia Holocaustului, dar au refuzat să primească pentru asta vreo despăgubire! Semn că avem de-a face cu un evreu dintre cei mai serioși! Evreu de evreu, cum s-ar zice în Ferentari. Tot de pe Vikipedia aflu cât de serios cărturar este și autorul textului pe care îl comentez: vietnamezul american Linh Dinh.
În acest context îmi aduc aminte că am citit pe undeva că vestitul zid al plângerii din Jerusalem nu are nici o legăură cu palatul lui Solomon, că este un vestigiu al unei clădiri antice care nu are nimic de-a face cu evreii…
Mă întreb imediat cum rămâne cu Psalmii din Vechiul Testament, de o valoare certă, indiscutabilă. Cine i-a scris?!
Și o sumedenie de întrebări se nasc pornind de la textul vietnamezului nostru! Ca și de la textele „antisemite” ale evreului Shlomo Sand.
Cine mă ajută să dau de capăt întrebărilor ce mă năpădesc ca un roi de lăcuste? Lăcuste biblice, se înțelege!

Ion Coja