AVERTISMENT: 6 MILIARDE DE EURO, pierderi economice anuale pentru România, din cauza TĂIERILOR ILEGALE DE PĂDURI

– Raport de țară al Comisiei Europene, pentru anul 2020. Și viitorul sumbru care ne așteaptă
”Exploatarea ilegală intensivă a pădurilor românești este o problemă recurentă, care duce la reducerea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon a pădurilor, de pierderea semnificativă a biodiversității, la creșterea riscurilor de dezastre și la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde de EUR/an”. Asta scrie, negru pe alb, în documentul de lucru al Comisiei Europene privind Raportul de țară pentru România, pe anul 2020, la capitolul ”Durabilitatea Mediului”.
Rețineți această cifră (și dați-o mai departe!) – 6 miliarde de euro în fiecare an – pentru a înțelege cât de ne costă doar furtul de păduri. Și gândiți-vă că acești bani se pierd din bugetele pentru educație, sănătate ori infrastructură. Iar aceste pierderi economice vin ”la pachet” și cu efecte în cascadă legate de costurile asociate cauzate de agravarea stării de sănătate, de pierdere a biodiversității, a locurilor de muncă și de dezastre naturale.
Lucru menționat expres, în același Raport de țară: ”Aceste activități (tăierile ilegale de păduri – n.a.) nu pun în pericol numai biodiversitatea și locurile de muncă, ci elimină, de asemenea, și un mijloc natural de protecție împotriva inundațiilor și de captare de CO2”.
De altfel, în același Raport de țară, problema inundațiilor e trecută distinct: ”Frecvența mai mare a fenomenelor meteorologice extreme a provocat deja daune materiale în ultima perioadă. În ultimele două decenii, România a fost afectată de inundații ale bazinelor hidrografice și ale zonei costiere, precum și de secete severe care ar putea fi urmarea schimbărilor climatice. România se numără printre țările din UE cele mai expuse inundațiilor de amploare, iar aproximativ 13% din suprafața țării reprezintă zone inundabile. În perioada 2020-2012, România s-a numărat printre țările din UE cu cel mai mare număr de decese cauzate de inundații și cu cele mai multe locuințe deteriorate, costurile directe totale fiind estimate la 3,6 miliarde de euro”.
Foarte multe comentarii nu ar mai fi de adăugat la aceste statistici seci și sumbre. Poate, doar o ultimă mențiune din Raportul de țară: ”În absența unor politici privind schimbările climatice, clima se va schimba în mod considerabil în următorii 50-100 de ani, ceea ce va duce la o pierdere de aproximativ 8-10% din PIB pe cap de locuitor din România până în 2100”.
Vi se pare un reper prea îndepărtat anul 2100? Cu siguranță, pentru copiii și nepoții noștri nu e. Dacă ne pasă de viitorul lor, desigur. Și, din păcate, indicatorul PIB/cap de locuitor și pierderile economice s-ar putea să reprezintă cea mai mică problemă, în condițiile în care modul actual de viață (bun sau rău, așa cum e acum) se va deteriora într-o măsură în care, doar pe alocuri, autorii de cărți și regizorii filmelor post-apocaliptice și l-au imaginat până mai ieri. Spun ”până mai ieri”, pentru că toate aceste previziuni sumbre au ieșit, în ultimele două decenii, din domeniul ficțiunii, fiind scenarii analizate și confirmate de ample studii științifice.