Ion Antonescu – Cât de anti-semit a fost?

 

La câteva zile după rebeliunea iudeo-comunistă din ianuarie 1941, în şedinţă de guvern, mareşalul Ion Antonescu, încă general la acea dată, face următoarea remarcă întru totul memorabilă: „Dintre evrei, nu toţi, dar 30.000-40.000 sunt periculoşi şi dovada s-a făcut cu ocazia rebeliunii, când mulţi evrei s-au asociat elementelor devastatoare din stradă. Pentru ca evreii să se asocieze acestor elemente, aceasta înseamnă că ei au fost puşi în mişcare de cineva, într-un anumit scop, şi nu puteau fi mişcaţi decât de o acţiune comunistă dirijată (s.n.)”.

Aşadar, părerea lui Ion Antonescu despre evenimentele din 21-23 ianuarie 1941:  acele evenimente au fost „o acţiune comunistă dirijată”, „când mulţi evrei s-au asociat elementelor devastatoare din stradă”.

Afirmația este făcută în fața unor miniștri, colegi de cabinet, care mai știau și ei ce se petrecuse în acele zile. E o declarație în care Antonescu credea și Antonescu avea de unde să știe ce s-a întâmplat. Sunt convins însă că nu avea habar de înțelegerea dintre Eugen Cristescu și evreii comuniști.

Cu acei evrei a fost Antonescu anti-semit!

Când au început deportările în Transnistria, din București au fost deportați 300 de evrei, adică câteva zeci de evrei comuniști, bănuiți și de spionaj pentru ruși sau englezi. Au fost deportați cu familii cu tot, ceea ce făcea mult mai suportabil regimul de izolare. Din cei circa 300 de evrei, numai 3 persoane au pierit în Transnistria, de bătrânețe sau boală, câțiva evrei au fugit la ruși, iar restul vreo 290 s-au întors la București sănătoși și voioși!

Cifrele sunt luate din cartea Soniei Palty, Evrei, vă ordon treceți Nistrul! 

Un eșantion de 300 de persoane este semnificativ pentru restul deportaților, care au avut, de fapt, statut de strămutați! Acesta este termenul potrivit! Acesta a fost termenul oficial.

 

Ion Coja

Post scriptum. Textul de mai sus e bine să fie raportat la articolul Cine au fost criminalii? Evreii sefarzi sau evreii kazari, publicat pe acest blog în ziua de 23 septembrie 2013.