Home / Arhiva / Certitudinea print / Dezvăluiri / Tema de gândire / CASE FĂCUTE LA IMPRIMANTĂ! – O soluție socială și o mare oportunitate imobiliară
CASE FĂCUTE LA IMPRIMANTĂ! – O soluție socială și o mare oportunitate imobiliară
mai 15, 2023 admin ArhivaCertitudinea printDezvăluiriTema de gândire 2 Comments #CASE FĂCUTE LA IMPRIMANTĂ#stereolitografiecertitudinea.comcertitudinea.roortodox

Autor: DAN-GABRIEL CIMPOERU

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 137

Se pot crea locuințe în 24 de ore cu ajutorul unei simple imprimante 3D. De fapt nu e chiar atât de simplă, pentru că e de mărimea unei macarale. Casele cu pricina nu sunt cu nimic mai prejos (poate mai presus!) decât casele construite prin tehnologia clasică. Doar că sunt mai ieftine și se pot pot construi de azi pe mâine. Adică în 24 de ore! Tehnologia de construcție (imprimare) se numește stereolitografie și e folosită pe scară largă în țări ca SUA, China, Mexic, Belgia, Olanda, Franța,Canada, Singapore, țările arabe, chiar și Bulgaria etc. Nu și în România, evident. Nici acum, nici în viitorul apropiat, dacă luăm ca reper media indicelui de inteligență al mediului nostru politic. Și totuși, câte probleme s-ar putea rezolva cu aceste locuințe construite instant! Așadar, de la statul român nu ne putem aștepta la nimic. Dar, poate, de la mediul privat. Pentru că nu e vorba doar de rezolvarea unor probleme sociale, ci și de o generoasă afacere imobiliară pentru cei care au inspirația și îndrăzneala să o demareze. Proiectul de bussiness și conexiunile practice ale acestuia se află la autorul rândurilor de mai jos. (Miron Manega)

Tehnologia de imprimare 3D, cunoscută și sub numele de stereolitotografie, fabricare optică, solidificare foto, solidificare de formă liberă sau imagistică solidă, a devenit din ce în ce mai răspândită în diferite domenii de producție, inclusiv în construcții. Conceptul de a folosi imprimante 3D pentru construirea clădirilor a fost introdus pentru prima dată în literatura științifică în 2004, iar de atunci această tehnologie a evoluat constant, ajungând să fie utilizată în proiecte de construcții din întreaga lume.

Primul prototip de imprimantă 3D destinată construcțiilor civile a fost „pus la treabă” în 2006. Doctorul Behrokh Khoshnevis de la Universitatea din California de Sud, a dezvăluit Contour Crafting System, o imprimantă 3D enormă, concepută exclusiv pentru a construi/imprima clădiri pe loc. Funcționând ca o imprimantă 3D desktop și păstrând același aspect, dar adaptat la o scară mult mai mare, Contour Crafting System este primul exemplu notabil de compatibilitate între imagistica solidă și piața construcțiilor.

Odată cu accentuarea problemelor ecologice și a nevoii de reciclare, următorul pas notabil în construirea prin imprimare de locuințe 3D a fost realizat de compania de arhitectură SOM (Skidmore, Owings & Merrill), care a creat o structură imprimată 3D ce generează propria putere și împarte energia cu un vehicul însoțitor, oferind astfel o alternativă pentru cei ce vor independență energetică. Firma de arhitectură a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie al SUA, colaborând activ pentru a crea pavilionul curbat care, la vremea respectivă, a fost cea mai mare structură polimerică imprimată 3D din lume. Proiectul a fost dezvoltat ca prototip pentru o inițiativă numită Additive Manufacturing Integrated Energy (AMIE), care își propunea să promoveze noi moduri de a gândi despre generarea, stocarea și utilizarea energiei electrice.

Evident că piața asiatică, în speță China, a intuit impactul pe care această tehnologie emergentă îl poate avea și a intrat în cursa de perfecționare a imprimantelor 3D folosite în construcția de locuințe. În 2016, două companii chinezești au făcut publice locuințele realizate cu ajutorul imprimantelor 3D. Una dintre companii, HuaShang Tenda, a anunțat că a printat 3D un întreg conac din beton în 45 de zile, folosind 20 de tone de beton ieftin și o imprimantă controlată de computer. Locuința cu două etaje, de 400 de metri pătrați, pretindea a fi rezistentă la cutremure și ecologică. O altă companie chinezească privată a anunțat printarea a 10 case în 24 de ore. Pereții ridicați de imprimantă erau formați dintr-un amestec de material de construcție reciclat și ciment, iar producătorul susținea că aceste case sunt și mai ieftine, și mai ecologice decât construcția tradițională.

De curând, în 2021, în Mexic, mai exact în Nacajuca, Tabasco, un grup de organizații și companii de construcții s-au unit pentru a demara printarea a circa 500 de case noi pentru populația care trăiește în sărăcie extremă. Avansul tehnologic înregistrat în prezent în industria polimerilor poate asigura acestor construcții rezistență chiar și în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade și tolerează condiții meteorologice extreme. Potrivit ziarului The New York Times, pentru realizarea acestor case, care au peste trei metri înălțime, este folosită o imprimantă numită Vulcan II. Aceasta poate crea aproape orice obiect, strat cu strat, transformând un fișier digital în realitate. În cazul printării de locuințe, Vulcan II folosește „Lavacrete”, un amestec de beton patentat de compania Icon care folosește beton, spumă și polimeri pentru a produce clădiri la scară largă în mai puțin de 24 de ore. Proiectul este condus de New Story, o organizație non-profit cu sediul în San Francisco, California, Statele Unite, care se concentrează pe furnizarea de soluții de locuințe pentru comunitățile extrem de sărace. De asemenea, în echipă participă și Échale, un producător de locuințe sociale din Mexic, care este pe piață de 24 de ani, și Icon, o companie de inovare în construcții din Austin, Texas…

Case făcute la imprimantă în Texas

Cartier în California – făcut la imprimantă
Sunt atâtea cazuri de familii de români aflate în sărăcie extremă, care nu au un adăpost deaspura capului, atâtea cazuri de persoane cu handicap care abia se pot deplasa în niște colibe ce stau să cadă peste ele, atâtea familii de tineri care au nevoie de ajutor în viață, încât nici sunt necesare prea multe cuvinte care să întărească statutul de „idee bună”. Stereolitografia le poate oferi soluția. Cea mai ieftină, cea mai rapidă, cea mai sigură. Nu e nevoie decât de o imprimantă 3D și cineva care s-o achiziționeze. Pentru binele lui, al investitorului, dar și al beneficiarilor… Prețul aproximativ a unei imprimante 3d pentru construcție (fără produse sau servicii suplimentare cum ar fi taxe de transport, accesorii, instruire, instalare), este de 300.000 euro.

Tehnologia zilelor noastre ne permite să afirmăm clar că această idee poate fi transformată în realitate. Există destui oameni bine pregătiți, bine intenționați și dornici de acțiune cărora această idee le-a surâs. Chiar ei mi-au recomandat să o aduc la cunoștința publicului. Planul de afaceri este întocmit demult, impactul pozitiv este aproape sigur, practic nu ne reține nimeni să trecem la fapte.

Orice antreprenor care își dorește cu adevărat să dezvolte o afacere în domeniul seterolitografiei pentru construcții civile își va amortiza investiția inițială în primul an de afacere. Este normal, deoarece se pornește la drum cu câteva avantaje considerabile. Gândiți-vă la rapiditate: locuința pe care începi să o… printezi astăzi, mâine este gata și deja poate fi amenajată. Gândiți-vă la posibilitatea de personalizare a fiecărei locuințe, în funcție de nevoile specifice ale persoanelor care vor locui în ele. Imaginați-vă că, de pe o zi pe alta, familiile nevoiașe pot primi ajutorul binemeritat și viața unor oameni care chiar au nevoie de ajutor poate fi transformată, practic, peste noapte. Dacă luați în calcul și costurile reduse de producție, comparativ cu construcțiile clasice și posibilitatea de a construi case ecologice și mai durabile, prin utilizarea polimerilor din zilele noastre, printarea 3D de locuințe poate deveni o afacere de viitor într-un timp foarte scurt.

Cum e la alții
● În Dubai s-au anunțat planuri de imprimare 3D în domeniul construcțiilor pentru un sfert din oraș până în 2030. Pentru a realiza acest lucru, orașul dezvoltă legislație și coduri pentru utilizarea de imprimante 3D în construcții de clădiri. Dubai speră că prin planul său se va putea poziționa ca un hub global pentru imprimarea 3D până la dată țintă.

● Regatul Arabiei Saudite intenționează, de asemenea, să folosească această tehnologie cu imprimante 3D pentru construcții și să realizeze 1,5 milioane de case în următorii ani.

● Compania italiană WASP este una dintre cele mai renumite companii care lucrează cu tehnologia de imprimante 3D pentru case. Aceasta a dezvoltat un plan care urmărește să creeze clădiri mai sustenabile în care a dezvoltat una dintre cele mai mari imprimante 3D din lume și este capabilă să construiască case din materiale din surse locale folosind energie solară, energie eoliană sau energie hidro. Acest lucru este util pentru finalizarea lucrărilor în zone îndepărtate care nu sunt conectate la nicio rețea electrică.

● Compania Winsun are o imprimantă 3d pentru case care folosește un material de beton mai exact o pastă formată din ciment, nisip și fibre (pentru rezistență la tracțiune) amestecate cu aditivi în apă și substanțe chimice pentru a-i oferi amestecul potrivit de fluiditate și proprietăți de preparare rapidă. Acest amestec este preparat în mixere și apoi este pompat de o astfel de imprimantă 3d pentru case printr-un tub flexibil. Deșeurile industriale sunt, de asemenea, utilizate în acest amestec că suport pentru filozofia construcției sustenabile.

NOTA ISPRAVNICULUI. Pentru cei care vor detalii în legătură cu oportunitatea unei afaceri pe tema caselor făcute la imprimantă îl puteți contacta pe Dan-Gabriel Cimpoeru la Tel. 0720.494.900 și e-mail dan.gabriel.cimpoeru@gmail.com