Pe site a apărut acest comentariu, prilejuit de o intervenție publică a numitului Gelu Duminică. Iată mai întâi comentariul dlui Cristian

 

Cristian
7 aprobate

Vili_simionescu@yahoo.com
188.27.121.214Domnul sociolog Sâmbăta ori Duminica, nu știu exact cum îl cheamă, știe, dar nu spune, ca au fost trimiși în Transnistria numai țiganii infractori de drept comun. Ca ăștia erau în staful satrelor și ca satra pleca cu ei. Ca au avut la dispoziție sate rusești părăsite, dar n-au renunțat la viata nomada. În ultima instanta, și aspectele astea sunt un motiv de lauda.

 

Iată și intervenția care l-a stârnit pe colegul nostru. Declarația numitului Gelu Duminică:

Familia mea a fost deportata de cei care gandeau ca romii sunt o „plaga sociala” a societatii. Parte din copiii familiei mele au sfarsit pe campurile inghetate ale Transnistriei, singura lor vina fiind ca erau romi. Responsabili pentru suferinta lor si pentru alte zeci de mii de frati de-ai nostri, au fost cei care se credeau superiori doar pentru ca erau „romani puri”, „crestini” si „patrioti” Alte sute de mii de evrei au fost considerati „balast” de cei care voiau o „Romanie frumoasa ca soarele sfant de pe cer”.”

Comparând cele două texte, tragi concluzia că familia domnului sociolog Duminică era cam certată cu legea, după părerea domnului Cristian.

Ce știu eu, ca persoană mai în vârstă? Ce știu chiar din gura unor țigani care se lăudau că nu au fost deportați în Transnistria. Ceea ce era un certificat de bună purtare! Ceea ce însemna că nu aveau cazier, că poliția nu avea ce să le reproșeze. Am auzit despre casele părăsite în mare grabă de locatari, zoriți de sirena care anunța iminența unui atac aerian. Ceea ce pe unii răufăcători nu-i speria prea tare, ci le oferea ocazia să pătrundă mai ușor în locuințele părăsite în mare grabă, deseori fără să mai închidă cu cheia ușile. Că printre acei răufăcători se aflau și țigani nu miră pe nimeni! Ba chiar e lucru sigur!

Uneori țiganii nomazi au fost strămutați în Transnistria cu toată șatra! De ce? Printre altele și pentru că viața nomadă le permitea să rătăcească în zona de război și să treacă linia frontului fără probleme. Situație de care profitau rușii strecurănd printre țigani spioni și diversioniști sovietici. Strămutați cu toată șatra, țiganii respectivi și-au dus mai departe viața lor obișnuită. Nu au avut statut d dținuți politici. Nici ei, nici evreii din Transnistria. Au fost strămutați în Transnistria, și unii, și alții, nu pentru că erau țigani, respectivi evrei, ci pentru că nu inspirau încredere, ceea ce la vreme de război contează foarte mult.

Țiganii sunt o componentă numeroasă a societății românești! Sunt mult mai mulți țigani în România decât în Elveția, de pildă! Știe numitul Duminică de ce?  Pentru că în Elveția și alte state occidentale granițele erau păzite cu pușca pentru a împiedica pătrunderea țiganilor, unii țigani au încercat și au fost uciși cu sânge rece! De ce se făcea această discriminare? Iarăși, răspunsul să ni-l dea același lider și ideolog al țiganilor.

După 1990, ca să fie în pas cu moda de peste Ocean, unii țigani au stabilit asemănări între ei, țiganii din Europa, și africanii care au fost capturați și duși ca sclavi pe plantațiile din America. Cică au avut un destin asemănător… Atâta istorie știu unii lideri ai țiganilor!

Să fie clar: țiganii au ajuns în țările românești cu statutul de robi și ei de bună voie s-au declarat robi la mânăstiri sau marile moșii, ca să li se asigure condițiile minime ale unui trai decent! Nimeni nu i-a forțat, nimeni nu le-a impus cu sila traiul de robi! Nu se poate face nicio comparație cu africanii duși cu forța peste ocean. Iar traiul de rob în țările românești nu era o mare pacoste! Așa se face că atunci când a fost desființată robia țiganilor, mulți țigani nu au vrut să se despartă de vechii stăpâni. A rămas de pomină plângerea unor țigani: „Cu ce ți-am greșit, conașule, de te-ai supărat pe noi?!”

ion coja