Amendamentul trebuie susținut

Mircea POPESCU <714mircea@gmail.com>
To:
WRC

Oct 2 at 12:00 AM

Prieteni,
Amendamentul la Legea Electorală propus pleacă atât de la experiența negativă a Circumscripției 43-Diaspora, a necesității reprezentării parlamentare a basarabenilor și a societății civice românești la paritate cu organizațiile similare ale minorităților, implicit UDMR.

Proiectul prezentat propune pe baza acestor experiențe:
1. Redefinirea noțiunii de ”competitor electoral”, esențială pentru lichidarea ”discriminării pozitive” prin care doar organizațiile minorităților au dreptul de a accede în parlament și a deci de a controla deciziile guvernării, chiar în dauna majorității româmești, cum face UDMR.
2. Îndreptarea erorilor actualei reprezentări a diasporei prin realizarea unei stricte delimitări a candidaturilor și prin modificarea normelor de reprezentare.
3. Înființarea Circumscripției 44-Basarabia cu reprezentanți exclusiv dintre basarabeni și având măsuri identice cu cele pentru Circumscripția 43-Diaspora, pentru a preveni erorile acesteia.

Din păcate, pentru proiectul înregistrat de CMR la cele două camere ale parlamentului, am primit semnale proaste din partea politicului, care:
1. Nu dorește știrbirea privilegiilor organizațiilor minorităților, mai ales ale UDMR-ului, față de organizațiile majorității românești.
2. Nu dorește pierderea privilegiului partidelor politice de a monopoliza reprezentarea pur politică atât diaspora cât și pe basarabeni
3. Pretinde ASUMAREA proiectului de către reprezentanți de partid, nu doar PRELUAREA și susținerea în circuitul parlamentar ca inițiativă a societății civile.

Prin ASUMAREA de către politicieni, proiectul va purta amprenta interesului politic, nu al cetățeanului și va fi măcelărit așa cum mi s-a dat să înțeleg, reducându-se doar la înființarea unei Circumscripții 44-Basarabia unde reprezentarea, se va face doar pe listele partidelor de la București. Inițiatorii din societatea civilă, nefiind recunoscuți, nu vor putea să-și susțină punctele de vedere și nici să retragă proiectul dacă nu corespunde ideilor și spiritului în care a fost conceput.

Soluția pe care am sugerat-o este cea mai corectă: un proiect pentru aceste segmente ale societății civile de peste hotare trebuie să fie un proiect al acestei societăți civile, dar care să fie susținut de clasa politică.

De aceea, vă rog ca acolo unde puteți, Italia, Canada, America, România, Basarabia, etc să întocmiți liste de susținere ale Amendamentului în forma prezentată, care să fie adăugate, dacă este necesar, ca suport în cadrul eventualelor dezbateri.
CMR-România va fi depozitarul acestor liste, pe care ar fi bine să le avem gata până la începutul anului viitor.

Mircea Popescu
1 septembrie 2017

*

Nota redacției: avem o legislație iresponsabilă în privința minoritarilor din România Ca și legislația electorală, de aceea suntem dispuși să promovăm orice încercare de normalizare a situație. Din păcate nu cunoaștem amendamentul colegului nostru din State. Îl rugăm să ne edifice asupra subiectului. Suntem siguri că este vorba de un amendament de bun simț! Succes!