CD
1.623 aprobate
denitsoc@gmail.com
207.204.248.227
Cand vorbim de Basarabia este bine sa analizam intreg tabloul pe o perioada mai mare de timp 1774 – 1878.
Tratatul de la Kuciuk-Kainargi a fost locul unde s-a semnat, în vara anului 1774 pacea dintre Imperiul Otoman şi Rusia. Cei care au condus negocierile, mareşalul Romianţev, din partea ţarinei Ecaterina, şi Musul Zade Mehmed Paşa, din partea sultanului turc, au pus astfel capăt unui razboi pustiitor, care a afectat cu precădere Principatele Române, Valahia şi Moldova.
După 1774 prin înscrierea „tractatelor” Principatelor cu Poarta (a capitulațiilor) în tratatele cu caracter internațional dintre Rusia și Turcia acestea căpătau o sancțiune internațională. Din acest moment, până la 1878 „capitulațiile” deveneau o realitate. Ele erau înscrise în circuitul diplomatic internațional și oficializate ca acte valabile. În acești 100 de ani capitulațiile au funcționat, au produs efecte benefice pentru țara noastră și au fost de un real sprijin.
Asa putem vedea pretentiile absurde si criminale ale Ukrainei de la aparitia ei ca stat recunoscut si pana astazi.
“Este de reținut că pretenția Ucrainei de a decide asupra viitorului unui stat independent și suveran se plasa în afara oricăror norme legale. În aceeași zi de 16 /29 martie, Sfatul Țării și Consiliul Directorilor Generali formulase următoarele instrucțiuni pentru misiunea delegației Republicii Moldova – stat independent și suveran – care pleca la Kiev pentru a stabili raporturi oficiale cu Republica Ucraina: „Delegația trebuie să ceară recunoașterea independenței complete a republicii Moldovenești în hotarele fostei gubernii a Basarabiei între Prut-Nistru și Marea Neagră și granița veche a Austro-Ungariei (subl. ns. V. M.).Teritoriul Republicii Moldovenești în hotarele fostei gubernii a Basarabiei este nedespărțit și nici o parte din Republica Moldovenească nu poate fi ruptă în folosul altui stat”
Cititi aici intreg textul: https://www.art-emis.ro/istorie/cunoasterea-adevarului-istoric-2
Comenteaza