Textul de mai jos mi-a fost semnalat de RSR, Radu Sergiu Ruba, cunoscutul scriitor și lider ONG-ist. Acesta a făcut un comentariu memorabil pe marginea isprăvii lui Ionuț Sabău. Îl reproducem cu mare plăcere:

Nu stiam eu de ce sunt mandru ca m-am nascut la Ardud,desi am copilarit la opt km mai spre sud, in satul vecin, Ratesti. Ardudul era sa dea un papa la 1510, l-a adapostit pe principele antihabsburg Francisc Rakoczi, prietenul si aliatul  lui Grigore Pintea Viteazul si oaspetele lui Brancoveanu si i-a facut rost de nevasta lui Sandor Petofi. . Intre timp, dupa ce m-a produs pe mine si pe nashul Gavril Tautu, l-a dat pe acest brav inginer silvic Ionut Sabau, sa-i dea Dumnezeu sanatate si aceeasi virtute. 

*

*

Tânărul care a oprit REFUGIAȚII. Cum

a schimbat IONUȚ SABĂU destinul unei

întregi comunități din Satu Mare

 

EXODUL

Tânărul care a oprit REFUGIAȚII. Cum a schimbat IONUȚ SABĂU destinul unei întregi comunități din Satu Mare

? ieri, 16:24

Un mesaj spus direct, răspicat și fără ocolișuri a schimbat soarta unei întregi comunități. Un tânăr de 28 de ani din orașul Ardud, județul Satu Mare, a arătat că atunci când există voință pot fi mutați și munții.

Ionuț Sabău a fost portavocea locuitorilor din cartierul Mădăras, orașul Ardud, care s-au opus derulării în localitatea lor a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Ministerul Afcerilor Interne, prin care ar fi ajuns aici câteva zeci de refugiați.

Ionuț a fost printre primii care au aflat de acest proiect, ascuns până acum locuitorilor din Ardud. În doar două ore a mobilizat peste 100 de persoane care s-au strâns la căminul cultural din localitate pentru a anunța că se opun venirii migranților. Apoi a strâns aproape 200 de semnături, listă pe care a prezentat-o a doua zi la o întâlnire cu prefectul de Satu Mare, Eugeniu Avram, spre a fi trimisă ministrului Petre Tobă.

Discursul ținut în fața autorităților județene a fost unul care a șocat, dar care a spus lucrurilor pe nume:

”Nu suntem deacord sub nicio formă. E legal, nu e legal. Și suntem dispuși să recurgem la violență. Să știe toată lumea treaba asta, cei care se ocupă de proiect, că dacă se pune în aplicare se va ajunge acolo. Și noi o spunem de pe acum, să nu fie suprize. Nu vrem să fim ca în țările străine să ne fie frică să ne lăsăm copiii să plece singuri la școală, nevestele singure pe stradă. Și aici nu mai intervine problema de a apăra statul român sau pe cetățeni, ne apărăm familiile noastre”, au spus reprezentanții Ardudului.

Eroul din Ardud

Ionuț Sabău are 28 de ani, este inginer silvic, dar s-a reprofilat în fermier. Este născut și crescut în Mădăras, orașul Ardud, de aici și înverșunarea cu care a protestat împotriva migranților. Dar și pentru că a locuit un an în Paris, într-un cartier predominant musulman.

După mesajul transmis la ședința de la Prefectură, care a fost difuzat de o mare parte din mass-media românească, Ionuț a primit zeci de mesaje de încurajare și felicitare din întreaga țară. Dar spune cu modestie că doar a transmis un mesaj din partea întregii comunități.

Iar acum, după ce Asociația Frères România a anunțat că nu va mai amenaja centrul pentru refugiați la Ardud, este convins că Mădărasul, un cartier cu doar 1.500 de locuitori, a devenit un exmplu pentru România:

Suntem o comunitate civilizată, unită. Azi putem să ne lăsăm copiii și nevestele pe stradă, putem să trăim liniștiți. Dar ce vedem în Uniunea Europeană, odată cu venirea acestor emigranți, situația s-ar putea schimba în mod dramatic. În acest moment, un asemenea proiect este greu de acceptat, oriunde în țară. Toată lumea știe că ei ca și educație, cultură sus total opus față de noi. Și marea problemă e că ei nu ne acceptă așa cum suntem. Și venind la noi, o să încerce să ne schimbe. Sper să fim un exemplu pentru toată ROMÂNIA!”

”Ionuț este un tânăr ambițios, hotărât, intolerant la măsuri anticreștine și antiromânești, un tată responsabil și un soț devotat! În această perioadă zbuciumată a dat dovadă de reale calități de lider al comunitații!”, l-a caracterizat Adrian Oros, un locuitor din Mădăras.