Un sportiv de top 10 din Ungaria a hotărât să reprezinte pe viitor culorile României! 
 
 Nationalisti cum ii stim,Decizia sa nu le-a picat bine vecinilor din Vest. Maghiarii sunt decişi să facă tot ce pot acum pentru ca sportivul să revină asupra hotărârii sale. Tocmai la romani? Şahistul maghiar Richard Rapport (26 de ani), locul 5 mondial, vrea să abandoneze naţionala Ungariei şi să evolueze pentru România la următoarele competiţii internaţionale, a informat Federaţia Română de Şah.  Pentru noi,nimic deosebit:in urma cu ani Marele fotbalist Laszlo Boloni
Rapport a devenit celebru în lumea şahului reuşind să obţină titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câştigat Campionatul European de şah rapid, iar în 2017 l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la turneul Tata Steel. La sfârşitul lunii martie 2022, Richard Rapport şi-a asigurat primul loc la FIDE Grand Prix de la Belgrad. 
Ce spune tatăl sportivului Rapport, care a fost medaliat cu argint în 2014, în Norvegia.Fiul sau  a fost convins de o ofertă venită de la o mare Casă de pariuri din România să reprezinte tricolorul romanesc . Anunţul oficial a fost făcut chiar de tatăl sportivului. „Principalul sponsor al Superbet Chess Classic Romania 2022, Saşa Dragic, miliardar născut în Serbia şi proprietar al companiei Superbet, i-a făcut o ofertă onoranta de sponsorizare care i-ar da şansa reală să câştige titlul mondial în următorii ani. Din câte ştiu, Ricsi s-a hotărât şi a acceptat oferta, care include un viitor loc la masă sub culorile României”, a declarat tatăl lui Richard potrivit publicaţiei maghiare 24.hu.   
Reacţia oficialilor maghiari , inştiinţaţi de decizia sportivului; maghiarii şi-au propus să facă tot ce pot pentru a-l convinge să se răzgândească şi să continue în Ungaria… „Suntem hotărâţi să ne asigurăm că Richárd va continua să concureze sub drapelul maghiar, aducând glorie şahului maghiar şi patriei sale. Anul trecut am concurat şi am câştigat dreptul de a organiza a 44-a Olimpiadă de Şah la Budapesta în 2024, al cincilea mare eveniment sportiv din lume. Asta ne obligă să facem tot posibilul ca să aliniem cea mai puternică echipă, la evenimentul şahist cel mai interesant şi prestigios din lume”, a declarat Laszlo Szabo, preşedintele Federaţiei Maghiare de Şah.   
 Federaţia Română de Şah ,onorata de intentia Marelui sportiv, a demarat procedura de transfer a lui Richard Rapport (Ungaria) şi a Jovanei Rapport (Serbia). Anunţul oficial a fost făcut pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Federaţiei.  
   Ce spun şefii Federaţiei Romane de Sah: „ Suntem foarte onoraţi şi bucuroşi că un sportiv european , admirabil si ca Om , de un asemenea calibru a ales să reprezinte ţara noastră. Suntem foarte incantati ! Actualul Număr 5 mondialRichard Rapport, este un jucător puternic pe care ne dorim să-l integrăm în cadrul echipei naţionale cât mai repede, iar împreună să obţinem rezultate deosebite. În acelaşi timp, ne dorim să continuăm relaţiile profesionale bune pe care le avem cu federaţiile de şah din Ungaria şi Serbia”, a declarat preşedintele FRŞ, Vlad Ardeleanu.   
  Rapport nu vine însă singur să reprezinte România. El va fi însoţit de soţia sa, Jovana Rapport (fostă Vojnovic), mare maestră din 2009. Jovana e câştigătoarea Campionatului Feminin al Serbiei în 2014 şi deţine un rating elo de 2.294.
Domnia sa,alaturi de sotie se alatura astfel performantelor exceptionale obtinute in acest Sport de predecesorul sau in planul performantelor Marele Maestru International FLORIN GHEORGHIU, fost Campion Mondial de Sah inca de la Juniori !!
(d.d.rujan)