Domnule Mihai Șora! Aveți ocazia să salvați onoarea neamului!
19 aprilie 2016 de Ion Coja Legionarii în eternitate , Textele altora
Comentariu primit de la colegul nostru domnul Călin Kasper

*

Scrisoare deschisă către domnul MIHAI ȘORA

Calin Kasper •

In timpul documentatiei mele pentru cartea inchinata mai ales Legiunii si lui Corneliu Zelea Codreanu, am dat de niste informatii, care, ca toate informatiile care vin din randurile legionare, sunt ca niste vorbe soptite la ureche. Acele vorbe, care fac deja parte din folclorul legionar (dar eu nu ma indoiesc nici o clipa de veridicitea acestor informatii), aminteau ca tanarul, pe atunci, Mihai Sora, dorea sa se apropie de Miscarea Legionara, dar pur si simplu se sfia. Sfiala lui provenea din aceea ca avea o prietena evreica. Pentru Sora, ca filosof, era o problema existentiala de nerezolvat: cum era sa fie admis in Legiune, cu prietena sau nevasta evreica? Era pe timpul cand era novice in ale Legiunii si probabil ca nici nu indraznea sa-l abordeze pe Corenliu Codreanu pentru lamuriri. Acesta insa, afland de chinurile morale ale tanarului filozof, i-a explicat ca Legiunea nu are nimic impotriva ca un legionar sa aiba sotie evreica. (Se vede ca de pe atunci incepusera denigrarile si mistificarile din jurul Miscarii). Folclorul „verde” mai zicea ca pana la urma Sora s-ar fi casatorit cu aleasa inimii, ceea ce este inca o dovada, pe langa sotia lui Vasile Marin, (care era si ea evreica si se stie ce loc a ocupat Vasile Marin in ierarhia Legiunii), ca Miscarea Legionara n-a fost antisemita, asa cum unele guri rele si sparte pretind, dar fara argumente.

O marturie a domnului Sora, astazi, despre aceste lucruri si poate si despre altele referitor la Legiune, ar fi nici mai mult nici mai putin un document de suflet si totodata unul de importanta istorica.

Nota redacției. Versiunea pe care o cunosc eu: dl Mihai Șora era deja activ în Mișcarea legionară când s-a ivit problema: s-a îndragostit de o jună evreică. I s-a părut că trăiește o dramă imposibil de depășit: trebuia să aleagă între a mai „presta” alături de camarazi, renunțând la femeia iubită sau să părăsească Mișcarea pentru a se împlini prin iubirea pentru o femeie. Simțindu-se incapabil să ia o decizie, se gândea să se sinucidă junele Șora! Unul din camarazii săi, aflând ce gânduri îl frămîntă, l-a „pârît” la Căpitan, iar acesta l-a chemat pe MȘ la o discuție, reproșându-i lui Mihai Șora că a ajuns în acest impas, că nu a înțeles filosofia de viață a Mișcării legionare. Nimic din această folosofie nu-l oprea pe un legionar, pe un român, să-și întemeize o familie alături de o evreică sau o unguroaică ori o extraterestră!…
Despre această întâmplare, extrem de semnificativă cu privire la Căpitan și la camarazii săi, am scris și în Legionarii noștri, și am avut grijă ca un exemplar să ajungă și la dl Mihai Șora. Asta pe la începutul anilor 90!