Radu
281 aprobate
radu.g@yahoo.com

BRICS – 120 de țări gata să se dedolarizeze
Din “Coin Tribune”: http://www.cointribune.com

Tarile BRICS au vântul în pânze
Reprezentanți din peste 120 de țări străine au fost prezenți în această săptămână la cel de-al șaselea Forum Internațional Municipal BRICS. Evenimentul a reunit aproximativ 5.000 de participanți din 500 de orașe.
Forumul a reprezentat o oportunitate de consultanță în materie de economie, tehnologii digitale, industrie, energie, infrastructură urbană, transport, ecologie, sănătate, educație, știință, cultură, sport și turism. Scopul este de a promova cooperarea între mega-orașe în cadrul BRICS.

Șeful Departamentului de Relații Economice Externe și Internaționale al Moscovei, Serghei Cheremin, a declarat:
„Acest forum ne va permite să consolidăm relațiile nu numai între capitalele BRICS și Moscova, ci și între partenerii noștri de pe toate continentele. Astăzi, au venit peste 60 de delegații oficiale.”

Este un succes pentru președintele Putin, care a încurajat reprezentanții „din toate țările care doresc să coopereze cu organizația noastră” să participe.
Prin urmare, Rusia este departe de a fi izolată. Dimpotrivă, lista de așteptare pentru a se alătura BRICS crește rapid. Câteva țări mari emergente și-au depus oficial cererea de aderare la alianță.

Cei cinci membri fondatori sunt Rusia, China, Brazilia, Africa de Sud și India. Li s-au alăturat alte cinci țări la începutul anului: Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Etiopia.
Această expansiune adaugă ponderea principalelor țări exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu. A consolidat relațiile cu Iranul și l-a împăcat cu vecinul său saudit.

Algeria, Vietnam, Indonezia, Turcia, Pakistan, Malaezia, Nigeria, Thailanda, Venezuela, Kazahstan, Cuba, Palestina, Republica Democrată Congo, Gabon, Bangladesh, Regatul Bahrain, Belarus, Kuweit, Senegal și Bolivia sunt, de asemenea, în linie.

O alianță anti-imperialistă
Se zvonește că Rusia va anunța în octombrie crearea unui grup de țări „partenere”. Va fi un fel de anticamera clubului BRICS.
Fiecare țară membră trebuie să furnizeze o listă cu 10 țări din cele 33 de țări care solicită aderarea la BRICS. Principiul este că cele 10 țări comune pot deveni țări partenere.

Această întărire nu va fi nesemnificativă, deoarece BRICS pledează activ pentru reforma Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și abandonul monedei imperiale: dolarul.
Aderarea la BRICS înseamnă acceptarea altor valute decât dolarul și conectarea la noi sisteme internaționale de plată.

Este vorba despre „a aborda ceea ce considerăm un sistem de plată nedrept și costisitor”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Africii de Sud la începutul acestui an.
Potrivit ministrului adjunct de externe Serghei Ryabkov, la următorul summit de la Kazan ar putea fi dezvăluită o alternativă la sistemul de plăți SWIFT de Vest.

Mai mult, Rusia va lansa pe 1 septembrie o platformă care va permite marilor companii rusești să-și deconteze exporturile și importurile în Bitcoin. Această surpriză bună este paralelă cu aprobarea de către Donald Trump a Bitcoin.
Bitcoin este depozitul de valoare absolut, apatrid și necenzurabil de care lumea are nevoie pentru a tranzacționa în condiții egale.

Pare a fi moneda evidentă a unei lumi fără privilegii monetare. Președintele american pare să înțeleagă acest lucru. Obținerea de bitcoin astăzi la un preț mic pare mai inteligent decât începerea unui al treilea război mondial. Tot ar fi un război pentru nimic. E prea târziu oricum; BRICS-urile sunt deja prea grele.

BRICS > G7
BRICS-urile au o pondere demografică și economică majoră. Ei reprezintă aproape jumătate din populația lumii (46%), comparativ cu puțin mai puțin de 10% pentru G7 (Statele Unite, Canada, Japonia, Regatul Unit, Germania, Franța și Italia).
Cota globală în PIB a BRICS (ppp) este acum de 35%, comparativ cu 30% pentru G7. Știind că ponderea G7 era de 42% în urmă cu douăzeci de ani.

Unele previziuni sugerează că ponderea în PIB a BRICS va fi de 50% până în 2050, comparativ cu 20% pentru țările G7.
Potrivit Băncii Franței, „eterogenitatea clubului BRICS și integrarea comercială scăzută între ele limitează capacitatea grupului de a influența comerțul global și sistemul monetar internațional”.

În spatele acestui discurs de fațadă, Occidentul nu lasă piatră neîntoarsă pentru a împiedica BRICS:
– Înghețarea rezervelor valutare ale Rusiei (300 de miliarde de euro), deconectarea de la rețeaua SWIFT și embargo.
– Taxe vamale prohibitive (100% la importul de vehicule electrice chinezești în Statele Unite, 38% în Europa)
– Embargo asupra mașinilor folosite la fabricarea semiconductorilor.
– Drepturi extrateritoriale de a sancționa multinaționalele care continuă să facă comerț cu țări sub embargo precum Iran sau Rusia.

Atâtea decrete imperiale care fragmentează lumea, ca să nu mai vorbim de război… Ne îndreptăm spre o deglobalizare care va fi dureros de inflaționistă.
Nu este probabil ca inflația să se scadă în curând, creșterea este constrânsă de limitele fizice ale planetei (petrol), care, în fața unei scheme Ponzi monetare, nu poate decât să genereze inflație.

NOTĂ:
Pastila cu Bitcoinul este lasată să se rostogolească doar ca să ii linistească pe cei din G7 care se tot intreabă obsesiv in ce monedă va opera BRICS+.
G7 nu poate să priceapă că datorită digitalizării nu este nevoie să ceezi o monedă universal valabilă si usor de sabotat, ci tranzactiile se pot face in valutele nationale ale tărilot tranzactante sub un protocol de asigurare reciprocă. Si pentru că analistii financeiari occidentali repetă mereu intrebarea cheie: Care va fi moneda BRICS+? Atunci se lasă să se creadă că chiar va fi una si poate fi deja una existentă: Bitcoin.
Avantajul tranzactării in moneda ta natională este acela că tara isi cunoaste rezetva proprie de monedă disponibilă la export si nu trebuie să cersească si să facă favoruri ca să obtină un credit mai mare.
Tările din sala de asteptare, care vor intra in anii viitori in organizatie, fiind parteneri au totusi avantajul ca pot apela la Banca BRICS-ului si pot stabili relatii comerciale in baza statutului BRICS, insa nu au garantarea stabilitătii monetare care se face doar prin protocol multilateral si doar intre membrii activi BRICS.