Bravo consilierilor bucuresteni care au avut demnitate!

Mesaje primite x

Marin Ene

12:32 (acum 4 ore)
către eu

Alexandru Florian o „ironizează” pe Tomniţa Florescu, viceprimarul Capitalei

24 aprilie 2019, 12:12 Ion Spanu Actualitate 7

Reacţie surprinzătoare a lui Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, faţă de viceprimarul Capitalei, Tomniţa Florescu, după ce, prin vot, CGMB a respins Proiectul depus de Gabriela Firea, prin care s-a intenţionat cedarea „Palatului Dacia” pentru realizarea Muzeului Holocaustului.

Pe WhatsApp, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a postat, la cîteva ore după decizia din CGMB, următorul mesaj:

Cu 34 de voturi pentru, 14 împotrivă și 7 absenți, proiectul privind darea în administrare a Palatului Dacia de pe str. Lipscani pentru organizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România a fost astăzi respins. Institutul „mulțumește” doamnei viceprimar și consideră că votul de astăzi, din Consiliul General, nu este o manifestare de antisemitism, ci este o expresie a faptului că uneori, ignoranța, lipsa de cultură civică și extremismul își fac loc în instituții democratice”.

Două lucruri trebuie subliniate în acest scurt mesaj postat de Institutul „Elie Wiesel”:

– faptul lăudabil că nu consideră votul ca fiind o „manifestare de antisemitism”, ceea ce este o premieră, ştiindu-se că, pînă acum, absolut orice critică a acţiunilor INSHR „Elie Wiesel” era taxată ca fiind o formă de antisemitism, chiar dacă era vorba doar de apărarea unor mari intelectuali români

– este de neînţeles ironia faţă de vicprimarul Tomniţa Florescu (ALDE), care a avut un rol important în respingerea Proiectului Gabrielei Firea, dar nu a fost singura care a reacţionat în acest sens, toţi ceilalţi consilieri care au votat în interesul general al bucureştenilor meritînd un loc de cinste în inimile acestora. Cu atît mai mult, cu cît Tribunalul Bucureşti dăduse anul trecut o Sentinţă definitivă prin care anulase prima Hotărîre a CGMB, prin care se cedase „Palatul Dacia”!

Este greu de crezut că acum, după a treia respingere a Proiectului pentru Muzeul Holocaustului în „Palatul Dacia”, Gabriela Firea va încerca şi a patra oară să forţeze mîna consilierilor, oricît de mari ar fi presiunile interne sau externe. Mai degrabă, Primăria Capitalei ar trebui să urgenteze realizarea „Pinacotecii Bucureştiului”, astfel încît să vedem curînd, pe de o parte, amenajate sălile în care a fost redacţia ziarului „Timpul”, unde a lucrat Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, să vedem expuse în mod civilizat cele 4.500 de opere de artă aflate în proprietatea cetăţenilor Capitalei!

Poate că n-ar fi rău ca Pinacoteca însăşi să poarte numele „Pinacoteca Mihai Eminescu”, aşa încît frumoasa clădire din centrul Bucureştiului să devină simbolul cultural al Capitalei României!

P.S. Oricît de mare ar fi bucuria noastră, a celor de la „Cotidianul”, că demersul susţinut de noi pentru menținerea proiectului de Pinacoteca a Capitalei chiar în clădirea în care a funcţionat redacţia „Timpul” a avut succes, nu ne putem stăpîni mirarea că aproape întreaga presă a ignorat subiectul. Despre televiziuni nici nu poate fi vorba, căci absolut nici una n-a fost interesată de o astfel de dezbatere.