D.D. Rujan

dum., 23 aug., 00:59 (acum 1 zi)

către eu

Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

După căderea lui Ceaușescu au mai apărut și alte dovezi. Fusese descoperit plutoniu în țara noastră. În anul 1992, s-a descoperit la Institutul de Cercetări Nucleare din Mioveni o cantitate 100 de miligrame de plutoniu. Conform site-ului rus Forum.msk, citat de Ziare.com din 2009, inspecțiile agenției au precizat că, începând cu anul 1985, România a făcut experimente secrete în vederea obținerii pe cale chimică a plutoniului și a uraniului îmbogățit. De asemenea, un alt articol al New York Times, din 12 februarie 1992, arăta că România a cumpărat în anii 80 14 tone de apă grea din Norvegia și a livrat-o în secret apoi către India.

Instalațiile nucleare ale România

În perioada comunistă, România avea mai multe instalații nucleare. În anul 1957, la Măgurele fusese deschis primul reactor experimental sovietic din afara URSS. De asemenea, țara noastră a convins inclusiv SUA să îi trimită un reactor nuclear de cercetare. În 1980, România a mai deschis în 1980 un reactor experimental TRIGA, de fabricație americană, la Mioveni, lângă Pitești. „România avea material cât pentru 6 bombe nucleare”, afirma Ionuț Purica, fost președinte ale Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) și cercetător al Academiei Române, pentru Libertatea.ro.

De altfel, la Măgurele există și acum  reactorul românesc ce i se zicea ”La Baracă”. S-a încercat la un moment punerea în funcțiune:

„La un moment dat, a fost haos acolo, pentru că trebuia declarat la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. A fost declarat, înscris în lista reactoarelor. Acum „acela” nu mai este funcțional și nu mai poate fi, pentru că nu mai există sistemul de control. Este folosit doar cu scop educațional”, a mai spus Ionuț Purica. Acesta a mai spus că primele bombe atomice sovietice s-au făcut cu uraniu din România, exportat prin intermediul Sovrom Cuarțit.
Inițial, România dorea realizarea unei centrale nucleare pe Olt, cu o tehnologie sovietică. Dar aceasta utiliza combustibil nuclear produs în URSS, iar Ceaușescu nu a dorit ca țara să fie dependentă de Rusia.
În 1968, o echipă de cercetători români s-a deplasat în SUA cu un motiv și un pretext. Pretextul era participarea la o conferință a Societății Nucleare Americane. Motivul era să convingă autoritățile americane, adică US Atomic Enegy Commission, să aprobe transferul de tehnologie nucleară canadiană către România, stat din Pactul de la Varșovia”, a declrat Ionuț Purica.

În 1970, România avea să obțină acordul SUA pentru a cumpăra tehnologia canadiană. Pe lângă tehnologia nucleară canadiană, România a mai implementat mai multe proiecte cu societăți vestice. ”Tot în 1968, URSS a invadat Cehoslovacia. Se pregătea să invadeze și România, care a condamnat intervenția URSS. Dar România era prietenă cu China. Iar China ar fi amenințat URSS că declanșează război dacă România este invadată”, a mai afirmat Ionuț Purica