BNR – Complice la importurile masive. Cum subvenționează importurile prin împrumuturi?
Adrian Cimpoi
Banca Națională a României (BNR) joacă un rol-cheie în economie, dar politicile sale par să favorizeze importurile în detrimentul producției interne. Prin împrumuturile oferite guvernului și prin menținerea unor politici monetare care avantajează marile corporații străine, BNR contribuie indirect la creșterea deficitului comercial și la distrugerea economiei naționale.
1.Împrumuturi care alimentează consumul pe datorie
Guvernul se împrumută masiv, iar o mare parte din acești bani ajung în consum, nu în investiții. Cum România nu produce suficient, creșterea consumului se traduce direct prin creșterea importurilor. Astfel, BNR facilitează indirect finanțarea economiilor străine, în timp ce producătorii români sunt lăsați să lupte singuri cu marile lanțuri de distribuție și multinaționalele.
2. Politica monetară – un avantaj pentru importatori
BNR menține un curs valutar care favorizează importurile ieftine și descurajează exporturile. În loc să protejeze economia locală printr-o strategie care să sprijine producătorii români, banca centrală pare mai preocupată de „stabilitatea” unui sistem care favorizează corporațiile străine și lanțurile de supermarketuri pline de produse din afară.
3. Lipsa sprijinului pentru firmele românești
În timp ce guvernele altor țări creează linii de credit și subvenții pentru producția locală, în România BNR asistă pasiv la îndatorarea excesivă a statului și la colapsul întreprinderilor românești. Fără sprijin real pentru dezvoltarea industriei autohtone, importurile continuă să crească, iar România devine o piață de desfacere pentru producătorii străini.
4. Creșterea datoriei externe și riscul economic
Împrumuturile contractate de stat prin BNR au dus datoria publică la niveluri record. Această datorie este folosită în mare parte pentru cheltuieli curente, nu pentru investiții productive. Pe termen lung, această politică face România tot mai dependentă de creditorii externi și vulnerabilă la crize economice.
Cine câștigă și cine pierde?
În timp ce importatorii și multinaționalele prosperă, firmele românești se sufocă sub presiunea concurenței neloiale. BNR ar trebui să regândească politica monetară și să sprijine producția autohtonă, în loc să fie un simplu facilitator al îndatorării și al subvenționării indirecte a importurilor. România are nevoie de un model economic bazat pe producție, nu pe consum finanțat prin datorii!
Oțâră, off topic:
Pentru comentatorul ”Sorin”
”…Vedem ce-o fi intr-un an, dupa aia, cam cat inseamna „perpetuu” ala.
Valabil si cu situatia de pe front….”
https://ioncoja.ro/de-la-mosu-cetire-federatiei-ruse-nu-i-lipseste-nimic-sa-duca-un-razboiperpetuu/
Sorin
Ia d’aci:
https://stiripesurse.md/cresterea-economiei-rusiei-in-2024-a-depasit-estimarile-guvernului/
Creşterea economiei Rusiei în 2024 a depăşit estimările Guvernului – Stiripesurse.md
Autor: Popescu Andreea~2 minutes
Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 4,1%, i-a transmis vineri premierul Mikhail Mishustin preşedintelui Vladimir Putin, în timp ce Guvernul se aştepta la un avans de 3,9%, transmite Reuters.
PIB-ul ţării a ajuns la nivelul record de 200.000 miliarde de ruble (2.060 miliarde de dolari), l-a informat Mishustin pe Putin la o întâlnire transmisă de postul TV de stat. Putin a salutat rezultatele, spunând că sunt “bune” şi “satisfăcătoare”, dar a reafirmat că doreşte ca inflaţia să scadă de la nivelul ridicat de 9,5% în 2024, potrivit stiripesurse.
(Citește și: Gazprom și-a majorat producția cu zeci de miliarde de metri cubi de gaze)
El a observat, totuşi, că avansul economiei a fost mai bun decât creşterea din “aşa numitele ţări în curs de dezvoltare”, citând apoi cifrele mai scăzute din 2024 pentru Statele Unite, Germania şi Franţa.
Economia Rusiei a sfidat predicţiile occidentale că va intra în colaps în urma sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, în condiţiile în care majorarea cheltuielilor din sectorul apărării a stimulat creşterea economiei, dar a alimentat şi preţurile de consum.
Inflaţia a devenit o problemă pentru economia Rusiei şi pentru consumatori, afectaţi de preţurile ridicate la alimentele de bază.
(Citește și: UE va elimina plafonul impus la preţul gazelor naturale)
Banca Centrală a Rusiei, care avertizase asupra supraîncălzirii economiei, a menţinut dobânda la 21%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în încercarea de a reduce inflaţia. Dar în ultimele luni economia a fost afectată de dobânzile ridicate şi de lipsa forţei de muncă.”
Ai ÎNȚELES …ultimele, patru cuvinte !!!???!!!
”…Toate aceste discuții și analizarea acestor scenarii se întâmplă în vreme ce armata ucraineană face față tot mai greu presiunii ruse, iar numărul dezertărilor crește îngrijorător. The Guardian scrie că sute de soldați fug din unitățile lor. Ziarul britanic îl citează pe comisarul pentru protecția drepturilor militarilor din Ucraina, Olga Reșetilova, care spune că înțelege de ce militarii aleg să dezerteze. ”Să fim sinceri. Problema este gravă. Este firesc ca asta să fie situația, după ce ai petrecut trei ani într-un război la scara mare . Oamenii sunt epuizați”. În decembrie 2024, Financial Times scria că numărul dezertorilor în primele luni ale anului 2024 s-a dublat față de statisticile totale pentru intervalul 2022-2023. Procurorii au deschis 60.000 de dosare pentru dezertare. Un caz aparte este Brigada Ana de Kiev, care a fost instruită și echipată în Franța, din care au dezertat o treime din militari. Procurorii încearcă să descâlcească acest caz, iar comandantul brigăzii a fost arestat….”
https://www.cotidianul.ro/zelenski-nu-mai-este-dorit-la-putere/
Despre ”Ăia” ca banii:
https://trenduri.blogspot.com/2025/02/lucruri-simpledar-neconstientizate.html
Succes, la-nțeles :)
BNR nu are niciun interes sa sprijine economia tarii si firmele romanesti. Desi se numeste Banca Nationala a Romaniei, in loc sa fie in proprietatea statului roman, este in proprietatea privata a evreilor. Cauta pe website-ul BNR sa vezi ca scrie acolo cine sunt proprietari de banca nationala. Evreii trag fraiele si franele politicii si se vede ca si fraiele economiei Romaniei. Iar evreii au interesul sa distruga Romania ca so o poata lua ei pentru dansii in caz de nevoie. Si vor avea nevoie de o tara cand Arabii ii vor alunga de pe pamanturile lor, evreii stiu asta bine.
Evreii au luat in stapanire in mod premeditat multe din bancile nationale din lume, incepand The Federal Rezerve. Pe care Trump vrea sa o scoata din mana evreilor care au toate finantele lumii vestice pe mana, ajutandu-se de digital currencies. Adica Trump vrea sa schimbe cu ce bani opereaza economia americii si a lumii si astfel sa lase evreii cu mainile goale. Pentru ca ei au indatorat America in asa hal si nu doar America. Se vede ca si Romania.
Sa mai insiste mult Trump cu relocarea Palesinienilor si luarea in posesie a Fasiei Gaza de catre SUA, si Arabii nu vor mai sta linistiti. Trump aici ori este foarte prost si le arata evreilor ca tine cu ei si ca Trump este sansa lor sa ia de le arabi Fasia Gaza, ori este foarte desept si isi scoala arabii in cap ca sa alunge in cele din urma Sionistii din Orientul Mijlociu. Eu pariez ca e destept.
Primul lucru pe care va trebui sa il faca suveranistii cand vor veni la putere in romania va fi sa nationalizeze Banca Nationala a Romaniei. Suna ciudata nu? Banca nationala, adica banca natiunii, in maini evreiesti. Insa cam asa stau lucrurile.
Romania nu isi cunoaste dusmanii.
Eliberati politica si economia romaneasca de sub jugul opresiv si dictatorial, deci fascist, evreiesc. E prima data cand evreii sunt fascisti? Informati-va cine trimitea evreii competenti in Palestina sa construiasca un Israel avansat in toate domeniile cum este astazi, si cine trimitea la moarte evreii fara valoare in cel de-al doile razboi mondial. Si cine trimite Romania la moarte lenta in zilele noarte.
Desteptarea Romania, dusmanul tarii nici nu se ascunde, dar tu tot nu-l vezi!