Ziua Națională a României

Mesajul Patriarhului Daniel de 1 Decembrie

Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel

1 Decembrie este o zi de recunoştinţă sau de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unităţii şi libertăţii naţionale, dobândite de poporul român prin credinţă puternică şi luptă jertfelnică de-a lungul a multor secole de suferinţă creştinească, a spus Preafericitul Daniel la slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală.

„Este relevant faptul că între cei 1.228 de delegaţi oficiali în Adunarea Naţională Constituantă, care s-au întrunit la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 pentru proclamarea Marii Uniri, au fost şi mulţi slujitori ai Bisericii. Cele două Biserici româneşti din Transilvania (ortodoxă şi greco-catolică) au fost reprezentate la Alba Iulia prin cinci episcopi, patru vicari, zece delegaţi ai consistoriilor (consiliilor eparhiale) ortodoxe şi ai capitalurilor greco-catolice, 129 de protopopi, câte un reprezentant al institutelor teologic-pedagogice şi câte doi reprezentanţi ai studenţilor”, a arătat PF Daniel.

Patriarhul Daniel a mai spus că poporul român trebuie să păstreze şi să cultive darul unităţii naţionale, ca simbol al demnităţii, obţinută cu multe jertfe şi eforturi spirituale şi materiale pentru binele ţării şi al românilor de pretutindeni.