Nu prea urmăresc mizeria și mizeriile din fotbalul românesc. Dar în seara asta am aflat că încă nu s-a tranșat definitiv chestiunea campioanei României: VIITORUL lui Gheorghe Hagi sau FCSB, al lui Gheorghe Becali. Nu mi-a venit să cred că Becali merge până în pânzele albe cu prostia pe care a făcut-o atunci când a declanșat acest scandal, această problemă! Într-una din zilele imediat următoare procesul pentru titlul de campioană se va judeca undeva în străinătate. Unde ne-ai adus, măi, Gigi?!

În discuția pe care a purtat-o cu Victor Ciutacu, Becali se declara iremediabil prost, ceea ce, zicea domnia sa, nu-i dăunează prea mult deoarece ține la căpătâiul său Biblia și în Biblie găsește soluția la toate problemele care se ivesc. Mai are norocul și de un duhovnic, de la care primește iertăciune când greșește. Viața, după această formulă, este al dracului de ușoară și poți dormi liniștit în fiecare noapte!

Biblia o mai citesc și eu, dar nu mă pricep să găsesc răspunsul pe care l-a primit Becali, adică învățătura testamentară care îl împinge să facă greșeala cea mai mare pe care o face Becali la viața lui, viață plină de păcate și de greșeli! Aiasta este cea mai mare! Deopotrivă greșeală și păcat!

Mă întreb: I-a dat duhovnicul lui Becali binecuvîntarea pentru deschiderea acestui proces?! Nu-și dă seama Gigi Becali cât va pierde dacă va câștiga acest proces? Gigi Becali se pare că are instinctul câștigului, de puține ori a ieșit în pagubă! Este, după aprecierea prietenului său Mitică Dragomir, omul cel mai bogat din România. Va fi și mai bogat dacă va câștiga procesul?! Nu-și dă seama cât va sărăci dacă va avea câștig de cauză, un câștig otrăvit, căci va declanșa valuri de dispreț și indignare?!

Procesul desfășurându-se cu judecători străini, am motive să mă tem că aceștia vor da verdictul cel mai nefavorabil pentru România! Adică un verdict care să mai destabilizeze o dată societatea românească! Să mai ofere un motiv de disperare pentru oamenii de bine din România. Victoria Viitorului, a lui Gică Hagi, a fost și este de natură să încurajeze oamenii să-i urmeze exemplul și să se înhame la proiecte de lungă durată, să pună la baza intreprinderii lor talent, seriozitate, dăruire, corectitudine și, nu la urmă de tot, atașamentul pentru valorile românești! Asta este semnificația și explicația succesului lui Gică Hagi! Și pentru asta trebuie să-i fim cu toții recunoscători!…

Există o semnificație / explicație și pentru succesul lui Gigi Becali? Există, firește, dar, Dumnezeu cu mila, prefer să trec mai departe! Mă tem că un verdict favorabil lui Becali va stârni cele mai nedorite reacții în lumea românească! În niciun caz satisfacție! Vom avea cu toții de pierdut – nu mai este nevoie să explic în detaliu de ce! Iar cel mai mult va pierde Gigi Becali! Cum de nu-și dă seama?!

Domnule Gigi, dacă printre sfetnicii tăi se află vreunul care te-a împins să faci acest pas, leapădă-te de el, trage-l de urechi și mai trage-i și un șut în spate, chiar dacă, așa cum te-am văzut, nu prea le ai tu cu șutul!… Cu mingea de fotbal! Dar trage-i și un șpiț măcar în fund ticălosului care te îndeamnă să contești izbânda marelui machidon numit GHEORGHE HAGI! Iar dacă nu te-ai sfătuit cu nimeni și faci de capul tău ce faci, prost cap ai avut!

Din fericire lucrurile se mai pot îndrepta pe ultima sută de metri: renunță la proces, la acționarea în justiție a lui GICĂ HAGI!… În fotbalul românesc nu are voie nimeni să treacă pe dinaintea domnului GHEORGHE HAGI! Necum să-l uzurpe, să-i fure munca!

…Las deoparte și alte motive, alte detalii ale chestiunii, care l-ar pune pe Gigi Becali într-o postură și mai jenantă! Mă grăbesc să încredinez internetului rândurile de mai sus. I-am trimis un mesaj și lui Becali, pe telefon. Știu că nu prea dă atenție unor telefoane, unor expeditori. De aceea apelez la cei care au un contact mai direct cu numitul Becali, dacă citesc rândurile de mai sus, să nu pregete să-l facă atent pe Gigi Becali: cineva, pe nume Ion Coja, îl avertizează pe Becali că este pe cale să facă o mare prostie, o mare greșeală, care se va întoarce nu numai împotriva lui, ci și împotriva fotbalului românesc, a noastră, în general…

În acest scop i-am scris și dlui D.G., un apropiat al lui Gigi Becali, rugându-l să-l facă atent pe împricinat. Mesajul a fost următorul și mi se pare imperios necesar să ajungă și la Gheorghe Becali:

„Domnule D., Vă știu un apropiat al lui Gigi Becali. Suntem în al 24-le ceas, înainte ca Becali să comită o mare greșeală: încercarea de a smulge titlul de campioni ai României de la echipa VIITORUL din Constanța. Vă rog să-l căutați de urgență și să-i explicați

1. Cât are de pierdut dacă câștigă procesul împotriva echipei lui Hagi
2, Cât are de câștigat dacă renunță la proces și recunoaște că VIITORUL este campioană!

AVeți cumva o adresă de Email a lui Becali?

Ați primit cele două mesaje pe care vi le-am trimis zilele trecute?

Vă rog să-mi confirmați prin replay primirea acestui mesaj.

Doamne, ajută!”

Ion COJA

Buriaș, 8 iulie 2017