A existat așa ceva? „Perdeaua de fum ceausista pe care fiecare intreprindere o avea.”
No issue detected

surena7 hours ago
.
In perioada Vest-Est principala problema,pe langa confruntarea ideologica,cele doua blocuri militare,era spionajul militar si industrial. Romania datorita politicii „comunisti,dar prieteni cu toata lumea care ne respecta” a avut acces la clauza natiunii celei mai favorizate,la piete financiare, la licente si transfer de know-how, cooperare economica. Romania a cumparat o serie de licente de fabricatie de la mari producatori din vest,cu anumite conditii mai mult sau mai putin restrictive (la export), dar a si obtinut datorita spionajului acces la tehnologii prohibitive cum este cazul diamantelor sintetice. In acest caz,poate cel mai bine pastrat secret alaturi de apa grea, diamantele romanesti sintetice,a se retine sintetice,erau cele mai bune putand fi confundate cu cele naturale, cel putin asa a reiesit din reportajele realizate de la falimentarea producatorului.
Era necesara perdeaua de fum pentru ca era utilizata de toata lumea,dar sloganul „industria romaneasca este un morman de fiare vechi”nu a fost o perdea de fum, ci motivul de a inchide, vinde pe nimic si de a transfera capitalul material de la statul roman la un grup de privilegiati. Trist este ca in majoritatea cazurilor s-au luat in calcul decat utilajele,cladirile si partea cea mai importanta licentele,tehnologia si know-how-ul au fost abandonate,pierdute,furate. Aici este cea mai mare tragedie si catastrofa economica. Aceasta catastrofa s-a realizat si datorita faptului ca cei care le-au luat habar nu aveau ca tehnologiile, brevetele de inventie,know-how-ul sunt mult mai valoroase decat utilajele, cladirile,terenurile si chiar capitalul uman. Imi aduc aminte de articolele unui reputat specialist si inovator care atragea atentia ca statul pierde miliarde de $ pentru ca nu este interesat sa privatizeze si brevetele de inventie,licentele si know-how-ul. Omul a murit si pana in ultima clipa a incercat in zadar sa convinga premierii sa evalueze macar acest capital intangibil care putea fi valorificat separat. Astazi vedem ca un roman care are licenta tractorului U650 nu are nevoie nici de fabrica,nici de angajati el are piata din tarile arabe si Iran si poate produce acolo si tot acolo le vinde. Tractorul U650 este un fel de T34,isi face treaba,e usor de condus,intretinut si reparat de orice taran analfabet din zona,piesele de schimb sunt ieftine si nu ai nevoie de service,ingineri,poate sa stea in bataia vantului si poate lucra in toate conditiile. De ce a vandut statul roman pe degeaba o gaina de aur ? De ce a renuntat statul roman la gainile de aur care il puteau transforma intr-un rentier capitalist? Din prostie in primul rand, apoi multi dintre functionari erau interesati de elemente palpabile pe care le puteau evalua usor atunci cand luau spaga ca sa vanda pe nimic active de miliarde,cum este cazul lui Nastase 4 case care azi ne spune ce obligatii avea OMV si cat de avantajoase ai benefice au fost privatizarile pe nimic ale Petrom,Sidex si Alro.
Erau,asa cum am mai spus, domenii in care se observa cu ochiul liber o ramanere in urma (mai ales indomeniul bunurilor de consum-aparatura electrotehnica si electronica si automobile),dar erau ramuri ale industriei si chiar ale agriculturii (sa nu uitam zonele desertificate din Romania si rredate agriculturii,de Institutul Fundulea) unde eram la un nivel apropiat cu Occidentul.
Isi mai aminteste cineva de bocancii vanatorilor de munte? In aceeasi perioada produceam in lohn si bocanci pentru armata americana, tin minte ca,chiar daca nu erau cool,bocancii vanatorilor de munte erau mai rezistenti decat cei purtati de armata americana. Bineinteles,erau mai grei,urati,dar erau exact ce le trebuia unor militari care isi desfasurau activitatea in conditii speciale.
In fiecare resedinta de judet era un Oficiu de Calcul Electronic care lucrau cu computere mainframe (a nu se confunda cu PC) initial IBM si General Electric si apoi sub licenta americana, japoneza ai caror beneficiari erau institutele de proiectare, centrul judetean de statistica,centrul judetean de prognoza (daca crede cineva ca planificarea si prognoza dupa 80 se realiza manual in Ropmania inseamna ca e tampit,azi Valcov si PSD o fac manual), si intreprinderile industriale in vederea planificarii productiei, bancile pentru operatiuni financiare etc.
Dupa criza datoriei externe,regimul comunist s-a orientat spre doctrina economica „prin noi insine”, doctrina aplicata si in perioada interbelica, doctrina pe care regimul nord coreean o aplica si azi, doctrina „ciuce” pe care au adaptat-o la Coreea de Nord. Ignorand regimul politic nord coreean care se pare ca merge pe politica o tara doua sisteme,economia acestei tari a inregistrat un adevarat boom in ciuda embargourilor de 20 de ani, nord coreeni produc benzina din carbune, au mai multi „zgarie-nori”,malluri si parcuri decat Bucurestiul, economia asigura cresterea populatiei si nu regresul acesteia iar armata coreeana nu poate fi comparata cu armata romana. PIB nord corean de 1700 $ pe cap de loc pare mic comparativ cu cel romanesc,dar la noi a crescut ca urmare a scaderii populatiei atat demografic cat si exodului alarmant, PIB nostru se bazeaza cu precadere pe lohn si subproductia de capacitate si nu pe industrie, tehnologie.
In concluzie pentru a ne dezvolta avem nevoie de un model romanesc,nationalist pus in slujba majoritatii cetetenilor si nu a clasei politice,clientiilor acesteia si corporatiilor.