Iulian MARES
76 aprobate

iuliuss_m@yahoo.ca
86.34.175.10

 

Singur pe lume – Hector Malot

Daca in carte cei doi frati, Rémi și Arthur, se reintalnesc dupa ani … si eu sper ca cele 2 surori se vor reuni (România și Moldova)

^Era si un banc, mai veki, insa merita sa ni-l amintim pentru a nu uita esenta, faptul ca R. Moldova inca nu este in trupul tarii si asta doare, peste enunturile idioate de genul ”ce sa facem, sa unim 2 saracii?”

Reporterul intreaba pe un muncitor fruntaș de la Atelierele Nicolina: De ce spuneti ca rușii sunt cumnații voștri?
Muncitorul: Pentru ca o țin pe sora noastră Basarabia!

1- *Ati punctat foarte bine: in NATO este exclusa surprinderea strategica! Elementele de decriptare ale indicilor unei intentii belicoase sunt culese/prelucrate/interpretare si sintetizate de elementele serviciilor de informatii pe spatiul de interes strategic si operativ! Pe scurt: constituirea unor grupari de forte si actitvitati nenotificate, aflux logistic catre trupe si constituirea unor depozite teritoriale, recunoasteri in teren, activarea unor centre de comanda concomitent cu altele, in fals, pentru inselare! Intensitatea crescuta a limbajului diplomatic, a declaratiilor de presa, retragerea din organisme regionale si continentale, declansarea unui razboi mediatic, juridic, cultural, economic, imagologic, kiar religios…., activarea si sustinerea unor factiuni etnice, a unor conflicte mocnite/inghetate!
Eu vreau sa cred in art. 5 (nu este niciun dubiu ca el nu se aplica tarilor care nu sunt parte a Aliantei) si am ridicat o problema de interpretare dpv lingvistic (generata pe traducerea oficiala, de la MAE) a intelesului acelui cuvant ”inclusiv”, temandu-ma de sensul ”și cel din urmă”!
2- **Repet, nu detin adevarul absolut, nu sunt nici jurist/lingvist si cu atat mai putin diplomat!
Aspectele de politica militara sunt uneori puternice, evidente, sau mai ascunse; mai jos aveti o intreaga gama de aciuni a fratilor nostri de peste Prut, kiar daca au trecut in Constitutie ca sunt un stat neutru:
****La 16 martie 1994, la Cartierul General NATO de la Bruxelles, a avut loc prima întrevedere a Preşedintelui Republicii Moldova cu Secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului-cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.

La 29 mai 1997, la Sintra (Portugalia) a avut loc reuniunea CCNA în formatul Miniştrilor de Externe. Pornind de la necesitatea stabilirii unor relaţii noi cu partenerii de cooperare, Alianţa a propus transformarea CCNA într-o structură mai eficientă – Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA).

În vederea coordonării cât mai eficiente a activităţilor pe linia NATO, la 16 decembrie 1997 a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. Funcţia de şef al Misiunii este exercitată de ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei. De asemenea, în anul 1997, Republica Moldova a extins colaborarea cu NATO în domeniul ştiinţific.
În anul 2006 Consiliul Nord-Atlantic (NAC) şi Guvernul Republicii Moldova au aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO (IPAP). IPAP a fost actualizat în 2010, 2014, 2017 și 2022. Periodic, la Cartierul General NATO, are loc reuniunea în formatul statelor membre NATO + Republica Moldova, în cadrul căreia este examinată implementarea IPAP şi priorităţile pentru viitor.

Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

Republica Moldova a fost acceptată în cadrul a 2 iniţiative lansate de Alianţă la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014: Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi Platforma de Interoperabilitate.

La 29 noiembrie 2016 la Cartierul General al Alianţei de la Bruxelles, Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip împreună cu Secretarul General NATO Jens Stoltenberg au semnat Acordul privind înfiinţarea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova.

La 8 decembrie 2017 Secretarul General adjunct al NATO Rose Gottemoeller a inaugurat Oficiul de legătură NATO la Chișinău.

https://mfa.gov.md/ro/content/relatiile-republica-moldova-nato