Basarabia ne dă lecții din nou! Bravo lor!

2021-04-28T20:56:18+03:0028 aprilie 2021|Doctrină naţionalistă|

Alertă în Republica Moldova! Parlamentul a fost dizolvat! Maia Sandu a convocat alegeri anticipate de urgență

Alertă în Republica Moldova! Parlamentul a fost dizolvat! Maia Sandu a convocat alegeri anticipate de urgență
Președinta Republicii Moldova a semnat miercuri decretul de dizolvare a Parlamentului și a convocat alegerile anticipate. Decizia Maiei Sandu vine ca urmare a hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova privind neconstituționalitatea hotărârii Parlamentului privind instituirea stării de urgență.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a anunţat miercuri că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie, relatează Radio Chişinău.

Decizia survine după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat mai devreme în aceeaşi zi neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.

“Prin această decizie am deschis calea prin care cetăţenii să poată alege un Parlament nou. Puterea este acum în mâinile poporului, am încredere că cetăţenii noştri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat. Data alegerii noului Parlament se stabileşte pentru 11 iulie 2021″, a declarat Maia Sandu într-un briefing.

Starea de urgență a fost instituită în mod neconstituțional

Amintim faptul că, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat miercuri neconstituţională hotărârea Parlamentului de la Chişinău prin care a fost instituită starea de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai.

Concret, ca urmare a acestei hotărâri, preşedinta Maia Sandu a putut semna decretul de dizolvarea a Parlamentului în vederea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.

Autorii sesizărilor şi-au argumentat poziţia prin faptul că a fost încălcată legislaţia privind declararea stării de urgenţă, deoarece iniţiativa a fost semnată de câţiva deputaţi socialişti şi nu de Guvern sau şeful statului, aşa cum ar fi fost legal, aminteşte Radio Chişinău.

La şedinţă nu a fost prezent niciun reprezentant al guvernului interimar, iar câteva sute de persoane au protestat în faţa Curţii, cerând alegeri anticipate.

*

Nota redacției – În Basarabia s-a luat decizia de dizolvare a parlamentului și convocarea de alegeri anticipate la 11 iulie. Iată că basarabenii fac o mișcare politică extrem de utilă, prin care își oferă o mare șansă de a scoate țara din căderea liberă în care au adus-o politicienii corupți. Este evident o mișcare pe care ar trebui s-o facă și bucureștenii! Dar nu vor reuși s-o facă din pricina piedicilor pe care le ridică o constituție gândită să facă jocul democratic mimat, fraudat de clasa politică, de corpul legislativ care se ține de fotoliul parlamentar pe poziția tradiției cu câinii nărăviți la ușa măcelăriei, pe care nu-i poate alunga nimeni și nimic! Au obligatoriu la dispoziție patru ani în care să-și facă mendrele pe cheltuiala banului public în beneficiul propriului buzunar.

Școala Basarabeană ne dă din nou lecții de seriozitate și devotament. Bravo, Basarabia! Bravo, Maia Sandu! Succes la vară!

Ion Coja

2 Comments

 1. CD 29 aprilie 2021 la 2:54 am - Raspunde

  RUSIA TRAGE O LINIE ROȘIE ȘI SCHIMBĂ REGULILE ANGAJAMENTULUI
  de Dmitri Sudakov

  Discursul anual al președintelui Vladimir Putin adresat Adunării Federale din 21 aprilie va fi unul dintre cele mai semnificative evoluții din istoria recentă. El a trasat o linie roșie pe care nu vrea ca Occidentul să o treacă. Acest lucru va schimba fundamental regulile angajamentului dintre Rusia și Occident. Occidentul nu mai poate da vina pe nedrept pe Rusia, să o umilească sau să o provoace fără a risca consecințe grave.
  „Sper că nu se va întâmpla ca cineva să treacă așa-numita linie roșie în relațiile lor cu Rusia și va depinde de noi să determinăm pana unde va merge această linie în fiecare caz specific. Dacă alte țări nu doresc să poarte un dialog ci să aleagă un ton arogant, atunci Rusia va găsi o modalitate pe masura de a-și proteja interesele”, a declarat președintele Putin.

  Occidentul a urmat o politică de ciugulire treptată a zonei de influență rusă și de încercuire, izolare și infundare a Rusiei fără a risca o confruntare directă cu Rusia. Această politică se bazează pe riscuri calculate și măsurate și pe răspunsuri previzibile și proporționale.
  Rusia, dintr-o lovitură, a schimbat regulile jocului. Rusia a trecut la ofensivă. Dacă Rusia percepe o amenințare la adresa securității sale, atunci va decide care ar trebui să fie răspunsul. Acest răspuns poate fi complet imprevizibil și neproporțional în ceea ce privește Occidentul.
  Rusia pare să fi subliniat în mod deliberat incertitudinea răspunsului de a menține Occidentul în tresăriri. De acum înainte, dacă vreo țară încearcă să calce în picioare interesele Rusiei sau îi amenință securitatea, atunci ar fi bine să se gândească la cel mai rău scenario ce I se poate intampla, deoarece Rusia va merge hotarat până la capăt.

  În trecut, aceste țări au simțit că, indiferent de ceea ce fac, situația va rămâne întotdeauna controlabilă și ușor de gestionat ca un meci amical. Aceasta a fost întotdeauna ipocrizia Occidentului și dubla confruntare în ceea ce privește Rusia. Nu a tratat niciodată Rusia ca pe un prieten, dar s-a așteptat întotdeauna ca Rusia să joace un joc amical cu ei.
  Rusia a rupt în cele din urmă impasul. Rusia își rezervă dreptul de a se ocupa de adversarii săi după cum consideră de cuviință, iar Rusia nu va mai juca niciodata jocul după regulile altcuiva. Își va face propriile reguli. Acest lucru va face Occidentul extrem de iritat caci trebuie să-și schimbe fundamental atitudinea și comportamentul față de Rusia.

  Rusia dorește să acționeze ca un membru responsabil al comunității globale și dorește să își facă partea și să coopereze în eforturile de menținere a păcii mondiale și de a face lumea sigură.
  Rusia nu vrea să acționeze ca un agresor sau un bătăuș. Vrea să respecte normele dreptului internațional.
  Rusia insa nu va lăsa nicio altă țară să acționeze ca un agresor sau bătăuș si să spulbere dreptul internațional.
  În ultimele două secole, țările occidentale s-au obișnuit să-și facă loc cum au vrut în lume. Ei au făcut reguli pentru ceilalți pe care ei înșiși nu le-au urmat. Iata ca vremurile s-au schimbat. Țările occidentale nu mai au puterea economică sau militară de a-și impune silit voința în special Rusiei și Chinei. Adevărul dur este că puterea generală combinată a Rusiei și Chinei care au un parteneriat strategic acum depășește puterea combinată a Occidentului.

  „Rusia modernizează constant echipamentul armatei, inclusiv armele nucleare. Trupele rusești primesc rachete Kinzhal (Dagger), Caliber și Zircon. Armata rusă are deja sisteme Avangard și Peresvet, iar rachetele Sarmat intră în serviciu în curând. Lucrările la sistemele Burevesnik și Poseidon continuă.
  Fiind lider în crearea unei noi generații de sisteme de luptă, în dezvoltarea forțelor nucleare moderne, Rusia își îndeamnă încă o dată partenerii să discute aspecte legate de armele strategice și asigurarea stabilității globale”, a spus președintele.

  Nu este ușor să accepți noile realități și de vechile obiceiuri este dificil de scăpat. Cu toate acestea, nu există nici un substitut pentru acceptarea realității, indiferent cât de dureroasă ar fi. Mai mult decât atât, atunci când aveți două alegeri proaste, atunci alegeți cea mai mică dintre cele două rele. Desigur, neacceptarea realității este mult mai periculoasă pentru Occident și restul lumii.

  Rusia a lăsat ușa deschisă pentru un dialog și compromisuri rezonabile pentru a aborda problemele și preocupările reciproce și globale. Un summit între președintele Putin și președintele Joe Biden este posibil în iunie. Sa speram ca un astfel de summit va reusi să realizeze ceva util, respectiv SUA și celelalte țări occidentale trebuie să-s schimbe modul în care trateaza Rusia.
  Trebuie să înceteze să mai conspire împotriva Rusiei și să nu mai dea vina pe Rusia pentru toate dificultatile pe care ei le incearca. Rusia se aștepta la ceva bun care poate iesi din acest summit doar dacă există o schimbare de considerente din partea țărilor occidentale. În caz contrar, ar trebui să-și amintească faptul că Rusia a trasat o linie roșie și dacă trec peste asta, atunci vor fi răspunzatori pentru acțiunile lor.

  A venit timpul ca Occidentul să renunțe la aroganța sa și să îmbrățișeze valoarea estică a modestiei. Aroganța duce la ignoranță, în timp ce modestia este asociată cu cunoașterea. Aroganța occidentală a făcut pagube enorme lumii în ultimele două secole. Secolul 21 este insa secolul Estului unde nu există nici o toleranta pentru aroganță.

  Sursa: https://english.pravda.ru/opinion/23406-putin

  Traducerea CD

 2. CD 29 aprilie 2021 la 2:53 am - Raspunde

  Si care-i lectia?
  Ca Moldova lui Maia Sandu este data pe tava lui Soros?
  Pai romanii au facut-o si o mai fac mai discret si mai diversificat de 31 de ani incoace, Rep. Moldova o face mai grabit ca sa recupereze timpul pierdut fara vanzari de tara.
  Occidentul ne ameninta pe noi si pe cei din estul Europei cu Rusia insa pe de alta parte noi, de frica sa nu ne pierdem independendenta fata de Rusia, am deveni kolonia slugarnica a occidentului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top