Vasile Voinea
10 aprobate

vasile88888@yahoo.ro
31.5.99.79

 

 

Programul de guvernare al echipei de la Chișinău se poate descărca de pe:
https://www.scribd.com/document/518614125/Programul-de-Activitate-Al-Noului-Guvern#from_embed

Să ne reamintim cum s-a petrecut schimbarea politică de la Chișinău.
In noiembrie 2019, este demis guvernul Maia Sandu (ce ajunsese la guvernare tot după o înțelegere cu cei din Vest) si socialiștii-comuniștii rusofili aveau puterea în totalitate.
După un an, 15.11.2020 Maia Sandu câștigă surprinzător președenția, deși Dodon, bun jucător de șah care avea în aparență toate piesele de pe tablă (parlament, guvern, instituțiile de stat, plus sprijinul Moscovei) își pregătise terenul să nu aibă surprize.
Se argumentează de către purtătorii de cuvânt ai Forțelor Oculte din presă că: ”așa a vrut poporul”.
Surprinzător e purtătorul de cuvânt al Moscovei care anunță că: ”asta e voința poporului”, de parcă pentru ăștia voința popoarelor a fost întotdeauna sacră. Dodon, în prima fază acuză fraudarea alegerilor, însă, după declarația rușilor își recunoaște înfrângerea și se execută disciplinat.
Pentru mine desfăsurarea de forțe și evenimente ne arată că ăștia iar s-au înțeles, evident pe spinarea noastră.
Mai mult: în aprilie anul acesta, aflăm de la un om serios, econ. Ilie Șerbănescu că băncile străine și-au retras valuta de la noi din sucursale, Fondul Proprietatea deținut de cei din SUA își lichidează plasamentele bancare, iar Telekom, Enel, CEZ anunță că vor să vândă și să plece !? Exxon Mobil își anunță retragerea din proiectele energetice de la Marea Neagră și declară că dorește să își vândă participația.
Cine vine? Ce se va petrece? Ce se va alege de zona noastră?
Acum in iulie, câștigă detașat iuropenii de la PAS cu 52,8%, deși unioniștii se uniseră în ultimul ceas, ca să intre și ei în parlament.
Ministerul rus de externe ne anunță că respectă alegerile și speră ca întelegerile dintre cele 2 țări … vor fi respectate (nu detaliază explicit și care sânt țările înțelegerii). Dodon nu comentează, nici măcar de formă.

Din păcate, programul de guvernare al celor de la Chișinău respectă aceleași linii directoare de la Bruxelles sau de mai departe (acord FMI, etc.), iar majoritatea miniștrilor sânt funcționari europeni, ONG-iști sau corporatiști. Prioritatea lor declarată e lupta cu COVIDU și vaccinarea în masă. Simbolică e nominalizarea ministrului de externe Nicu Popescu [ profesor asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris], deci orientare clară pro-UE, iar la apărare – Anatolie Nosatîi, cu orientare clară pro-NATO [șeful Direcției operații al Marelui Stat Major, în perioada 2014–2018, a fost ofițer în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA].
Nu am văzut în echipă vreun inginer sau om practic care să-i fericească pe moldoveni cu drumuri, șosele, poduri, canalizare, alimentări cu apă, gaze, care să le pornească economia sau măcar agricultura, să le aducă sutele de mii de oamenii acasă, care să facă ceva pentru ridicarea natalității, etc. În programul de guvernare, întâlnim același limbaj de lemn-polistiren ca la toți politrucii iuropeni-atlantiști, completat cu discursul demagogic privind lupta anti-corupție, după modelul Koveși. Noul min. al Justiției – dl. Litvinenko [consultant juridic în diferite proiecte cu finanțare externă, venită de la structuri precum Banca Mondială, UNICEF sau USAID, și prin intermediul cărora se acorda consultanță unor instituții de stat] mai mult ca sigur îi va ferici în acest domeniu.
De numele pur ”moldovinești” ale majorității noilor miniștri nu mai vorbesc, se vede și din avion, iar de religie, vă las dumneavoastră plăcerea să comentați.

În concluzie, noua echipă guvernamentală de la Chișinău nu e naționalistă (n-a declarat niciunul din ei așa ceva vreodată), ci un fel de USR mai abil ca cel de la noi, care va implementa PAS cu PAS, ca echipa Johanului, ce li s-a trasat de cei din culise pentru cea mai nefericită euroregiune, după foarte probabil noua înțelegere pentru zona noastră.
Singura consolare e că vom fi de această dată toți românii, în aceeași barcă, adică aceeași zonă de influență.
Îmi doresc din toată inima să mă înșel și să se milostivească Domnul de Neamul Românesc.

*

Nota redacției – Am toată nădejdea în Vasile Șoimaru! A fost ales deputat pe lista PAS. Dacă mai sunt vreo doi-trei ca el1, guvernarea de la Chișinău va fi naționalistă, pro Unire!

Doamne, ajută!