*

Fostul director al companiei nationale a aurului,imediat dupa ce BNR de la sine putere a refuzat sa mai cumpere aur si a dat_o pe bonduri americane, a iesit la TVR si a cerut modificarea legii. Legea obliga societatea sa vanda numai la BNR, neavand voie sa exporte aur ori sa vanda la intern iar BNR refuzand sa mai cumpere aur insemna falimentul aurului romanesc. Astfel, aflam ca incepand din 1982 Romania a inceput modernizarea expliatarii aurului,argintului,cuprului si a altor metale rare iar intre 1984-1988 a investit 1 miliard de $ in modernizarea minelir, utilaje si identificarea de noi zacaminte. In 1984 cele mai importante state cu expertiza in ecploatarea aurului erau SUA,URSS,Africa de Sud si Canada. Ceausescu din considerente politice a scos imediat din discutie SUA si URSS si a optat pentru Canada,desi sud africanii aveau cea mai avantajoasa oferta si o buna expertiza datorita politicii de apartheid. Asa am ajuns sa lucram cu canadienii. Dupa 90 in vidul de putere creat inginerii canadieni au ramas cu documentatii intregi la dispozitie iar intelegerea cu privire la documente nu a mai fost respectata.
Este evident ca Timis a fost scos la inaintare, este evident ca niste securisti impreuna cu colegii lor din BNR au gandit „operatiunea aurul”. Totul a fost premeditat si la aceasta operatiune au participat inalti demnitari din Guvern, din Parlament. Toate institutiile statului,inclusiv Parlamentul au ramas orbi, surzi la cererile Directorului si Companiei Nationale a Aurului. Toate petitiile exista, articolele in presa nationala si locala pot fi gasite asa cum pot fi identificati si demnitarii care au inchis ochii.
Moartea aurului romanesc este cronica unei morti anuntate, dorite si urmarite.
P.S BNR a motivat ca a renuntat la aurul romanesc datorita unor „studii profesioniste” care indicau o prabusire a pretului aurului incepand din 2000. Fostul guvernator la criticat dur pe Isarescu aratand ca studiile BNR si ale altor banci centrale de la sfarsitul anilor 80 preconizau o crestere a pretului aurului in primul deceniu al sec XXI. Lucru care s-a si realizat. Aceasta fiind si motivatia Romaniei de a investi 1 miliard de dolari in modernizarea minelor si identificarea de noi exploatari.