Radu
77 aprobate
r.gogu@yahoo.com
192.200.149.240
AVIOANE ȘI RACHETE DIN CHINA FAC DIN PAKISTAN UN CÂȘTIGĂTOR ASUPRA INDIEI
de Gabriel Honrada – https://asiatimes.com/2025/05/chinas-jets-and-missiles-make-pakistan-a-winner-over-india

Doborârea avioanelor de vânătoare indiene de către Pakistan semnalează o schimbare în echilibrul puterii aeriene din Asia de Sud și sosirea Chinei ca putere de război aerian
Recentele ciocniri aeriene deasupra Kashmirului au dus la pierderea mai multor avioane de luptă de către India, inclusiv prețioasele avioane de luptă Rafale de fabricație franceză, un Su-30 MKI și un MiG-29 de fabricație sovietica și un vehicul aerian fără pilot (UAV) – un rezultat care, ar pune la îndoială presupunerile despre superioritatea puterii aeriene a Indiei asupra Pakistanului.

Ciocnirile ar fi putut, de asemenea, să demonstreze eficacitatea tehnologiei avioanelor de luptă și rachete a Chinei față de omologii săi occidentali și ruși, deși elementul uman de fiecare parte a jucat evident un rol în rezultate.
Trebuie mentionat ca ambele tari au avut variantele de export, mai putin performante ale avioanelor respective.

La nivel tactic, avantajul Pakistanului în domeniul rachetelor și al avioanelor de luptă ar fi putut fi factorul său decisiv față de India. Printre acestea s-a numărat principalul factor decisiv al rachetei PL-15E de fabricație chineză, dincolo de raza vizuală (BVR), a cărei epavă a fost recuperată în Punjab, India, marcând debutul său în luptă.

Conform unui raport realizat de Justin Bronk de la Institutul Regal al Serviciilor Unite racheta chineză PL-15, care funcționează dincolo de raza vizuală (BVR), este comparabilă din punct de vedere al performanțelor cu racheta americană AIM-120 AMRAAM și depășește racheta rusească R-77si ea din era sovietica..

Bronk afirmă că PL-15 este echipată cu un radar mic cu matrice electronică scanată activă (AESA) și un motor rachetă solid cu impuls dublu. El estimează că raza de acțiune a PL-15 este de 200 de kilometri, deși un articol din septembrie 2021 din South China Morning Post (SCMP) afirmă că versiunea de export (PL-15E) este limitată la 145 de kilometri.

Mai mult, Douglas Barrie de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice notează într-un articol din septembrie 2022 că propulsia cu combustibil solid a PL-15 atinge viteze de ardere mai mari decât racheta Meteor utilizată la bordul avioanelor Rafale indiene.

Cu toate acestea, el recunoaște că statoreactorul Meteor oferă o tracțiune susținută pe tot parcursul zborului, sporind rezistența la mijlocul cursei. Capacitățile platformei sale de lansare amplifică avantajul rachetei, care insa nu s-a vazut.

În ceea ce privește capacitatea avionului de vânătoare J-10C, fabricat în China, Bronk observă că varianta are un radar cu scanare electronică activă (AESA), un sistem modern de căutare și urmărire în infraroșu (IRST), măsuri electronice de sprijin (ESM), receptor de avertizare radar (RWR), suită de avertizare la apropierea rachetelor (MAWS) și legături de date, oferindu-i o șansă mai bună de a concura cu adversarii moderni în ceea ce privește conștientizarea situațională.

Bronk spune că J-10C poate concura cu opoziția aeriană care nu este de a cincea generație, prezentând o semnătură radar, vizuală și infraroșie (IR) mai mică decât variantele rusești Su-27, fiind în același timp competitiv cu avioanele de vânătoare occidentale cu un singur motor, cum ar fi F-16 și Gripen.

El observă că, cu radarul AESA, rachetele PL-15 cu rază lungă de acțiune, o cabină de pilotaj modernă și un ecran montat pe cască, J-10C și variantele viitoare ar putea deveni principala amenințare la semnalizarea aeriană aproape egală pentru statele occidentale în anii 2020. În timp ce J-10C își îmbunătățește capacitățile, rivalii săi occidentali ar putea da semne de îmbătrânire. Un raport din ianuarie 2025 al Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI) identifică lipsa capacităților radar stealth ale Rafale și a capacităților dedicate de suprimare a apărării aeriene inamice (SEAD) ca fiind deficiențe semnificative.

Acesta citează ofițeri superiori ai Forțelor Aeriene Franceze care descriu misiunile de luptă împotriva avioanelor de vânătoare stealth în timpul exercițiilor comune ca fiind „foarte dificil de câștigat” cu suita actuală de senzori ai Rafale.

Raportul avertizează că, deși Rafale rămâne viabil pe termen scurt și mediu, limitările sale l-ar putea retrograda la un rol de sprijin în operațiunile de coaliție de mare intensitate, dominate de aeronave de a cincea generație.

În plus, Rajorshi Roy menționează într-un articol din aprilie 2023 din revista MGIMO Review of International Relations, evaluată de colegi, că flota indiană Su-30 MKI are un grad scăzut de pregătire, de doar 60% la momentul scrierii sale, parțial din cauza problemelor legate de disponibilitatea pieselor de schimb rusești pentru acest tip de aeronavă.

La nivel operațional, flota pakistaneză de aeronave de avertizare timpurie și control (AEW&C) ar fi putut juca un rol decisiv în doborârea avioanelor de vânătoare indiene.

Potrivit lui Sebastien Roblin într-un articol din revista “1945” din această lună, aeronavele pakistaneze de avertizare timpurie și control (AEW&C) echipate cu Erieye sunt capabile să detecteze și să urmărească aeronave ostile la distanțe de până la 450 de kilometri, inclusiv pe cele care zboară la altitudini joase pentru a evita radarele.

Roblin notează că aceste platforme se pot coordona cu aeronave de vânătoare prietenoase care operează cu radarele oprite, sporind furtivitatea și supraviețuirea. El adaugă că racheta chineză PL-15, care a fost folosită de Pakistan în recentele ciocniri, este concepută să primească ghidare la mijlocul cursei prin legături de date de la platforme AEW&C, cum ar fi Saab 2000, permițându-i să se concentreze asupra țintelor fără ca avionul de vânătoare de lansare să fie nevoit să le lumineze.

Roblin explică faptul că această abordare în rețea împiedică avertismentul timpuriu al aeronavelor vizate până când racheta își activează sistemul de căutare AESA de la bord pentru ghidare terminală.

Spre deosebire de Pakistan, Swaim Singh menționează într-un articol din august 2022 al Centrului pentru Studii de Putere Aeriană (CAPS) că India este în urmă în ceea ce privește capacitatea AEW&C de a monitoriza vastul său spațiu aerian, având doar trei unități A-50EI și același număr de avioane Netra Mk 1 dezvoltate pe plan intern.

Aceste deficiențe operaționale contribuie, de asemenea, la imaginea strategică mai largă, unde victoriile aeriene ale Pakistanului asupra Indiei ar putea fi cel mai puternic argument de vânzare al Chinei de până acum pentru avioanele sale de vânătoare.
Deși Institutul Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) menționează că China a fost al patrulea cel mai mare vânzător de arme în 2024, aceasta se luptă să-și vândă avioanele de luptă către alte țări, clienții săi fiind limitați la state precum Pakistan, Bangladesh, Zambia, Sudan și Coreea de Nord.

Cu toate acestea, performanța Pakistanului în recentele ciocniri cu India ar putea supraalimenta discursul Chinei privind vânzările de avioane de luptă în Orientul Mijlociu, țări precum Egipt, Iran și Arabia Saudită fiind potențiali cumpărători, notează Paul Iddon într-un articol pentru Forbes.

Asemenea vânzări ar putea permite impulsul Chinei pentru „diplomația avioanelor de luptă”, cerințele tehnice, de întreținere și de instruire extinse ale avioanelor de luptă promovând legături strategice mai profunde între China și clienții săi, acționând în același timp ca o pârghie de influență pentru Beijing.

Sub formație

India și Pakistanul ar fi putut învăța lecțiile strategice ale atacurilor aeriene de la Balakot din 2019, ghidându-le răspunsurile în cel mai recent conflict asupra Kashmirului.
Muhammad Faisal și Huma Rehman menționează într-un articol din februarie 2024 pentru South Asian Voices (SAV) că pragul de acceptare a riscurilor de către Pakistan a crescut după atacurile aeriene de la Balakot, ceea ce face ca utilizarea forței militare să fie un răspuns acceptabil.

Faisal și Rehman adaugă că ne-răspunsul la încălcările suveranității teritoriale nu este o opțiune pentru guvernul și armata pakistaneză și că o comunicare diplomatică clară în timpul unei crize convenționale, non-nucleare și după atacuri similare de represalii este esențială pentru dezescaladare.

Din perspectiva Indiei, Deependra Hooda menționează într-un articol din februarie 2022 al Centrului Stimson că atacurile aeriene de la Balakot au risipit ideea că utilizarea puterii aeriene este o escaladare, menționând că atacurile au fost o demonstrație clară a unui spațiu în interiorul graniței conflictului subconvențional în care India poate folosi puterea aeriană pentru țintire, având în același timp controlul escaladării.

În conformitate cu aceste perspective, cele mai recente ciocniri dintre India și Pakistan din Kashmir ar putea fi o evoluție a unei dinamici stabilite în timpul războiului de la Kargil din 1999 și rafinată în timpul atacurilor aeriene de la Balakot, ambele părți dotate cu arme nucleare găsind loc pentru o escaladare non-nucleară fără a obține un răspuns nuclear din partea niciuneia.

Succesul recent al Pakistanului împotriva avioanelor de luptă indiene și a cel puțin unei drone ar putea nu numai să fi schimbat echilibrul puterii aeriene din Asia de Sud, dar a marcat și sosirea Chinei ca o adevărată forță globală în războiul aerian și în vânzările de avioane de luptă.