Publicăm cu maxim interes comentariul dlui Puiu Nadler. Sperăm că dl Aurel Vainer de data asta va reacționa bărbătește, public.

Aurel Vainer: „Tineri ăia de la Yad Vashem, niște idioți care nu știu nimic!”

Puiu • 6 hours ago hnadler@013.net • 89.139.176.52

Domnule Coja, scriu acest text cu speranța că zvonul care a ajuns la dumneavoastră în legătură cu reacția domnului Vainer este fals sau cel puțin inexact. Simt însă o datorie morală față de dumneavoastră și cititorii acestui sait să clarific următoarele chestiuni:
1. Îmi asum deplina responsabilitate pentru toate textele care s-au publicat pe acest sait sub semnătura mea.
2. Îmi asum deplina resposabilitate pentru faptele prezentate de domnul Coja pe acest site având ca sursă de informație pe mine personal deci, inclusiv, nevinovăția mareșalului Antonescu în pogromul de la Iași !
Dacă reacția domnului Vainer este adevărată, știu că mă repet, dar este foarte important să subliniez acest aspect, atunci este clar faptul că domnul Vainer a citit pe saitul de la Yad Vashem exact ceea ce am citit și eu doar că, deranjat de faptul că a fost contrazis, ajunge la concluzia că cei care au publicat aceste lucruri sunt ageamii, tineri, idioți și, de ce nu, reprezentanți ai intereselor obscure ale d-lui Coja !
Stimați cititori, în câteva rânduri, vă propun să ne oprim asupra acelor „idioți” care au lucrat sau lucrează încă la Yad Vashem.
În timpul procesului lui Eichmann, acuzarea a fost reprezentată de fostul procuror general al Israelului,
Gideon Hausner. După terminarea procesului avocatul german Robert Servatius, același care i-a servit ca apărător și lui Herman Goering în procesul de la Nuremberg, a declarat: ” am avut în fața mea un adversar implacabil, dar foarte bine pregătit și foarte onest.”
Acest ” idiot ” a fost numit directorul memorialului Yad Vashem și a rămas în funcție peste 25 de ani.
În locul lui a fost numit un alt ” idiot ” care este până astăzi în post: Avner Shalev.
Pentru „idioțeniile” lui acesta a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către președintele Franței Nicolas Sarcosy într-o ceremonie specială care s-a desfășurat la palatul Elysee în anul 2008.
Grupul de istorici care lucrează la acest memorial este format, în marea lui majoritate, din cadre universitare, foarte mulți dintre ei fiind profesorii universitari în domeniul istoriei.
Se pare că, în ochii domnului Vainer, memorialul Yad Vashem păcătuiește prin faptul că prezintă și părțile pozitive, dar și părțile negative.
Ion Antonescu este foarte departe de a fi prezentat ca ușă de biserică dar, în obiectivitatea lor,
” idioții ” de la Yad Vashem nu uită să menționeze anumite fapte pozitive, demne de menționat:
1. Antonescu a respins cererea lui Eichmann de a livra 20000 de evrei români pentru a fi transportați în lagărul morții de la Sobibor.
2. Antonescu personal a aprobat ieșirea vasului Struma prin portul Constanța. Faptul că vasul a fost torpilat în apele Mării Negre nu cred că poate fi imputat lui Ion Antonescu !
Ca și pe acest sait, am și în Israel nu puțini ” admiratori” ( evreii de origine română) care mă întreabă cu ironie și uneori cu dușmănie: ” ce ești tu, evreu sau român ? ”
Tuturor le dau același răspuns invariabil: eu sunt român evreu ! Când mi se cer explicații suplimentare le atrag atenția că în românește o frază se citește de la stânga la dreapta, iar în ebraică de la dreapta la stânga. Fiecare este liber să citească cum vrea.
Voi încheia acest text cu o avertizare sinceră pentru domnul Vainer. Stimate domn, dacă ceea ce a fost publicat de domnul Coja este adevărat și dacă veți continua pe această linie cred că veți fi primul în istoria poporului evreu care prin acțiunile sale reușește să ducă la o renaștere a antisemitismului într-o țară în care aproape că nu mai există evrei !