Din 2005, Romania nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zacamintele sunt epuizate. Totusi, opt firme straine au primit licente de exploatare in zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: contin aur in valoare de 54 de miliarde de euro. Explicatia: Au avut hartile geologice ale statului roman,
ne-a spus dr. ing. Florea Neagu
Zacamintele de aur din Romania, majoritatea situate in patrulaterul aurului – adica perimetrul Baia de Cris, Sacaramb, Zlatna si Baia de Aries, din Muntii Apuseni – dar si in Maramures, sunt exploatate, cu eficienta, de foarte mult timp.
Pe timpul lui Ceausescu se scoteau intre 14 si 20 de tone de aur pe an. Dar, dupa 1990, extractia a scazut dramatic,iar in 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus ca sunt epuizate,
a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectari Miniere, omul care a proiectat si realizat mine de aur in patrulaterul aurului.
Un eveniment interesant s-a petrecut in anul 2000, cand Banca Nationala a refuzat sa mai cumpere aur de la minele romanesti pe motiv ca nu poate avea o rezerva mai mare de metal pretios decat 15% din tot ce inseamna rezerva valutara. Cum aceste mine nu aveau voie sa vanda metalul extras decat Bancii Nationale, au dat, cum era de asteptat, faliment. Daca vechile firme romanesti care se ocupau de metalul pretios au disparut, in locul lor au venit, in mod ciudat, opt companii straine care au cerut in concesiune parcele pentru prospectiunea si exploatarea zacamintelor de aur, tocmai de unde acestea se terminasera.
250 de tone, doar la Rosia Montana
Potrivit declaratiilor facute pentru DailyBusiness. ro de reprezentantii firmei Gabriel Resources, la Rosia Montana s-a gasit un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica de aproximativ 250 de tone de metal pretios. De asemenea, firma Carpatian Gold a gasit la mina Barza, in Muntii Zarandului, inchisa pentru ca nu mai era rentabila, un zacamant de aur in valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Stefan Marincea, presedintele Institutului Geologic Roman, a declarat ca in tara noastra mai sunt zacaminte in valoare de cel putin 54 de miliarde de dolari. Interesant este si faptul ca toate firmele straine au mers lapunct ochit – punct lovit, adica au obtinut licente de prospectiuni si exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?
ォInca este mult aur in subteranサ
Firmele straine nu au descoperit nimic, datele apartin scolii de geologie din Romania .. Am fost directorul Institutului de Proiectari Miniere si am realizat mine de aur in Apuseni. Scoteam si productii de 40 de kilograme de aur pe tona de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot sa spun ca inca este mult aur in subteran, dar nu stiu de ce nu le exploateaza direct statul. Pe vremea mea, informatiile aveau caracter secret, dar acum le are toata lumea. Firmele straine ォau gasitサ metale pretioase in Romania consultand hartile geologice realizate pe vremea lui Ceausescu. Acum,statul, prin reprezentantii sai, a stiut perfect ce da in concesie,
ne-a spus dr. ing. Neagu.
Prima harta a ォbogatiilorサ romanesti dateaza din 1925
In 1925, in Romania s-a realizat o baza solida de date privind toate zacamintele nationale. Scoala romaneasca de prospectiuni geologice a crescut constant.
Zacamintele din tara au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialisti si inregistrate pe profile, adica sectiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. In 1968, toate aceste date au fost inregistrate si intr-un calculator adus de la americani si instalat intr-unul din sediile Intreprinderii de Prospectiuni si Foraje Geofizica, in strada Biserica Amzei din Bucuresti. In 1971, cei de la prospectiuni au mai cumparat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat in alt sediu, in strada Coralilor din Capitala, unde se gaseau si profile geologice realizate in toata tara . Pe baza acestor informatii, Ceausescu facuse un plan de extractie pana in anul 2050. Dupa 1990, in imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevarul.
Ulterior, imobilul a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfasoara activitati in domeniul prospectiunilor geologice etc. In fine, in 1992 a izbucnit un scandal in sediul din Coralilor: disparusera toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat in institut ne-a spus ca
pretul vanzarii documentatiei secrete a fost de 10.000 de dolari…
Privatizarea rezervelor este tinuta ォla secretサ
Am cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licentele primite de firmele straine pentru exploatarea aurului pe teritoriul Romaniei. Raspuns:
Informatiile solicitate nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public.. (…) Sunt documentatii care fac parte din categoria informatiilor clasificate.
Iata ce scrie in Constitutia Romaniei, art. 136: Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Iata ce spune Legea 544/2001: Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei.
Datorie externa, 92,1 miliarde ぎ
In decembrie 1989, Romania nu mai avea nici o datorie externa. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Bancii Nationale, publicate cu patru luni in urma, tara noastra a acumulat, in ultimii 20 de ani, o datorie externa de 92,1 miliarde de euro.
Record pentru pretul aurului
Aurul a inregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie
(n.r.-unitate de masura egala cu 35 de grame) miercuri, fiind tranzactionat la 1.502,96 dolari, fata de 1.493,9 cu cat fusese vandut marti. Economistii apreciaza ca pretul aurului a crescut cu 5% in aprilie, iar trendul ar putea continua,
metalele pretioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.
Dezvaluiri Libertatea
Secretele zacamintelor de aur, vandute pe 10.000 de dolari
22 Aprilie 2011
============================
Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur
======================
Un studiu recent asupra exploatarii zacamintelor de aur din Romania arata ca suntem in elita mondiala a metalelor pretioase. „Ocupam locul cinci in lume la extractie, in decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, autorul cercetarii. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur in zacaminte. Cat inseamna asta? Daca ne raportam la cursul BNR de vinerea trecuta, cand un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totala a zacamintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Si aceasta in conditiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranta locurilor de munca.
Mineritul aurului pe teritoriul Romaniei este o traditie multimilenara. Cele mai vechi podoabe de aur gasite la noi au fost descoperite la Moigrad, judetul Salaj si apartin epocii pietrei, adica au o vechime de 6.000 de ani. Inca de atunci, stramosii nostri cunosteau metalurgia aurului.
Suntem pe locul cinci in lume
„Din stravechime pana acum, din Carpatii Romaniei s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plaseaza pe locul cinci in lume, dupa Africa de Sud, Canada, Statele Unite si Australia. Dupa cum se vede in grafice, cea mai mare parte a fost folosita de altcineva decat poporul roman. Vestea buna este insa ca mai avem, in sediment, de trei ori cat s-a exploatat pana acum, adica vreo 6.000 de tone. Ramane de vazut cum vor fi folosite. Deocamdata, pe noi, pe specialisti, nu ne intreaba nimeni nimic”,
ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur.
ォナ「ara noastra primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneazaサ
Conform Legii minelor, modificata in 2009, Romania primeste din partea companiilor care exploateaza bunurile subterane o redeventa de doar 4% din tot ce se extrage . Adica, daca se castiga 100 de milioane de euro din extractia aurului, statul incaseaza 4 milioane, iar restul merge la firma care exploateaza mina.
„Eu cred ca aceste redevente sunt in defavoarea tarii noastre, care primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneaza. Sigur ca investitorul trebuie sa castige, dar o afacere trebuie sa fie reciproc avantajoasa, adica trebuie sa castige si Romania , sau Romania in primul rand, pentru ca este proprietarul”,
Text primit de la DOREL RUSU
|
aurul nostru este al nostru si numai al nostru. hotii care au venit sa ni-l fure trebuie trimisi acasa cu picioare in fund. nu are nimeni voie sa exploateze acest aur decat statul roman pentru poporul roman.oroce alta alternativ trebuie exclusa
„Statul Roman” fiind … cine? Ponta, sau Bäsescu? Pentru mine, „Statul Român” a ajuns sä fie curva Guvernului (de moment al) României.
Cum sä-l exploateze „pentru poporul român”, sa faca cu banii câstigati un nou stadion, o noua autostrada (cu taxä), un nou canal Dunere-Siret, o nouä „Casa a Poporului”, sau sä finantzeze cu ei editiile „LGT-Parade” pe urmätorii 250 de ani?
CINE (care cetätean român) ar urma sa aibä de câstigat CE de pe urma exploatärii aurului, särii, värbunelui de cätre … stat?
Încä ceva:
în 1961, când „patriotul” nostru îsi începea povestea, PCR (partidul mondialist-internationalist al cärui „bratz înarmat” era organizatia teroristä-de-stat cäreia îi servea autorul articolului) delapidase deja aproape 100% din averea … întregului popor dela … popor.
Nouä, de exemplu, PCR ne furase la acea datä 4 case, vreo 40 de ha de teren agricol, pe bunicä-meu (condamnat la 25 de ani de muncä silnicä pentru „crime de räsboi la Odessa” si pentru activitate în LANC), iar din curtea de ca. 1.460 mp ne lasase 200 mp, iar restul le susträsese si le däruise „întregului popor”, adicä unui CAP din marginea orasului.
Tot PCR (prin secretarul lui partial-general, tov. Neicanimeni Comunescu) este (cu ajutorul Comitetului de Stat al Planificärii) si AUTORUL planului de devastare a Rosiei Montana si de exploatare a aurului (a aurului „lor”) cu cianuri.
Asa cä mesajul meu nu poate fi decât unul singur: Hai siktir, potaie, cu „aurul nostru”-vostru cu tot.
E vorba de aurul securistilor, nu? De aia vorbeste individul de „aurul nostru” (asadar: de aurul lor), asa e?
Ei bine, eu declar prin prezenta ca NU detin NICIUN miligram de aur în Muntii Apuseni (pe care nici nu-i cunosc altfel decât din cartile postale si din mersul trenului).
Nici familia mea nu a detinut aur în Apuseni în ultimele 300 de ani si nu a avut ca atare NICIUN beneficiu depe urma existentei sau inexistentei vreunor zäcäminte aurifere în acea regiune.
Marturisesc ca ici nu prea înteleg cine se bate cu cine pe aurul cui si nici cine ar câstiga c^t în urma transharii conflictului.
Un lucru e pentru mine SIGURISSIM: subsemnatul NU va avea NIMIC de pierdut / de câstigat ORICARE ar fi resultatul acestui meci (de categoria super-grea).
Fac pariu cu oricine pe orice ca nici GGC si nici cetateanul virtual intitulat (la derutä) „averea întregului popor” NU îmi va acorda ABSOLUT NICIUN beneficiu dupä câstigarea competitiei.
Repet, e vorba de aurul LOR si NU de „al nostru”.
Mai mult decât atât: cu exceptiile notabile ale Arabiei Saudite, Venezuelei si, poate, Norvegiei, eu NU cunosc NICIUN alt exemplu de tzara / guvern care sa ofere beneficii (directe, deci reale) propriilor cetäteni depe urma axploatärii resurselor „întregului popor”.
Eu nu mai înteleg: daca sînt cunoscute toate hotiile astea, atunci oamenii care le publica pe site trebuie sa le dezvaluie în mai multe emisiuni la televiziune, cu insistenta, în ziare ,sa se ceara printr-un referendum anularea tuturor contractelor cu firmele straine . Nu are nici un rost sa ne tot plîngem si-n timpul acesta strainii sa ne fure bogatiile pamântului românesc. Ajunge cu ticalosia guvernantilor!
Ce nu intelegeti, stimata doamna? Cand Piata Universitatii era blocata de 10-15 mii de oameni, in tara fiind iesiti in strada alti 20-30000, toate televiziunile au tacut chitic, fiind abia apoi fortate sa mai dea cate ceva imagini, si alea bine alese, de existenta pe retelele de socializare a filmarilor si de pierderea rapida de audienta (intr-o singura luna, Antena 3 a pierdut 20% din audienta). La acele televiziuni nu sunt invitati decat lobbysti ordinari, precum Blanculescu, Ion Mircea Pascu, Sarbu, etc. Ce ati vrea sa faca televiziunile de propaganda guvernamentala? Sa ne spuna ca guvernul lor e unul care fura cu vapoarele?
Numai organele abilitate ale statului au dreptul si obligatia de a verifica documentele exploatarilor miniere din Romania. Hartile geologice dela Institutul Geologic,(langa podul Constanta/ Grivitei)au fost acaparate evreul TENDER & Co inca din 2000.Datorita lipsurilor materiale ale salariatilor institutului acestia au vandut ORICE le era solicitat, dela conducere la ultimul salariat + au insotit geologi straini pe coclaurile Romaniei, fiind platiti in particular de acestia. Oare dece ?. TRIST DAR ADEVARAT. Saracia,foamea,mizeria ticaloseste OMUL.
Degeaba spun unii la TV,aici,in presa,etc. VORBE, VORBE SI …. NIMIC.
se poate scrie un pomelnic nesfarsit cu numele celor care au comis acte de tradare instrainand bunuri care apartin poporului roman.chiar nimic nu se mai poate face pentru a opri acum accesul la bogatiile tarii de catre companii alogene?
este romania o tara deschisa tuturora care vin cu scopul de a secatui bogatiile tarii/.gm
Problema anilor 1961 tineau de destalinizare,de inchiderea robinetului catre Sov-romuri si catre jaful URSS-ului,care pana in 1961 furasera tot din Romania: uzine intregi,uraniul de la Ciudanovita,grau,petrol,flota comerciala,tezaur bancar(de doua ori,odata in 1917,a doua oara in 1944).Problemele de azi tin de coruptia cancerigena ce macina societatea.De jos pana sus.
http://otvro.wordpress.com/
O sa le ia doar peste cadavrele noastre!
Ai aruncat o vorba mare. La ce te-ai gândit?
Deja sintem cadavre in cazul in care nu ai observat. Ba mai rau decit ele: sintem zombi
_ @ …[” i nic carasteanu 05.11.2013 la 9:31 am / -Si daca astfel de oameni tradatori suntem poate ca nici nu mai meritam sa facem dracului umbra pamantului.
……. Sa vina altii care sunt vrednici de valorile si de bunatatile acestui pamant. „]
…………
…………
_ Da. Aveti dreptate. …-*Nu mai faceti dracului umbra pamantului, …caci o-ti fi voi /[cum ati scris]: …”tradatori suntem” sub i[d] falus, …si nu mai faceti provocari aiurea, purtati-va cu demnitate si postati mesaje / comentarii sub i[d] real, nu sub i[d] fals / ascuns precum sobolanii, …vorbind doar „retoric”, …posibil[i] vanatori / pescari / pescuitori de i[d]-uri reale _ Ieremia 5/26-30,31;
………….
_ I-auzi [!], …la acest /[id fals /”tradatori suntem”] _ Geneza 1/24,25, …ai caror urmasi / copilasi i-si vor lua pedeapsa potrivit _*Trimiterea*/[Iesirea / Exodul] 20/[3],5, …cam ce-i trece prin capatana lui mica [in care-i sta creerul foarte lejer], si cum incearca sa transmita mesaje subliminale, [zicand] : …
…”Sa vina altii care sunt vrednici de valorile si de bunatatile acestui pamant.”
= Cu stima. -Mesia _ Ioan 4/25,[26]; _ Marcu 4/[21],22,[23],24,25.
Noi nu vedem ridicolul ? O data ca pe de-o parte zicem ca s-a terminat aurul, argintul, etc, etc, pe de alta parte vin strainii care stiu adevarul si lupta cu balele curgand sa obtina acele mine, asa epuizate cum ni le-am scos, noi romanii, singuri. Apoi distrugem si dam la fier vechi toate uzinele de preparare, flotatiile, shteampurile, funicularele, etc ca nici macar strainii sa nu aibe unde isi prepara minereul extras pentru ca daca am fi avut acele uzine ne ramanea aici dupa scoaterea aurului sterilul respectiv dar asa va fi dus si acela inafara, pentru ca ideea a fost scoaterea din acesta si a celorlalte metale rare despre care tace toata lumea si care sunt mai cautate si mai scumpe decat aurul. Nemaifiind uzinele respective nu mai sunt oprelisti si intrebari de ce se duc departe minereurile si sterilele respective. Altfel se nasteau intrebari si banuieli… Apoi, daca extrageam noi aurul si argintul, asa cu tehnologiile cele vechi, ne ramaneau in tara 80 % din aurul existent in muntii respectivi, iar cele 20 % neexploatate ramaneau tot in tara, in halde de steril, in decantoare, etc si nu pleca odata cu metalele rare si scumpe in el iar asa nu numai ca pleaca TOT dar noua ne raman 6 % ca la milogi. 6 % luam si daca era aurul lor si nu al nostru. Toate acestea dincolo de locuri de munca, de aspecte sociale, etc. Ganditi-va ca MUZEUL AURULUI din Brad, cu mari interventii si presiuni populare a fost scos din mana unui particular care, ca ca va dati seama ce tradari au functionat, a cumparat cladirea muzeului cu mai putin decat a costat reparatia cladirii. Eu zic ca noi nu ne mai revenim in vecii vecilor. De la aceasta etapa istorica pe care o traversam acum ni se trage distrugerea tarii, desfiintarea noastra ca natiune. Si daca astfel de oameni tradatori suntem poate ca nici nu mai meritam sa facem dracului umbra pamantului. Sa vina altii care sunt vrednici de valorile si de bunatatile acestui pamant.
Frate, ca și tine, înnebunesc din minut în minut, din zi în zi. Asta simt și eu, în ciuda timidelor momente de demnitate și de reactivitate concretă din ultima lună (cred în continuare că cele cîteva mii de români ieșiți din bîrlog, dau masura exactă a…celorlalți; nu mișcăm nici măcar în ultima clipă):
„Eu zic ca noi nu ne mai revenim in vecii vecilor. De la aceasta etapa istorica pe care o traversam acum ni se trage distrugerea tarii, desfiintarea noastra ca natiune. Si daca astfel de oameni tradatori suntem poate ca nici nu mai meritam sa facem dracului umbra pamantului. Sa vina altii care sunt vrednici de valorile si de bunatatile acestui pamant”
Cred totuși că nu românii și-au trădat țara. Drama e că țara e prea mare pentru atît de puțini români. Grosul e format din alogenizați și din minorități alogene. Cum să păstrezi România cu cele 10-20 de mii de români din Piață (din care cel puțin jumătate atei, huiduitori ai Rugăciunii Domnești, adică doar/simpli cetățeni ecologiști, hipsteri, europeni…,fără acces la mizele de dincolo de economie ale momentului) și cu încă pe-atîția în restul țării (unii mult mai coerenți ca identitate decît cei din capitală – ca de pildă pungeștenii, cu troițade la Petru Vodă împlîntată în glie și cu popii-n frunte; sau cîmpenenii ăia cu dacul lor călare, o figură iconografică de-a dreptul) ?
Dacă am mai fi contat ca Neam, ca Țară, azi n-ar mai fi prididit ghilotina.
Să stai să dezbați dacă e bună sau nu cianura, cînd la ora asta trebuia să numărăm zilele pînă la execuția publică prin lapidare a trădătorilor…
O țară cu istoria noastră, două lucruri nu-și poate permite: capitalismul și comunismul. Ăstea nu-s de noi. Le-am avut pe amîndouă, schimonosite așa cum și sunt în esență. Tot n-am priceput…