Aurel Coja (I) Inimă de țigan

 

Zilele trecute, comentând elogiul medicinei din Basarabia făcut pe site de un domn colaborator, am pomenit ți eu de un medic basarabean, al cărui nume nu-l mai țin minte, dar a cărui poveste ar fi păcat să rămână neștiută.

Așadar basarabeanul nostru, calificat ortoped la Chișinău, după 1990 a venit în România și a fost angajat la spitalul din Mangalia care tocmai se pricopsise cu un director nou, desemnat la insistențele colectivului de medici, infirmiere, brancardieri și ce mai există la un spital serios. Noul director se numea AUREL COJA, adică fratele subsemnatului. Acesta se lămurește destul de repede ce profesionist de soi este basarabeanul, drept care într-o bună zi îl invită la Constanța și merg împreună la cinematograful Regina, locul în care era zi de zi prezentă la cerșit o țigăncușă de 5-6 ani. Frate-meu i-o prezintă, fetița avea probleme cu mersul, picioarele ei arătau ca după un grav accident de tren, dar frate-meu, și el medic cu vocație, a avut o bănuială: fata fusese schilodită de părinți ca să fie folosită la cerșit, să impresioneze publicul trecător pe strada Ștefan cel Mare. O bănuială și o speranță: fetița putea să recapete starea de normalitate printr-o intervenție chirurgicală a unui profesionist ortoped. Ortopedul basarabean o examinează atent pe fetiță și dă verdictul : sunt șanse mari de reușită, fetița poate fi recuperată.

Ar fi de povestit și cât de greu a fost s-o interneze pe fetiță la Mangalia, părinții, tatăl îndeosebi, nici nu voiau să audă de o operație care să repare ce ei stricaseră cu ani în urmă. Până la urmă fata a fost răpită de domnul director de pe stradă și dusă la Mangalia, operată urgent de ortopedul basarabean, ca să prevină intervenția poliției alertată de vajnicul părinte al țigăncușei. Când poliția a ajuns la spitalul din Mangalia crima fusese săvârșită, pacientul operat nu putea fi transferat nici la un alt așezământ spitalicesc, necum la cel părintesc, înainte de a-și încheia perioada obligatorie de recuperare post operatorie…

Pe scurt, operația a reușit de minune datorită ortopedului de excepție ce se nimerise să ajungă la Mangalia și să facă tandem cu un director de spital care l-a cântărit bine de ce este în stare! După ani de zile, întrebându-l pe frate-meu ce mai știe de pupila sa, am aflat că crescuse bine, umbla pe tocuri, promitea să fie una din frumusețile Constanței, iar când se întâlnea cu domnul doctor îi vorbea cu sărut-mâna… Medicul basarabean se mutase la București unde opera cu mare succes!

Este una din isprăvile frumoase ale fratelui meu mai mare, Aurel. Poreclit Bilă de prieteni. O vreme mi s-a spus și mie Bilă mic… M-am decis să mai povestesc din aceste isprăvi. Pentru mine a contat mult că l-am avut frate mai mare pe Aurel Coja…

În 1988 a 0bținut un pașaport să plece ca turist în SUA. M-a întrebat ce părere am dacă nu se va mai întoarce din marea țară a tuturor posibilităților, unde avea mulți colegi care îl asiguraseră că-și va găsi imediat o slujbă bine plătită! N-am fost de acord cu ideea rămânerii în State. Mi-a pus și problema copiilor mei: le va prinde bine să aibă un unchi în America! I-am replicat că pentru copiii mei este mai important ca unchiul lor să fie în preajma lor și să le călăuzească pașii!… A plecat totuși și s-a întors totuși!

Plin de amintiri,

Ion Coja