Aurel Coja: Despre antisemitism

Una din cheile de înţelegere a fenomenului A.S. este faptul sesizat şi de alţii că odată cu apariţia statelor naţionale în Europa s-a produs o recrudescenţă a A.S.

Naţiune înseamnă grupul de gene asemănătoare, separate în evoluţia biologică de alte grupuri de gene cu alte caracteristici.

Naţiunea dezvoltă un mod dublu de cod moral – prietenos pentru membrii ei şi inamical faţă de vecini, alte naţiuni. Cum evreii din diaspora sunt separaţi (adică un fel de naţiuni) – în stat faţă de naţiunea bază, odată cu construcţia unei naţiuni s-a conştientizat existenţa unui alt grup de gene străine. Românii au ca vecini străini (neprieteni) pe unguri, bulgari, ucraineni, evrei. Ungurii îi au în acelaşi post pe români, sârbi, austrieci, evrei etc. Evreul este străinul comun tuturor celorlalţi. Asta este antisemitismul! Evreul este străinul la îndemână pentru toate naţiunile. Folosirea adversităţii faţă de străini înseamnă întotdeauna şi peste tot apariţia antisemitismului. Aceasta este cea mai bună explicaţie pentru generalizarea termenului A.S.

Alt moment important al discuţiei ar fi participarea directă, certă a evreilor la A.S. Lucru deloc de neglijat, dar mereu escamotat.

(Detalii)

În cele din urmă ar mai fi de notat o componentă inefabilă, greu de izolat şi de analizat – un fel de modă a A.S.