AUR: Românii din Valea Timocului, fără drepturi elementare, șicanați politic la ultimele alegeri parlamentare din Serbia | MAE să intervină urgent!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) reclamă șicanele la care au fost supuși candidații din partea minorității române la alegerile parlamentare din Serbia și condamnă dezinteresul manifestat de autoritățile de la București față de problemele semnalate de-a lungul timpului de comunitatea română din Valea Timocului.

George Simion, președintele AUR, spune că atât candidații, cât și votanții au avut parte de abuzuri privind drepturile lor electorale. Reprezentanții Partidulului Neamul Românesc au fost nevoiți să se adreseze Poliției, iar un român în vârstă de 79 de ani a fost arestat pentru că deținea 12 pliante electorale, însă, se afla pe teritoriul satului majoritar românesc Criveli.

„Liderii listei românești „Opoziția unită”, din care face parte Partidul Neamului Românesc, au candidat în orașul Bor și s-au plâns că au fost nevoiți să intervină și în acest an la poliție, la fel ca la alegerile locale din 2018. De asemenea, românii din Valea Timocului au acuzat arestarea lui Alexandru Rădoi (Aleksandar Radonjici) din satul majoritar românesc Criveli (Krivelj), în vârstă de 79 de ani. Acesta se afla pe hotarul satului său și avea la el 12 pliante. Sunt șicane politice inacceptabile într-o democrație”, a declarat președintele AUR, George Simion.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Senatorul AUR Claudiu Târziu cere intervenția Ministerului Afacerilor Externe

În acest sens, s-a exprimat și senatorul AUR Claudiu Târziu. El susține că 300 de mii de etnici români din Valea Timocului sunt lipsiți de drepturile elementare, iar statul român nu face nimic să prevină aceste abuzuri. Astfel, Claudiu Târziu a cerut intervenția Ministerului Afacerilor Externe.

„300.000 de etnici români din Valea Timocului sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi religioase și educative în limba maternă, iar atunci când au loc alegerile parlamentare și locale, reprezentanții lor mai sunt și vânați de autoritățile sârbe. Ce face statul român pentru ei, în tot acest timp? Nimic, îi condamnă la dispariție. Cer Ministerului Afacerilor Externe să intervină urgent pe linie diplomatică și să solicite explicații cu privire la șicanele la care au fost supuși reprezentanții comunității române. Totodată, atrag atenția că problemele de acolo sunt dramatice și nu mai suportă amânare. Guvernanții trebuie să se trezească, altfel istoria îi va reține ca trădători ai cauzei naționale”, a precizat președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Reprezentanții AUR au făcut o vizită la Valea Timocului, la începutul lunii martie ac. Ei au cerut autorităților române să ia măsuri pentru ca etnicii români să aibă școli, slujbe religioase în limba română.