AUR pregătește o plângere penală pe numele ministrului de Finanțe pentru măsluirea datelor oficiale

Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze imagiena că economia este pe linia de plutire. Există riscuri majore pentru acest an- există riscul să nu avem bani pentru recalcularea pensiilor din septembrie, este posibiul să nu avem bani pentru cofinanțările din PNRR și cel mai grav este că ne putem trezi cu FMI pe cap în 2025, să ne întroarcem la austeritatea băsistă. Îi bănuim pe Ciolacu și pe Boloș că încearcă să încurajze fenomenul inflaționist pentru a spori astfel încasările bugetare”, a declarat deputatul AUR, Adrian Axinia, în cadrul unei conferințe de presă susținute la partid.

Alianța pentru Unirea Românilor analizează depunerea unei plângeri penale pe numele ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, pentru măsluirea datelor oficiale.

„ Marcel Boloș a raportat în 2023 că anul s-a încheiat cu defict de 5,68% din PIB, sunt date oficiale de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Comisia Europeană susține că deficitul a fost de 6,6%. Această furnizare de informații false încalcă legea răspunderii ministeriale și ar trebui să îi atragă domnului Marcel Boloș o chemare la Parchetul General pentru a fi anchetat, având în vedere că i-a mințit pe români și pe instituțiile naționale și internaționale. Dacă Parchetul nu se va autosesiza, atunci anunțăm că avocații noștri lucrează la o plângere. Avem de unde alege infracțiunile- fie că se numește fals în acte publice, delapidare sau abuz în serviciu. Avem o temere că în ritmul actual trecem de un deficit de 10%, sunt date pe care nu le-am mai văzut de pe vremea lui Văcăroiu”, a subliniat Adrian Axinia.

La rândul lui, Marius Lulea a atras atenția că Guvernul României a împrumutat fiecare român cu 25.000 de euro.

„În 2023 datoria publică externă a României a crescut cu 25 de miliarde de euro. Pentru ca românii să înțeleagă mai bine, cu 25 de miliarde se puteau construi într-un singur an 250 de spitale județene complet echipate sau 1000 de kilometri de autostradă.

Premierul Marcel Ciolacu se laudă că a crescut PIB-ul țării, atunci când te împrumuți normal că ai bani de cheltuit și apare PIB-ul mai mare. În realitate, această creștere e păguboasă pentru români. Dacă azi un român se împrumută la bancă azi va trăi mai bine, dar după, timp de 30 de ani va munci pentru a plăti datoria. În momentul de față datortia externă a țării a ajuns la 170 miliarde de euro, iar în 2025 probabil că vom depăși 200 de miliarde de euro. În România sunt șapte milioane de români care muncesc, dacă împărțim această datorie vom constata că fiecare dintre românii care lucrează aici datorează 25.000 de euro. Iar ministrul Boloș nu este străin de toate aceste lucruri. Trebuie să reducem numărul de instituții, de primării, trebuie să reducem numprul imrpesionant al aparatului birocratic care sufocă statul român cu 300 de mii de persoane, doar așa vom avea bani de investiții”, a declarat Marius Lulea, în cadrul conferinței de presă.