AUR în sprijinul românilor hăituiți în Serbia

2021-05-30T19:02:05+03:0030 mai 2021|Doctrină naţionalistă|

Reprezentanţii AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) au luat foc şi cer intervenţia de urgenţă a Ministerului Afacerilor Externe.

Ce a păţit deputatul Ringo Dămureanu la graniţa cu Serbia?

Sâmbătă seara, Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, nu a putut intra în Serbia.

Deputatului i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, alături de comunitatea istorică românească din regiunea Timoc.

Ringo Dămureanu, demnitar al statului român, a fost umilit, percheziționat și anchetat la punctele de frontieră Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2, sub pretextul că trebuie să îndeplinească formalități vamale pentru câteva cărți pe care le avea în portbagajul mașinii, se arată într-un comunicat de presă al AUR.

„O sfidare la adresa adevărului istoric și lingvistic (…) Statul român nu a luat și nu ia nicio atitudine”

Sursa foto: Facebook

„Astăzi am avut la mine niște cărți. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc și Dunăre, vol. 1 și 4, editat de Institutul „Sextil Pușcariu” de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indubitabil continuitatea noastră pe acel pământ și să desființeze total falsa „limbă vlăhășească” pe care încearcă să o scornească autoritățile sârbești, o sfidare la adresa adevărului istoric și lingvistic, împotriva căreia Statul român nu a luat și nu ia nicio atitudine.

Săptămâna viitoare, joi, este așteptată în Timoc noua ambasadoare a României, iar frații noștri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze și să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu despre acest incident.

AUR: MAE trebuie să intervină în acest caz de abuz și încălcare a cutumelor diplomatice

AUR cere Ministerului Afacerilor Externe intervenția de urgență în acest caz de abuz și încălcare a cutumelor diplomatice, în care un demnitar al statului român este percheziționat, hărțuit și, în cele din urmă, oprit la frontieră pentru delict de opinie.

Aproximativ 350.000 de români locuiesc în regiunea Timoc şi, din păcate, ei sunt supuși în mod  programatic unui proces forțat de epurare etnică, prigoniți, amenințați și umiliți cu concursul autorităților de la București, mai transmit reprezentanţii AUR.

AUR se va opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană

Timp de 31 de ani, autorităţile din România nu ar fi întreprins niciun efort notabil pentru această comunitate istorică.

Protocolul semnat la Bruxelles în anul 2012 între Serbia și România prin care statul sârb se angaja să revizuiască politica față de dreptul românilor din Timoc la școală, biserică, mass-media și reprezentarea în Parlament a rămas un act lovit de nulitate.

În urmă cu două luni, copreşedintele AUR Claudiu Târziu declara că formaţiunea sa se va opune aderării Serbiei la UE atât timp cât drepturilor românilor din Timoc vor continua să fie încălcate de statul sârb.

Un comentariu

  1. anonim 31 mai 2021 la 3:58 pm - Raspunde

    In anii 50 tatal meu a condus alcatuirea dosarelor cu crime impotriva umanitatii pe securistii iugoslavi care omorau romani in ani de zile de strangeri de probe prin toate mijloacele posibile. Dosarele erau destinate sa fie utilizate de presedintele Dej la ONU in cazul pierderii Banatului si pentru asa ceva in 1999 cand se bombarda Belgradul tatal meu s-a trezit cu sarbii din Belgrad la poarta in amenintari grele pentru pastrarea tacerii si i-a anuntat si i-a chemat imediat pe sefii DIA . Sefii DIA erau la poarta in mai putin de jumatate de ora …. Dosarele erau alcatuite in operatiuni de spionaj si din interogatorii pe spionii (securistii) iugoslavi capturati care dupa interogatoriu erau predati in schimburile de prizonieri ce se efectuau pe sectorul terestru de granita de langa Timisoara .
    Au fost gropi comune cu romani omorati de sarbi dupa 1944 si mai ales in perioada anilor ’50 dar si executii individuale de romani si locatiile cu gropile comune cu romani erau trecute in aceste dosare .Am reusit pe internet sa gasesc trei copiii de romani executati de securistii iugoslavi pe care BOR poate sa-i canonizeze foarte usor….
    In momentul de fata e un subiect tabu pentru istoricii si pentru ziaristii romani tragedia comunitatilor de romani-istroromani-aromani pe perioada anilor 1944-1955.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top