AU FĂCUT PRAF ȘI INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
1 comentariu / 541 vizualizări / 27 aprilie 2021
Din nou, coaliția și-a arătat colții. Noua țintă este Institutul Cultural Român. Care reprezintă în străinătate ceea ce Ministerul Culturii reprezintă în țară. O instituție de mare importanță pentru prestigiul României. Noua putere vrea să pună mâna integral pe acest institut și, din prea mare grabă, îl face harcea-parcea.
„România normală” presupune, în mentalitatea președintelui Klaus Iohannis, care a defilat cu acest concept la rever în timpul campaniei sale electorale, acapararea rând pe rând de către „coaliția sa”, de către „Guvernul său” și de către „majoritatea sa” a tuturor funcțiilor în stat. Sub aparența unor schimbări benefice, a unor reorganizări vizând modernizarea și eficientizarea, sunt vânate de fapt pozițiile importante în toate instituțiile de conducere și este vizată o subordonare politică cât mai accentuată a instituțiilor din statul român. Și, pornind de la conflictul dintre obiectivele declarate, obiectivele reale și obiectivele asumate, iată, Institutul Cultural Român este aruncat literalmente în aer. Începând de ieri, 26 aprilie, acest institut nu mai poate funcționa din punct de vedere legal, în ciuda faptului că sute de acțiuni inițiate de acesta sunt în curs în lumea întreagă. ICR nu mai are conducere. Nu mai are Consiliu de Administrație. Nu mai are președinte. Nu mai are niciun vicepreședinte. Mai are însă portar. Și personalul angajat, în țară și în străinătate. Care nu se știe sub ce formă va mai putea fi plătit în mod legal. Și nici nu se mai poate afla, indiferent cât de imaginativi am fi, cum Dumnezeu vor putea fi finanțate, fără semnăturile legale, inițiativele din străinătate ale ICR de a populariza sub toate aspectele cultura și civilizația română.
Dar cum s-a ajuns în acest impas? În definitiv, de-a lungul anilor s-au schimbat de multe ori guverne și majorități parlamentare, dar niciodată ICR nu a fost pus literalmente pe butuci. S-a ajuns în acest punct extrem de critic, în esență pentru că actuala coaliție aflată la guvernare nu este capabilă nici măcar să își adjudece cât mai multă putere și cât mai multe avantaje, prin mijloace aparent legale și fără a dinamita activitatea instituțiilor. În fapt, la Cotroceni, la inițiativa domnului Klaus Iohannis, a avut loc în prealabil o discuție pe această temă în prezența liderilor coaliției. S-a dezbătut, vezi Doamne, viitorul Institutului Cultural Român. În diverse scenarii. În realitate, obiectivul urmărit era acela de a anula orice urmă de independență și de autonomie a acestei instituții de cultură. În acest scop, s-a conturat ideea de-a dreptul tâmpită, ca Institutul Cultural Român să fie scos de sub autoritatea Senatului, Camera Superioară a Parlamentului, și plasat sub o autoritate guvernamentală. Fie direct sub autoritatea Executivului, fie sub autoritatea Ministerului Culturii, fie sub cea a Ministerului de Externe, pentru ca SIE să aibă mai mult spațiu de manevră. Primii pași sunt cei clasici. Respingerea raportului de activitate și, în consecință, demiterea Consiliului de Administrație. Și de aici încolo a început literalmente nebunia.
Din prea mult profesionalism, din prea multă competență și inteligență, printr-o ordonanță guvernamentală, care are puterea unui act normativ, a fost modificat articolul 6 din lege, care vizează mandatul membrilor consiliului de conducere ICR. Din prostie, în această ordonanță nu s-a făcut nicio referire vizând modificarea actelor administrative de numire a președinților și vicepreședinților. Prin urmare, mandatul acestora nu a mai putut fi prelungit. Și astfel ICR a rămas fără conducere. Este o instituție decapitată.
Din nou, Klaus Iohannis, căznindu-se să remodeleze România și să o facă „normală”, a măsurat de zece ori și a tăiat o dată. Greșit. A mai rezolvat o bucățică din „România lucrului bine făcut”. „Pas cu pas”, le va rezolva pe toate. (Sorin Roșca Stănescu)
SCANDAL MONSTRU IN AMERICA !!!
Robert Horvath versus Andrei Serban !
Cineastul american Robert Horvath DEVA
a depus o plângere penală împotriva lui Andrei Serban, unul dintre cei mai bine cotați regizori din Europa.
ACUZATIA: FURT INTELECTUAL !
”Andrei Serban a creat si regizat un spectacol teatral in sprijinul expozitiei antisemite ICR New York . Expozitia a fost sponsorizata de statul roman in colaborare cu serviciilor romanesti.
Textele spectacolului apartin cineastului. Acestea sunt sutrase din ziare si mai ales din cel trimis de RH spre Anti Defamation League.
Cateva fragmente : Isteria anti romaneasca este descrisa intr-un articol cu un titlu de o imbecilitate greu de depasit (Cotidianul din 22 August 2008 ) „Din punct de vedere evreiesc, poneiul cu zvastica e ok”. La articol este atasat un video in care artistii imbracati in rosu,galben si albastru citesc bascalios textele lui Robert Horvath.
Spectacolul se incheie intr-o isterie antinationala care atinge paroxismul: Performance-ul a inclus şi un montaj pe fondul melodic „What is more obscene”, în care apăreau juxtapuse imagini din „Freedom for Lazy People” şi din, de exemplu, mineriade şi evenimente din decembrie ‘89. Încheierea a constat în participanţii suiţi pe scenă prestând un număr de karaoke pe „Ţara noastră-i ţara noastră” şi invitând publicul să intoneze: „Noi suntem români ca brazii/ Noi suntem români ca grâul/ Noi suntem români ca focul/ Noi suntem români”. Performance-ul s-a lăsat cu ovaţii, iar participanţii, cu aplauze îndelungi la scenă deschisă.
Nu ramane decat adaugat ca la spectacolul Andrei SERBAN au participat numele cele mai sonore ale teatrului national. Echipa din spatele performance-ului era formată dintr-o duzină de oameni de teatru: Vera Ion, Ioana Păun, David Schwartz, Andrei Ioniţă, Andreea Eşanu, Alex Fifea, Cristina Găvruş, Monica Marinescu, Sînziana Nicola, Sorin Poamă, Gabriel
Andrei SERBAN s-a prezentat chiar cu o cravată de pionier.
De mentionat ca spectatorii tineau in maini un ponei in miniatură, avand pe crupa zvastica lui Hitler !”, arată Horvath.
Procesul se judeca la New York. Cineastul cere pagube morale si materiale ( un milion dolari )
Gazeta de Cluj.
Andrei Serban a pus în scenă la Teatrul Maghiar Cluj unele dintre cele mai bune spectacole, cum ar fi trilogia ”Unchiul Vania”, ”Hedda Gabler”, ”Strigăte și Șoapte”.
A fost recompensat cu numeroase premii, disticţii şi onoruri, printre acestea fiind de menţionat Premiul „Best Performance” cu piesa „Şeful sectorului suflete”, scrisă de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internaţional Studenţesc de la Zagreb – în 1965, Obie Awards ori Tony Award. A obţinut Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz şi Belgrad, în anul 1977 a fost nominalizat la premiile „Tony“ pentru spectacolul „Livada cu Vişini“, după textul lui Anton Cehov, şi cu Meryl Streep, în rolul „Duniaşa“, iar în 1999 a fost laureat cu premiul Societăţii Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru în ultimii 20 de ani.
În decembrie 2008, a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincţia fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Baconschi, cu ocazia prezentării spectacolului „Spovedanie la Tanacu” în capitala Franţei.
Robert Horvath absolvent IATC Buc nu a primit nici o decoratie si nu este sposorizat de Serviciul Extern sau Intern. Nu traieste din bugetul ICR.
Filmele sale pot fi vizionate pe VIMEO
Devartes Film.
Ultima expozitie DELA SALVATOR DALI LA DEVA .
Devartes Blog