ATENTIE MARE:: SENILITATEA LUI BIDEN, SI A NOASTRA !!! „Biden’s senility, and ours „- Asia Times https://asiatimes.com/2024/07/bidens-senility-and-ours/
Mesaje primite

rodica bratulescu
13 iul. 2024, 19:46 (acum 17 ore)
către

ATENTIE MARE:
SCADE NATALITATEA PESTE TOT:
SCADE SI NUMARUL SOLDATILOR !!!!!!!!
SCADE POPULATIA ACTIVA IN TOATE DOMENIILE.

DOAR SUA FLUIERA SI SE FACE CA NU VEDE SI NU PRICEPE NIMIC – II DA INAINTE CU RAZBOAIELE DESI NU MAI ARE ARMATE SUFICIENTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GRATIE LUI CD

Biden’s senility, and ours – Asia Times

Biden’s senility, and ours – Asia Times
Spengler

We have met senility, and he is us. It isn’t just poor Joe Biden who has aged ungracefully. The wealthy nations …

Senilitatea lui Biden și a noastră
În loc să se scoboare insistent la încercările agonizante ale președintelui de a-și dovedi competența mentală, Occidentul îmbătrânit, ar trebui să se uite serios în oglindă.

De SPENGLER
13 IULIE 2024

Am întâlnit senilitatea, iar ea este a noastra.

Nu doar bietul Joe Biden a îmbătrânit fără grație. Națiunile bogate ale lumii îmbătrânesc și consecințele vor fi mult mai dureroase decât umilirea trecătoare a unui lider occidental.

În loc să ne îngrozim de încercările agonizante ale președintelui de a-și demonstra competența mentală, ar trebui să ne uităm cu atenție în oglindă. Dante nu ar fi putut inventa un locuitor al Infernului care să metonimizeze mai bine senescența Occidentului.

Fără o schimbare fără precedent (și practic imposibilă) a fertilității, populația de vârstă activă a țărilor cu venituri mari ale lumii (peste 16.000 USD în PIB pe cap de locuitor) se va micșora cu 20% în cursul secolului actual. Acest lucru va avea consecințe economice perturbatoare în timp. Are deja consecințe perturbatoare în strategia globală.

Țările fără copii sunt indiferente față de viitorul lor și apatice față de prezentul lor.

Grafic: Asia Times
Aceasta este forța tectonică care împinge lumea în multipolaritate, am argumentat pe 10 iulie într-un eseu pentru Law & Liberty . Populația în vârstă de muncă din așa-numitele țări cu venituri medii va continua să crească în restul secolului, chiar dacă mai lent, iar Sudul Global va avea ponderea preponderentă a celei mai rare resurse din lume: oamenii de vârstă activă care pot să fie instruiți pentru a îndeplini funcții într-o economie modernă.

După cum a raportat Grant Newsham pe acest site la 9 iulie, Japonia nu a reușit să recruteze jumătate din personalul militar necesar anul trecut. Colonelul Newsham a scris: „JSDF nu a purtat niciodată un război real, dar a suferit o înfrângere zdrobitoare anul trecut – ratând obiectivele de recrutare cu 50%. Cu un an înainte a fost o ratare de 35%. Și de ani de zile a avut deficite de 20%. Astfel, JSDF este ceva de genul unei forțe vechi, lipsite de personal și suprasolicitate.”

Japonezii nu vor să lupte. Nici germanii, ale căror forțe armate s-au micșorat de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Europenii și japonezii nu vor să lupte. De ce ar trebui? Cine își va da viața pentru generațiile viitoare, dacă nu vor exista generații viitoare?
În 2015, sondajul Gallup i-a întrebat pe cetățeni din peste șaizeci de țări dacă sunt dispuși să lupte pentru țara lor. Japonia a ajuns pe ultimul loc, cu o rată afirmativă de doar 11%. Deloc întâmplător, Japonia se află aproape de ultimul loc în ceea ce privește fertilitatea. Evreii israelieni, cu o rată de fertilitate de trei copii pe femeie, sunt singurul exemplu din cadranul din dreapta sus al graficului de mai jos.

Există o relație puternică între fertilitate și spirit de luptă în rândul națiunilor industriale ale lumii.

Grafic: Asia Times
Fertilitatea nu explică totul; atât Rusia, cât și Ucraina aveau o fertilitate foarte scăzută când a fost realizat sondajul Gallup din 2015, dar o dorință relativ mare de a lupta.

Războiul din Ucraina angajează câteva sute de mii de trupe de luptă pe același teren pe care milioane de oameni au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când sovieticii au recucerit Harkovul în 1943, au aruncat 1,2 milioane de oameni în oraș și au pierdut 200.000 dintre ei. Rusia are probabil o sutime din acest număr în jurul orașului astăzi.

Pentru toate cererile adresate aliaților NATO ai Americii de a-și spori armatele, se întâmplă contrariul. Japonia și Germania, aliații americani cu economii suficient de mari pentru a face o diferență în cheltuielile pentru apărare, își abandonează în liniște angajamentele de a-și face cheltuieli mai mari pentru apărare.

Japonia a promis 43 de trilioane de yeni (272 de miliarde de dolari) în cheltuieli de apărare până în 2027, în principal sub formă de achiziții de F35 americane și alte hardware străine scumpe. Dar Japonia și-a calculat costurile de achiziție la un curs de schimb de 108 yeni pentru dolar, comparativ cu aproximativ 160 de yeni în prezent. Aceasta implică o reducere drastică a achizițiilor efective.

Între timp, negocierile bugetare ale Germaniei de săptămâna trecută au eliminat cea mai mare parte a creșterii planificate a bugetului german pentru apărare. „Am primit mult mai puțin decât m-am înscris”, s-a plâns ministrul apărării Boris Pistorius, „și asta chiar mă agravează”. Forțele armate ale Germaniei s-au micșorat de la invazia rusă a Ucrainei. În 1989, țara avea 12 divizii pregătite pentru luptă. Astăzi nu se poate lansa unul.

China și-a redus armata pe măsură ce fertilitatea a scăzut. Inclusiv rezerviștii și poliția paramilitară, forțele sale armate însumează 4 milioane, față de 3,4 milioane în serviciu activ, rezerviști și angajați civili pentru SUA, care are un sfert din populația Chinei.

Dar China și-a redus dimensiunea armatei sale terestre la jumătate, în timp ce își mărește capacitatea de rachete, marina și forțele aeriene. Niciodată China nu va mai lansa atacuri de infanterie în masă ca în timpul războiului din Coreea. Are prea puțini fii și nu își permite să-i cheltuiască. Preferă genul de război care se desfășoară la un terminal de computer dintr-un buncăr.

În acest caz, chinezii au dreptate. Toate amăgirile din lume nu-i vor convinge pe europeni să-și sacrifice bărbația epuizată în războaie terestre. Aliații NATO ai Americii vor promite că vor cheltui mai mult și vor recruta mai mulți soldați, iar planurile lor se vor dizolva înainte ca cerneala să se usuce.
De altfel, ideea că Rusia dorește să recreeze Imperiul Sovietic este contrară aritmeticii. Stalin a trimis 29,5 milioane de soldați pe Frontul de Est; Putin abia dacă poate gestiona o forță de jumătate de milion. Acest lucru ar putea fi suficient pentru a recupera Donețk, Lugansk, Crimeea și alte câteva parcele de pământ, dar nu suficient pentru a ocupa Vestul Ucrainei, cu atât mai puțin pentru a mărșălui spre Polonia.

Japonia are deja un raport de dependență pentru bătrânețe de 50. Adică există 50 de bătrâni pentru fiecare 100 de japonezi în vârstă de muncă. Europa va ajunge acolo până în 2035, China până în 2055 și Statele Unite până în 2075.

Japonia a încercat să-și ușureze drumul într-un dotage colectiv, investind economiile în străinătate, construind o poziție internațională netă de active de 3,5 trilioane de dolari (America are o poziție internațională netă de 18 trilioane de dolari).

China, cu mai multă planificare și previziune, încearcă să valorifice munca a sute de milioane de tineri lucrători din Sudul Global prin construirea infrastructurii și exportul de tehnologie. Statele Unite nu au niciun plan.

Spengler este canalizat de David P Goldman. Urmărește-l pe X la @davidpgoldman