Sorin Roşca Stănescu atac dur la Ghiţă: S-a îmbogăţit fabulos din poziţia de ofiţer acoperit
REALITATEA.NET .14.01.2017
*
Atac la Ghiţă Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a lansat un atac dur la fostul deputat Sebastian Ghiţă, despre care presa a dezvăluit că a fost colaborator al SRI încă din anul 2004. Roşca Stănescu spune că legea interzice în mod expres ca ofiţerii acoperiţi să fie infiltraţi în Parlament şi că Sebastian Ghiţă, aflat în „epicentrul sistemului”, s-a îmbogăţit ca urmare a statutului său.
Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a lansat un atac dur la fostul deputat Sebastian Ghiţă, despre care presa a dezvăluit că a fost colaborator al SRI încă din anul 2004. Roşca Stănescu spune că legea interzice în mod expres ca ofiţerii acoperiţi să fie infiltraţi în Parlament şi că Sebastian Ghiţă, aflat în „epicentrul sistemului”, s-a îmbogăţit ca urmare a statutului său privilegiat.
„Am spus că Sebastian Ghiță face parte din sistem. Acum vedem nu numai că a făcut parte din sistem, ci a fost în epicentrul sistemului. Importanța poziției este covârșitoare. Efectele se văd abia acum”, a declarat Sorin Roşca Stănescu la Realitatea TV.
Potrivit unor documente prezentate de jurnaliştii de la stiripesurse.ro, Sebastian Ghiţă a fost informator al securităţii cu acte în regulă. Astfel, după cum reiese din actele respective, în 27 august 2004, Sebastian Ghiţă a semnat o declaraţie prin care devenea colaborator al Serviciului Român de Informaţii. „El a ajuns ofiţer acoperit, apoi în această calitate a preluat o serie de afaceri ale serviciilor secrete. A ajuns din poziţia de ofiţer acoperit chiar să monitorizeze serviciile secrete. S-a îmbogățit fabulos şi probabil că a fost şi generos, și-a întărit relațiile la vârful sistemului, prin poziția de parlamentar și din SRI”, a spus jurnalistul la Realitatea TV.
Potrivit lui SRS, în lumea afacerilor ofiţerii acoperiţi au prioritate. În anii 2001-2002, explică jurnalistul, toate serviciile secrete au primit ordin local de a avea societăţi sub acoperire. „Câştigau orice se poate câştiga, orice contract cu statul. Toţi aceşti colaboratori ai SRI sunt putred de bogaţi şi sunt şi protejaţi dacă fac ilegalităţi. Toate ilegalităţile sunt acoperite”, a aratat SRS.
Sorin Roşca Stănescu a explicat că rolul lui Sebastian Ghiţă, ca ofiţer acoperit în Camera Deputaţilor şi chiar în Comisia de control al SRI, a fost să apere interesele serviciilor secrete în Parlamentul României, să dea legi favorabile SRI şi să nu se facă un control serios asupra serviciilor secrete. În cazul unor informatori ca Sebastian Ghiţă, care sunt pusi sa relateze jocuri politice şi chiar să le facă, exista riscul să se transforme în ceva asemănător vechilor colaboratori ai Securităţii ceauşiste. „Un asemenea informator făcea poliţie politică şi îţi distrugea cariera şi viaţa”, a explicat SRS.
„Poate după acest scandal lumea se va trezi şi se vor lua măsuri sa nu mai fie posibilă încălcarea legii. Ce se poate face: să rugăm majoritatea parlamentară să scoată o lege cu 2,3 articole cu pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru cei care sunt ofiţeri acoperiţi în Parlamentul României. Legea actuală într-adevăr interzice, dar nu ştim care e pedeapsa”, a mai spus Sorin Roşca Stănescu.
*
Nota redacției: După părerea mea, este nevoie de ofițeri SRI acoperiți în toate instituțiile statului, inclusiv în presă, căci numai așa se pot obține informațiile importante. Problema este ce fac mai departe cu informațiile! Sunt capabili acești ofițeri și superiorii lor să le folosească în interes național și numai în interes național?
i.c.
Nu-i asa ca este ciudat ca kazarii din televiziuni – posesorul Ghita inclusiv , – nu scot vorba si nu invita pe nimeni dintre romanii care cer banii furati inapoi ??????
Interesante figurile astea care te baga la inchisoare sau te ucid , daca-i intrebi dece TAC KAZARIII DESPRE BANII FURATI POPORULUI ROMAN ???
Nu ar fi normal, atunci cand un kazar se socoteste roman sau cel putin, se socoteste de partea poporului roman si a romanilor spoliati si infometati de criminali ce pozeaza in mari afaceristii, securisti ca el – nu ar fi normal ca acesti potentati a la Ghita si coemanatii lui , sa ridice problema nedreptatii fata de romani si sa ceara prin televiziunea lui, zisa „romana”, indreptarea acestei spolieri nemaivazute in istoria Romaniei, DAND UN EXEMPLU CU PROPRIA PERSOANA SI DANDU-SI BANII FURATI , SARACILOR CU PENSII SI SALARII DE BATAIE DE JOC, SPITALELOR INCHISE SPRE A FI REDESCHISE SI PENTRU RECUPERAREA BOGATIILOR TARII FACUTE CADOU BANDITILOR ?
COLDEA NU A ACTIONAT DE CAPUL LUI !!!
http://www.romaniatv.net/exclusiv-florian-coldea-unul-din-rarele-interviuri-ale-sefului-operativ-al-sri_335614.html#comentarii
Florian Coldea: unul din rarele interviuri ale şefului operativ al SRI
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Florian Coldea, ultimul interviu înainte de a pierde puterea. Fostul şef operativ al SRI face dezvăluiri despre mecanismele ascunse ale sistemului, despre cum se fac şi cine se ocupă de înregistrări dar vorbeşte şi despre relaţia cu fostul preşedinte Traian Băsescu într-o discuţie cu Victor Ciutacu.
0 0 0 Comenteaza
Florian Coldea a fost suspendat din functia de adjunct al directorului SRI dupa scandalul declansat de dezvaluirile facute de Sebastian Ghita.
F. Coldea: Aş vrea să vă spun că, în general, vizavi de situaţia interceptărilor, chestiuni sensibile din serviciile de informaţii… sunt foarte multe poveşti pe piaţă, dacă îmi permiteţi. Dar pot să vă spun următoarea chestiune, că, dacă DNA-ul sau orice altă instituţie din România îşi obţine mandate legale, cu aprobarea judecătorului, cu mandat judecătoresc, Serviciul nu are altceva de făcut decât să respecte o hotărâre judecătorească şi să pună în aplicare…
V. Ciutacu: Deci concret, se face prin dumneavoastră, da?
F. Coldea: Doar în situaţia DNA-ului şi a fost expus de nenumărate ori, noi doar punem în aplicare, în sensul că semnalul este transmis la instituţia care ne solicită, fie că-i vorba de Poliţie, fie că-i vorba…
V. Ciutacu: Deci nu dumneavoastră iniţiaţi ascultarea, dumneavoastră prestaţi la comanda clientului.
F. Coldea: Exact, la comanda clientului.
(…)
V. Ciutacu: Dumneavoastră sunteţi unul dintre băieţii ăia tineri, sunteţi exponentul acestei generaţii şi vă întreb direct: sunteţi sau nu omul lui Băsescu?
F. Coldea: Domnule Ciutacu, în primul rând, nu l-am cunoscut niciodată pe domnul preşedinte Băsescu, în decursul activităţii mele de ofiţer. In al doilea rând, noi vedem lucrurile astea, la care aţi făcut adineauri referire, în termeni extrem de obiectivi, de întărirea capacităţii instituţionale…
V. Ciutacu: Da, domnul Băsescu a făcut nişte acuzaţii, erau nişte generali ai Serviciilor, nu numai SRI, care îl ţineau captiv sau, mă rog, erau oamenii domnului Iliescu care ţineau captiv tot ce era în ţara asta. Dânsul i-a scos la pensie şi aţi venit dumneavoastră şi generaţia dumneavoastră.
F. Coldea: Fiecare actor, ca să spun aşa, instituţional are propriile strategii şi viziuni în ceea ce înseamnă o transformare instituţională. Eu vă asigur că încercăm şi ne străduim să avem o viziune pe nişte parametri extrem de obiectivi, care ce să asigure? Două lucruri: întărirea capacităţii Serviciului, pentru a răspunde noilor nevoi determinate de situaţia internă şi internaţională. Astea sunt singurele chestiuni. Vreau să vă spun că nu e lucru simplu să gestionezi un Summit de o asemenea anvergură.
(…)
V. Ciutacu: Domnule general, ajungem şi la chestia care seacă o Românie întreagă – ascultările telefonice – şi o să vă citesc un SMS cât se poate de concret, al unui om care se uită la emisiunea asta şi mie mi se pare foarte logic. Ce fapte trebuie să fie întrunite ca să se poată cere unui judecător ascultarea unei persoane?
F. Coldea: Vorbim aici din două perspective: una a serviciilor de informaţii. Deci, trebuie să fie indicii temeinice, care să ateste faptul că persoana respectivă afectează securitatea naţională.
V. Ciutacu: Eu, ca inginer, vă întreb, cum definim temeinicia sau netemeinicia?
F. Coldea: In termeni, să ştiţi, extrem de juridici, ce vreau să spun este că niciun material de la nivelul SRI, pentru o astfel de solicitare, nu pleacă decât după o temeinică evaluare juridică, existând Departament Juridic la nivelul instituţiei noastre, atât la nivel local, al secţiilor judeţene de informaţii, cât şi la nivel central. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, procurorii sau organele de aplicare a legii, la rândul lor, au autorizaţii, care tot sunt aprobate de judecător, pentru interceptarea comunicaţiilor. Deci, mandatele pentru interceptarea comunicaţiilor nu pot fi obţinute decât după o evaluare făcută de către un judecător competent.
V. Ciutacu: Bun. Hai să mai adâncim! Toată lumea trăieşte o psihoză: nu mai vorbesc ăştia la telefoane, se întâlnesc prin parcuri, îşi scot bateriile de la telefoane. Puteţi să-mi spuneţi câte mandate de ascultare a pus în aplicare SRI, în decursul ultimului an? O centralizare.
F. Coldea: Acum, vă mărturisesc, chiar că nu am o cifră exactă, dar pot să vă spun…
V. Ciutacu: Aşa, orientativ.
F. Coldea: Pot să vă spun că cifrele astea sunt înaintate periodic şi suntem verificaţi de către Comisia noastră de supraveghere.
(…)
V. Ciutacu: În afară de dumneavoastră, mai ascultă cineva în ţara asta, legal vorbind, telefoanele?
F. Coldea: Din punct de vedere al legii, singurul abilitat, cu centru tehnic de interceptare, este SRI
Nota redactiei foarte corecta si pertinenta. Subscriu. Superiorii care preiau informatiile, poate ar trebui cumva restransi cu legea in sensul de a nu putea manipula sau beneficia personal de pe urma acelor informatii.
Cel mai bine ar fi ca la un cîine să-i scoţi dinţii şi să-l pui să păzească stîna de lupi. Numai să lare, atît!
Nu cred ca ati inteles sensul celor scrise. Este nevoie obligatoriu in orice tara de ofițeri SRI acoperiți în toate instituțiile statului, inclusiv în presă, pentru ca numai așa se pot obține informațiile importante pentru siguranta statului. Insa ar trebui gasita si o masura pentru ca acele informatii sa nu poata fi folosite tocmai in dezavantajul securitatii statului.
Nu mi-a plăcut cuvîntul „restrînşi”. Cum adică? Legaţi de mîini şi de picioare, închişi într-o cuşcă? Atîta timp cît a depus un jurămînt, el trebuie să-l respecte, dar să acţioneze pentru a fi eficient. Să nu-l castrăm! Ce informaţii de importanţă naţională a folosit Coldea în dauna statului român? Nimic din astfel de subiecte nu s-a găsit în „dezvăluirile” lui Ghiţă. Nu a avut cum să găsească astfel de mizerii şi s-a apucat de fleacuri, de slăbiciunile omeneşti. Mă mir că nu i-a pregătit o curvă pe care să i-o bage sub aşternut.
Aveti dreptate. Traind de 30 de ani in strainatate, vorbesc zilnic si alte limbi in afara limbii romane si mi se intampla, mai ales cand sunt obosita, sa folosesc cuvinte nepotrivite. Poate era mai potrivit „constrans” in sensul de a fi obligat cumva de/prin lege.
Neavand tangenta cu structuri militare, nu stiam de juramant si nu-mi dau seama de gravitatea lui. Insa, cum spuneti, depunerea unui asemenea juramat, presupun ca este de fapt chiar ce am avut eu in vedere.
In cazul asta, inteleg ca d-nul Ghita a incalcat juramantul, fiind si el ofiter SRI, deci v-a trebui sa raspunda. Dar ce povesteste el, poate fi macar partial adevarat si trebuie sa fie verificat.
Ghiţă s-a angajat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte. El ştie că dacă va fi deferit justiţiei nu-i va fi moale. Faptele sunt fapte. El se ascunde şi duce o luptă de gherilă. Cei din structurile de stat, cu o responsabilitate îngrădite de legi stricte, ar face o enormă greşeală dacă s-ar angaja într-o discuţie cu cineva fără chip care emite numai acuzaţii greu de dovedit, cel fără chip are întotdeauna avantaj înzecit. Orice răspuns ar compromite de tot instituţia. Aşa că, îl lasă să-şi descarce tot ce are în guşă şi-l aşteaptă într-o confruntare face to face. Mult nu va dura, trebuie să-şi arate chipul ca persoană fizică, nu ca o fiinţă de pe casetă.
Cu astfel de fiinţe nu poţi lupta legal şi eficient. Ghiţă tocmai asta aşteaptă. Să i se răspundă, ca mai apoi să mai inventeze şi altele. Ghiţă nu e un băiat prost, îi merge mintea la rele. Nu degeaba a făcut el imperiul de avere pe care l-a realizat într-un timp atît de scurt că şi Făt Frumos ar fi invidios pe el.
Se pare că Ghiţă a fost cooptat de structurile de informaţii ale SRI pentru a-l folosi, asigurîndu-i formal spatele spre a se îmbogăţi fără grijă. Iar el, spre a se asigura că nu va fi întrebat la un moment dat de structuri despre matrapazlîcurile la care s-a dedat, a procedat la înregistrări care să-i compromită pe cei cu care avea contact, făcînd din ţînţar armăsar.
Ce dacă Kovesi s-a lăsat invitată de Ghiţă la propria lui vie? A săvîrşit vre-un act de trădare? A încălcat legile penale ale ţării? Asta cu adevărat ar fi grav, nu pentru că ar fi cîntat împreună cu Ghiţă cine ştie ce melodie. Ghiţă, asta aşteaptă, să se angajeze cei doi într-o discuţie de mahala cu el. Să-i prindă cu o inexactitate ca să brodeze în jurul ei fel de fel de blestemăţii. Vă asigur că nu-i va merge, oricît de deştept ar fi el. Totul este un joc de inteligenţă.