În răspuns la Trimis pe
Surena
1.723 aprobate
În răspuns la dorel.D-le Dorel aflați că avem o carte a lui Anatol Lescu despre românii din Armata imperială rusă. Mai există câteva articole interesante inclusiv ale istoricilor maghiari privind participarea și implicarea minorităților, dar majoritare din Austro-Ungaria (austriecii și maghiarii erau 44%) în Primul Razboi Mondial. Dacă conceptul lui Aurel Popovici privind Statele Unite ale Austriei Mari ar fi reușit în 1906 sau până la izbucnirea Primului Război Mondial soarta Europei ar fi fost alta. Maghiarii opunandu-se și distrugând acest proiect sau condamnat singuri la soarta unei națiuni mici și parșive.O națiune minoră folosită pe post de prostituata de marile puteri și care nu se poate adapta la realitățile Europei. Ungaria a fost, este și ca rămâne bântuită de fantoma „măreției Ungariei Mari”, stat feudal umilit si desființat de Soliman cel Mare. Faptul că au rămas inchistati în feudalism ne demonstrează că această națiune suferinda, handicapata psihic de Complexul Ungaria Mare este sortită dispariției în următorii 50-100 de ani.
Faptul că un intelectual român a gândit pentru Austria, pentru salvarea Imperiului și mai ales a Împăratului, un asemenea proiect revoluționar politic, o variantă a U. E avant la lettre, demonstrează faptul că românii, în ciuda politicii absurde, prostești și anacronice a Budapestei, erau loiali Împăratului. Maghiarii regalisti, parteneri ai dualismului erau o frână, trăind într-o realitate paralelă, într-un vis dement de ev mediu anacronic care-i va condamna la trauma viitoare.
Trebuie spus că, dintre toate minoritățile Imperiului habsburgic, singurii care nu s-au ridicat împotriva Împăratului din 1699-1918 au fost românii, până și germanii i-au trădat, până și austriecii i-au părăsit în 1918. Așa se face că în momentul în care Austria încercă disperată o ultimă ofensivă în Italia pentru a mai salva ce se putea salva, ofensiva se baza numai pe austrieci și români, restul minorităților își vedeau de problemele lor, maghiarii o puneau de o Revoluție, viteaz numită „a crizantemelor” în speranța de a păstra Ungaria Mare. Austria văzuse imensa greșeală la care fusese obligată de Bismarck imediat după semnarea actului de naștere a dualismului. Dar, în 1918 Austria catolică a putut să constate cu regret că doctrina creștină ridică în slavi tratarea păcătoșilor, a trădătorilor, infamilor și lasilor, dar dă prea puține pilde cum trebuie să te porți cu cei drepți, loiali, credincioși,cei pe care i-ai ignorat. Astfel, timp de mai bine 200 de ani austriecii sau purtat mai mult decât creștinește cu maghiarii. O națiune oportunista și neloială care au pus în pericol Austria în timpul Războiului rackozian, Revoluție de la 1848-1849, Revoluția crizantemelor din 1918, în timp ce cu loialii români s-au purtat cu dispreț și lipsă de respect. Națiunea care avea istorisește în ADN-ul ei credința față de sacralitatea Împăratului, Sfant Împărat al unui Imperiu creștin, deși catolic, a fost cea mai nedreptățita din toată istoria Imperiului habsburgic, totuși onoarea, credința urmașilor Romei și ai lui Belisarie a fost atât de puternică încât au apărat nu numai onoarea Imperiului muribund, în cea mai vitează ofensivă a austriecilor, dar și persoana Împăratului la Viena. Acesta a fost protejat de un regiment de români împotriva populației austriece nemulțumite, a agitatorilor politici, inclusiv maghiari. Asta spune mult despre caracterul soldaților români din armata cezaro-craiasca. Un singur lucru nu puteau face românii, să lupte împotriva fraților lor din România. Dacă Austria ar fi înțeles că nu poți să obligi polonezi, italieni, români, sârbi să lupte împotriva frățiilor lor, ca nu poți să pui cehi, slovaci, croați, bosniaci în linia întâi în timp ce vitejii honvezi luptau cu vitejie în cârciumile și saloanele Imperiului. Peripețiile soldatului Svejk în Primul Razboi Mondial reflectă, umoristic (dar cum putea altfel?) degringolada unui Imperiu austriac în retragere condus de niște maghiari cam prostuți și viteji, dar nu pe câmpurile de luptă, în dansuri și petreceri.