george-turle@t-online.de 79.197.50.230
Da, e corect, Art.5 presupune ca atacul asupra oricarui membru al aliantei insemna un atac impotriva intregii aliante. Nu e vreo controversa sau dubiu pe tema asta. Si clar sunt constient de faptul ca, comentariile gen „s-o crezi tu ca se baga NATO/SUA daca vine (insert cine vrei) peste noi” e pur trolling si nimic altceva, am intalnit, bineinteles si de-astia. Mai sunt si comentariile de genul „paaai din momentul in care ar incepe invazia Romaniei de catre (insert oricare o fi….), piiina se da informatia, piiina se convoaca consiliul de securitate, piiiina se dezbate, pina se conchide, pina se pun pe drum si pina or ajunge, cine stie daca rezistam oricum”. Lucru care, evident nu este cazul. In primul rand, traim in era digitala, cand pregatirea unei invazii, sau fie si a unui atac mai sporadic, o vezi cu de-amanuntul, si cate carii are in gura fiecare prezumtiv atacator. Rusii au fost sub lupa din toamna anului trecut, iar in ianuarie-februarie, era urmarita si cum se invart pinioanele transmisiei fiecarui tanc rusesc. Doar ca Ucraina nu e membra. Pina o astfel de pregatire se pune la cale, deja ai minim 100 de mii de soldati NATO pe teritoriul Romaniei, cum toata mama tehnicii dupa ei. La fel era cazul Ucrainei, daca era stat membru al aliantei…dar in cazul asta, oricum nu se intampla nimic. Fapt divers, in chestie de cateva (putine) saptamani, intra si Finlanda si Suedia. Ma rog, face acum Erdo ceva muschiulatii, carcoteli, dar trece. Vrea el sa obtina ceva si va fi intrebat ce…ramane de vazut. Putin a tot amenitat de luni de zile ca draci-laci, consecinte miltare, ca cele doua ar fi tintele lui peste etc. Alea nu l-au bagat in seama si si-au vazut de treaba. Acum a intors-o, a dres glasul un fel de „biine bah, nu mai e amenintare, dar ne uitam cu atentie si ingrijorare ce infrastructura militara NATO se va contrui pe teritoriul lor!”. De parca pina acum in tarile primite dupa ’97 s-a construit vreuna, parca s-a pus ceva afara de sisteme defensive, in timp ce Kaliningrad are demult si sisteme ofensive (inclusiv „nuculare” ). In fine, cine mai are timp sa-l asculte… |
La pace traim din aliante, coalitii si tratate! La razboi traim secunde…..
Cu ceva timp in urma un general US a intrebat o stirista batuta-n cap, precum tot trustul ei media, daca are stiinta de cat a trait in medie un comandant de pluton in Vietnam? Desigur acestea sunt lucruri grele iar raspunsul este nedigerabil usor….
*Dar, care tara din Europa poate opri RuSSia, de una singura?
Raspunzandu-va la aceasta intrebare veti afla singurul si esentialul raspuns pentru care ROU a ales cea mai selecta si sigura alianta din istorie! Asa opincari cum suntem noi, dar suntem cu EI pentru a avea macar opinci!
”„Ţară de secături, ţară minoră,
căzută ruşinos la examenul
de capacitate în faţa Europei.
Aici ne-au adus politicienii ordinari,
hoţii improvizaţi astăzi în moralişti,
miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă,
deputaţii contrabandişti.
Nu ne prăbuşim
nici de numărul duşmanului,
nici de armamentul lui,
boala o avem în suflet,
e o epidemie înfricoşătoare
de meningită morală”. – Octavian Goga, 1916”
https://www.youtube.com/watch?v=Ony4uv3C8rE
*Restul e gargara de kibiț! Oare nu stie nimeni ca fortele destinate/negociate/desemnate de natiunile parte pentru interventii de lupta se cunosc de la pace? Sa stai pe margine si sa clevetesti este aproape la fel cu a trada!
Singur pe lume – Hector Malot
Daca in carte cei doi frati, Rémi și Arthur, se reintalnesc dupa ani … si eu sper ca cele 2 surori se vor reuni (România și Moldova)
^Era si un banc, mai veki, insa merita sa ni-l amintim pentru a nu uita esenta, faptul ca R. Moldova inca nu este in trupul tarii si asta doare, peste enunturile idioate de genul ”ce sa facem, sa unim 2 saracii?”
Reporterul intreaba pe un muncitor fruntaș de la Atelierele Nicolina: De ce spuneti ca rușii sunt cumnații voștri?
Muncitorul: Pentru ca o țin pe sora noastră Basarabia!
1- *Ati punctat foarte bine: in NATO este exclusa surprinderea strategica! Elementele de decriptare ale indicilor unei intentii belicoase sunt culese/prelucrate/interpretare si sintetizate de elementele serviciilor de informatii pe spatiul de interes strategic si operativ! Pe scurt: constituirea unor grupari de forte si actitvitati nenotificate, aflux logistic catre trupe si constituirea unor depozite teritoriale, recunoasteri in teren, activarea unor centre de comanda concomitent cu altele, in fals, pentru inselare! Intensitatea crescuta a limbajului diplomatic, a declaratiilor de presa, retragerea din organisme regionale si continentale, declansarea unui razboi mediatic, juridic, cultural, economic, imagologic, kiar religios…., activarea si sustinerea unor factiuni etnice, a unor conflicte mocnite/inghetate!
Eu vreau sa cred in art. 5 (nu este niciun dubiu ca el nu se aplica tarilor care nu sunt parte a Aliantei) si am ridicat o problema de interpretare dpv lingvistic (generata pe traducerea oficiala, de la MAE) a intelesului acelui cuvant ”inclusiv”, temandu-ma de sensul ”și cel din urmă”!
2- **Repet, nu detin adevarul absolut, nu sunt nici jurist/lingvist si cu atat mai putin diplomat!
Aspectele de politica militara sunt uneori puternice, evidente, sau mai ascunse; mai jos aveti o intreaga gama de aciuni a fratilor nostri de peste Prut, kiar daca au trecut in Constitutie ca sunt un stat neutru:
****La 16 martie 1994, la Cartierul General NATO de la Bruxelles, a avut loc prima întrevedere a Preşedintelui Republicii Moldova cu Secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului-cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.
La 29 mai 1997, la Sintra (Portugalia) a avut loc reuniunea CCNA în formatul Miniştrilor de Externe. Pornind de la necesitatea stabilirii unor relaţii noi cu partenerii de cooperare, Alianţa a propus transformarea CCNA într-o structură mai eficientă – Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA).
În vederea coordonării cât mai eficiente a activităţilor pe linia NATO, la 16 decembrie 1997 a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. Funcţia de şef al Misiunii este exercitată de ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei. De asemenea, în anul 1997, Republica Moldova a extins colaborarea cu NATO în domeniul ştiinţific.
În anul 2006 Consiliul Nord-Atlantic (NAC) şi Guvernul Republicii Moldova au aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO (IPAP). IPAP a fost actualizat în 2010, 2014, 2017 și 2022. Periodic, la Cartierul General NATO, are loc reuniunea în formatul statelor membre NATO + Republica Moldova, în cadrul căreia este examinată implementarea IPAP şi priorităţile pentru viitor.
Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.
Republica Moldova a fost acceptată în cadrul a 2 iniţiative lansate de Alianţă la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014: Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi Platforma de Interoperabilitate.
La 29 noiembrie 2016 la Cartierul General al Alianţei de la Bruxelles, Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip împreună cu Secretarul General NATO Jens Stoltenberg au semnat Acordul privind înfiinţarea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova.
La 8 decembrie 2017 Secretarul General adjunct al NATO Rose Gottemoeller a inaugurat Oficiul de legătură NATO la Chișinău.
https://mfa.gov.md/ro/content/relatiile-republica-moldova-nato
100.000 de soldati NATO ? Din ce tara sau tari ? Ce tara NATO din Vest isi va trimite flacaii la moarte ca sa ne apere pe noi daca Rusia ne va invada sub orice prewtext al ei ?
POate nu ne vor ataca pe noi ci Polonia care este mai rusofoba. Si de unde va lua NATO 100.000 de soldati sa apere Polonia ? Probabil din Romania. NATO o sa ne roage frumos, or sa ne promita ca ne vor apara daca Rusia ne ataca si pe noi, iar cei ce ne conduc iar ne vor trimte tineretul spre moarete cum au facut si cand am invadat URSS alaturi de bestiile hitleriste in WW2.
NATO s-a mentinut dupa 1989 ca sa ne apere de armele de distrugere in masa ale lui Sadam, apoi sa ne apere de armele atomice si nucleare ale Iranului, si tot asa.
Sa fim alaturi de de cei napastuiti de razboiul din Ucraina, dar sa declamam ca „suntem pregatiti” punand Moscova la punct. Nu se stie niciodata. Daca esti de la categoria pana nu sfidezi pe unul de la semi- grea sau grea cum este Moscova.
Tara noastra a fost napastuita de atatea rele, mai ales dupa 1989, ca mai bine ne-am ingriji de noi si viata noastra decat de a altora (cum ar fi viata rusilor si a Rusiei).
Parerea mea, scuze daca nu sunt ton cu muzica.
Alianțele politico-militare și tratatele încheiate sunt supuse la tot felul de presiuni externe, evenimente neprevăzute, războaie interne sau invazii. Cum ne-au lăsat Franța și Marea Britania total descoperiți și victime sigure ale vecinilor înainte de începutul ultimului război mondial?
Apoi acest state din NATO pot să se răzgândească și să se retragă în cel mai inoportun moment pentru România. Se vor întreba de ce să-și trimit soldații să moară pentru o țară incapabilă să se apere singură, care nu are perspective economice bune și nici potențialul uman ca să progreseze. Toți gândesc așa, ce pierd / ce câștig. Drepturile omului, dreptul internațional și restul sunt o simplă gargară, se pot renegocia pe spezele țărilor mici.
Să vezi cum Ucraina va fi nevoită să renunțe la o parte a teritoriului său, numai să se termine odată războiul și cu sancțiunile care sugrumă Germania și nu numai.
De câte ori n-a intrat un imperiu într-o țară micuță ca s-o elibereze de grâne, de vite, de petrol, de tot ce are, lăsând-o în curul gol. Zilele trecute furau rușii toate combinele agricole, ca un preambul la un nou ”holodomor”.
Când au ieșit americanii din țările eliberate și democratizate le-au distrus și stors de nu mai sunt funcționale pentru cincizeci de ani cel puțin. Irakul șiit, din mică putere regională, a ajuns la cheremul Iranului. Afganistanul nu se poate guverna și hrăni. Libia e într-un război civil de ani și ani de zile.
În condiții absolut normale, România ar trebui să fie capabilă să-și producă singură viptul, să exporte foarte puțin în următorii ani, să importe tehnologie modernă cu care să reînvigoreze industria productivă, să fie capabilă să-și apere teritoriul cu armata proprie (OTAN fiind doar un ajutor) și toate astea au nevoie de o populație numeroasă, în creștere. Dacă nu găsim o soluție pentru demografia asta suferindă, restul sunt doar vorbe în vânt. Media de vârstă a ajuns la 44 de ani.
Foarte multe țări adună îngrășăminte chimice și umplu silozurile cu grâne importate sau recoltate intern. China sugrumă economia mondială prin a ține navele în largul apelor sale, nelăsându-le să-și descarce marfa. Pandemia asta a lor e doar un pretext. Pentru ce, nu știu, dar nimic bun nu urmează.
Si uite asa BATO, UME, Zelinskymus cu ai lui khazari obtinura o mare victorie si eliberara Mariopulului de sub ocupatia armatei ruse. Skynwes, CNN, Antena3.. si alte oficine foarte veridige de mass-media anunta ca armata ucrana sustinuta de trupele de interventie rapida amerloce si englezmuize dupa aceasta stralucita victorie se indreapta acum cu mare viteza spre a cucerii Moscova. Surse foarte bine informate de la Cartierul General BATO prin gura inteligentului neiteligibil Morcea Geoanitu a anuntat ca astazi la orele 24, insusi Zelinskymus va infige steagul Ucranei de meterezele Kremlinului. Toata suflarea lumii occidentale cea civilizata cu bombele-n ghiare urmareste cu entuziasm si incantare pe micile ecrane cum trupele ucranine bat la rusi ca la fosole. Intaintarea trupelor biruitoare-infrangatoare este asa de rapida incat este mai mult ca sigur ca Moscova va fi cucerita inainte de apusul Soarelui. Pentru a sarbatorii victoria, Zelinskymus a comandat mii de sticle de sampanie si 1000 kg cocaina pe care comediantii reuniti ai BATOplange si Batalionul Azovfleasca cu Zelinskymus le vor destupa si le vor trage pe nas chair in biroului lui Putin care s-a ascuns pe Luna de frica armatelor alungate invingatoare. Slava Ucranapitica, ura si la gara.
Ca sa nu ne mai pierdem timpul degeaba cu pareri.
ARTICOLUL 5
Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.
Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.
In afara de articolul 5 in care zice negru pe alb „oricărei acţiuni pe care o consideră necesară” recomand si putina istorie.