Arhivele Naționale sunt în pericol! Igrasia și infiltrațiile de apă distrug documente de arhivă
Via R3Media:
Liga Studenților (LS IAȘI) și studenții Facultății de Istorie din Iași s-au solidarizat cu angajații Arhivelor Naționale care au intrat luni în grevă generală și susțin revendicările și demersurile acestora față de Ministerul Afacerilor Interne, informează un comunicat de presă.
Tinerii solicită Guvernului ca prin ordonanță de urgență (OUG) să egalizeze salariile angajaților serviciilor județene ale Arhivelor Naționale cu cele din structura centrală a instituției, să aloce fonduri pentru reparații capitale aferente corpurilor de clădire care au probleme structurale, infiltrații de apă și instalații deteriorate, de natură a pune în grav pericol integritatea documentelor aflate în păstrare, precum și să deblocheze posturile vacante, întrucât, la nivel general, personalul existent nu acoperă volumul de muncă solicitat de instituții și de cercetători.
De luni, studenții Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-au alăturat angajaților Serviciului Județean al Arhivelor Naționale aflați în grevă. Mesajele afișate au fost: „Viața arhivistului: înghiți praf și mucegai și salariu abia ai”, „Dacă dispar arhivele, dispărem din istorie”, „M.A.I, nu uita / noi îți știm istoria!”, „Angajații Arhivelor Naționale nu mai vor să fie ignorați!”, „Studenții sunt alături de Arhive!”.
Arhivele Naționale ale României sunt în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (caz unic în Europa, reminiscență comunistă) și organizate la nivel teritorial în servicii județene, la nivelul cărora nu s-au mai realizat investiții de mai bine de 20 de ani, Inspectoratele Județene de Poliție nealocând niciodată fondurile necesare.
În plus, nivelul de salarizare al angajaților din serviciile județene este sub nivelul celor din structura centrală a instituției, deși este prestată aceeași muncă, fapt care face total neatractivă angajarea pentru absolvenții de istorie sau arhivistică, în contextul în care angajările sunt blocate, iar județele duc lipsă de personal. În plus, din cauza lipsei reparațiilor de la clădiri, igrasia, umiditatea, praful excesiv și lipsa instalațiilor adecvate (dezumidificatoare, aparate de ozonizare, aspiratoare de praf, aparate necesare pentru restaurare, aparate pentru microfilmare etc.) afectează în mod grav sănătatea angajaților și starea generală a documentelor.
La Iași, sediul edificat în 1977 are deja două termene legate de reparații capitale care au fost depășite, iar investiția de extindere a sediului, începută în 1999, se află astăzi în ruină din cauza Ministerului Afacerilor Interne care nu și-a respectat angajamentele financiare din parteneriatul început în urmă cu 25 de ani cu Primăria Municipiului Iași, care a oferit terenul și care a ridicat o parte din imobil. În lipsa reparațiilor capitale care să fie aduse clădirii actuale, precum și în lipsa extinderii sediului, fondul arhivistic actual este ținut în condiții improprii, iar spațiile sunt insuficiente pentru depozitarea documentelor deja existente, făcând totodată imposibilă preluarea altor documente istorice, la Iași fiind a treia arhivă istorică ca volum (nr. de metri liniari) și importanță din țară. Mai mult, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași funcționează doar cu jumătate din personalul necesar, acest fapt îngreunând atât solicitările din partea diverselor instituții, cât și din partea comunității științifice (cercetători, profesori, studenți).
„Arhivele Naționale reprezintă o instituție strategică, de importanță națională, având în vedere rolul de păstrare a dovezilor identității și continuității noastre istorice. Guvernanții care au ignorat în toți acești ani situația din Arhive nu fac altceva decât să susțină degradarea și distrugerea patrimoniului național și, odată cu acesta, a identității noastre ca popor. Nu se poate ca în secolul al XXI-lea să păstrăm documentele în depozite cu țevi care sunt pe punctul de a crăpa, unde există permanent igrasie și umiditate din lipsa reparațiilor necesare, documentele depozitate astfel putând să fie distruse oricând. La acest fapt se adaugă și sălile de studiu, neîncăpătoare și fără aparatură modernă, care ar trebui să permită cu adevărat cercetarea istoriei la nivelul arhivelor din alte state europene care nu își calcă patrimoniul istoric în picioare din cauza unor politicieni și generali ignoranți. Trebuie să fie inundat vreun depozit și să se piardă documente ca să se intervină? Să cadă o bucată de tavan ca să se facă reparații după 50 de ani? Vom fi alături de angajații Arhivelor Naționale, inclusiv prin acțiuni de protest, pentru a salva patrimoniul nostru național!” a declarat Toma Tataru, președintele Ligii Studenților (LS IAȘI).
Comenteaza