Subiect: DOSARUL RETEZAT- Razboiul de 100 de ani
 Pentru persoanele care nu pot procura numarul revistei -Formula AS,anul XXX,nr.1437,aparut la inceputul lunii Octombrie 2020 (pt.intervalul 1 – 8 octombrie) ,care are toate numerele aparute sa accesati,pe internet site-ul revistei ,la arhiva (cap.”SOCIETATE”).Eu am incercat,dar nu am reusit de aceasta data !? Ceea ce mi se pare foarte ciudat,deoarece am facut-o de multe ori.
 Imi permit sa va transmit pasajul introductiv.Articolul este amplu,are trei pagini. Un subtitlu pe pagina a treia : ” Partea de Retezat a lui Ladislau
Kendeffy,platita de Romania de trei ori!” Pe aceasi pagina ultimul titlu : ” Prof.univ.dr.MIRCEA DUTU – „Noi,statul roman,am revizuit Trianonul .
Suntem in fata celei mai mari pacaliri din istorie”.
 Iata pasajul introductiv :
 In urma cu 100 de ani,dupa Marea Unire,cand Romania varsa sume uriase pentru despagubirea fostilor grofi maghiari care parasisera tara,toata lumea era convinsa ca „problema”proprietatilor unguresti din Ardeal e inchisa pe veci si ca pamanturile ,odata rascumparate,le vor apartine pentru eternitate romanilor. Printre comorile platite cu aur greu s-a numarat si Masivul Retezat. Rascumparat cu sute de mii de coroane de la familia Kendeffy si transformat ,in interbelic, intr-o superba rezervatie naturala asezata sub tutela Academiei Romane,Retezatul a devenit, dupa Revolutie , tinta unor mari interese economice. In ciuda statutului sau de Parc National ,Retezatul a fost retrocedat pe loc , ca la o comanda malefica ,in conditii mai mult decat suspecte, unei bunicute dintr-un azil vienez… Dar Academia Romana n-a renuntat, In ciuda sicanelor de tot felul ,lupta eroic de unsprezece ani sa recastige Retezatul. Si dreptatea incepe sa se arate. La capatul a 91 de infatisari ,recent, s-a castigat prima batalie, Cu probe puternice la dosar,Academia are sanse sa castige si apelul. Ar fi o victorie mare ! In sute de alte cazuri ,raul a fost facut ,iar justitia indolenta a retrocedat aproape intreg Ardealul urmasilor fostilor grofi,deja platiti,pe vremea regelui Ferdinand , de statul roman.
  Va spunem pe scurt povestea unei hotii ticaloase care le-a luat romanilor mosia pentru care au luptat.