Călin Kasper ne propune o comparație…

 

 

 

Hugo Chavez, asa cum este el prezentat in film, are multe trasaturi comune cu Capitanul. Ca si Corneliu Zelea Codreanu, Chavez este iubit de popor, precum era Capitanul iubit de legionari. Iar el, Chavez, e apropiat de ei, la prezentarea onorului de catre o garda militara, il bate pe un sodat inarmat prieteneste pe umar, apoi, cand se termina ceremonia, il bate pe altul peste piept. Inca putin si ai fi putut sa zici ca s-a batut cu soldatul pe burta.

Apoi, emisiunile televizate in direct, in care cei care doreau intrau in contact cu Il Presidente ca sa-si spuna ofurile, l-au aratat ca un om interesat de soarta omului simplu. Lucretia i-a povestit ca e gata sa piarda un teren aflat in proprietatea ei. Avea de gand sa doneze o parte din el comunitatii…

Apoi, Chavez ia masura introducerii unei noi constitutii. Pentru ca poporul sa inteleaga ce cuprinde noua constitutie, se constituie grupuri care invata poporul prevederile ei. Ce voia Chavez cu aceasta noua constitutie? Voia ca petrolul si bogatiile Venezuelei sa nu mai fie la cheremul multinationalelor corporatiste, ci de bogatiile tarii sa profite locuitorii tarii.

Apoi, se ia masura infintarii unor “Cercuri Bolivar”, un fel de cuiburi legionare, prin care a fost organizat poporul. Din pacate filmul nu spune mai multe, dar informatia in sine este extraordinara fiindca la infrangerea puciului organizat de CIA contra lui Chavez, acest fel de organizare avea sa-si spuna cuvantul si sa-si dovedeasca eficienta.

O declaratie a lui Chavez, in care afirma cu toata convingerea ca pentru poporul venezuelean e in stare sa mearga pana la portile iadului, se aseamana mult cu conceptia legionara “ori invingem, ori murim”. Nici la legionari, nici la Chavez aceste declaratii nu au fost vorbe goale. Cand pucistii i-au pus demisia pe masa s-o semneze, el a refuzat, fie ce-o fi.

Ca sa-l compromita pe presedinte, “cartitele” au gasit ca un bunic de-al lui Chavez, prin 1890 a impuscat un colonel. Provenea deci dintr-o familie de criminali! Chavez a discutat asta public si a aratat ca bunicul lui a facut asta ca sa-si apere onoarea familiei, dupa care a devenit revolutionar. Deci bunicul lui n-a fost un criminal, zice Chavez, desi unii nu sunt de acord cu aceasta interpretare. E o situatie extrem de asemanatoare cu cazul Manciu cu care s-a confruntat si Corneliu Codreanu toata viata.

In concluzie nu trebuie sa ne speriem nici de inteligenta Ocultei care a organizat puciul, nici ca are toate bogatiile, banii si bunurile lumii in mana ei. Noi avem o arma care poate oricand sa-i vina de hac! Aceasta este Doctrina Legionara!