NASCUT SI CRESCUT IN TOMIS/CONSTANTA, ANIVERSAREA A 140 DE ANI DELA REINTEGRARE

MA DUCE INAPOI CU AMINTIRI DIN CASA PARINTEASCA, SCOALA PRIMARA SI LICEUL MIRCEA…

COLEGI PRIETENI.STRADA CUZA VODA, BISERICA MAICA DOMNULUI, DIGU MARE LA PLAJA MODERN,

CAZINOUL, STATUIA LUI EMINESCU, PORTUL TOMIS……

Subject: Re: Fw: ProMemoria: 23 Noiembrie 1878 la Tomis-Constanti-Chiustengea-Constanţa… 

 

Pentru mine Dobrogea nu reprezinta numai amintiri personale, de altfel placute si emotionante, m-am nascut acolo. Ma gandesc cu placere la profesorii de care m-am legat, la Gr. C. Moisil care s-a nascut la Tulcea si la Dan Barbilian-Ion Barbu care mi-a vorbit la dansul acasa de al sau poem Nastratin Hogea la Isarlik. Mi-a povestit, razand cu haz, o intamplare din folclor cu Nastratin, Mi-a dat un exemplar uzat din Joc Secund, cu un colt cam ferferita si zambind mi-a explicat „Catelul…”.

Inceputul interpretarii pe care cutez sa o dau acestui Faust sudic apare in continuare.

Insa si Miron Nicolescu, 115 ani de la nastere, cu Tudor Vianu, 120 ani de la nastere, sunt din sud, Giurgiu.

Cu toate bune, traiasca flancul nostru cultural est-sudic, si traiasca si ceferistii nostri, gara Constantei fiind infratita cu cea din  Sulmona unde s-a nascut misteriosul exilat Ovidiu, vaida.

 

… … Isarlak este jalonata la tot pasul de trimiteri la cunoastere. Isarlak este un centru initiatic, sediu enigmatic „Cu ziduri forfecate, sucite minarete”, in care timpul nu mai curge liniar ci in „Încolacite ceasuri!” Pelerinul incearca o indoiala in fata propriei existente  „Nici eu nu mai stiu astazi ce lucruri cautam.” Multimea se aduna ca la locul unui miracol „Iar ochii tuturora calatoreau afund….” Contemplatia nu se mai orienteaza catre exterior, se adanceste in sine. „Atunci, cu ochi de seara si-abia deschise pleoape (Caci, grei de-ngândurare, nameti ma napadeau” etc …

 

 

 

 

 

 

From: Petre Frangopol

Date: 23.11.2018 14:41:52

 

Subject: Fw: ProMemoria: 23 Noiembrie 1878 la Tomis-Constanti-Chiustengea-Constanţa…

 

Stimaţi Colegi şi Dragi prieteni,

 

Imi face plăcere, în calitatea mea de dobrogean din moşi strămoşi, să vă trimit, astăzi 23 noiembrie 2018, la implinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, care se sărbătoreşte festiv la Constanţa, un material excelent documentat al profesorului universitar Stoica Lascu (accesaţi ultimul rand www…..) gazduit de cotidianul constantean Ziua.

 

Cu cele mai bune urari,

 

Petre T. Frangopol

 

—– Original Message —–

From: Stoica Lascu

 

Subject: ProMemoria: 23 Noiembrie 1878 la Tomis-Constanti-Chiustengea-Constanţa…

La împlinirea, azi, a 140 de ani de la primirea sărbătorească a autorităţilor civile şi militare române la Constanţa – Chiustengea -, în urma revenirii Dobrogei la aria de viaţă statală românească, după peste patru veacuri şi jumătate de existenţă în cadrul Imperiului Otoman – un memento pentru antecesori, un gând de bine şi încredere pentru tomitani de azi, pentru dobrogeni şi toţi românii, din Ţară şi de pretutindeni! 

Dela Tomis

Marea cea Mare, în al 7526-lea an de la Facerea Lumii, al 2018-lea de la naşterea Mântuitorului, al 650 -lea de la atestarea documentară a Brăilei, al 600-lea de la moartea lui Mircea cel Mare, al 159-lea de la punerea bazelor Statului Român Modern, al 140-lea de la

R e i n t e g r a r e a  

Dobrogei 

la Ţară,

al 60-lea de la retragerea trupelor străine – şi al 100-lea de la

  M a r e a  U n i r e