Apel
Facem apel la opinia publică românească, la clasa politică, la intelectualitatea Țării, pentru a cere împreună guvernanților noștri să renunțe la intenția de a aduce în România, spre a fi reînhumate la Curtea de Argeș, osemintele lui Carol al II-lea.
De la abdicarea sa rușinoasă din septembrie 1940 și până azi nu s-a auzit nici o voce, românească sau străină, care sa-i găsească lui Carol al II-lea vreun merit istoric, cu care acesta să fi fericit neamul românesc.
Dimpotriva! Autor al unor infamii fără pereche în istoria României, principal vinovat pentru dezastrul din vara anului 1940, regele scelerat, cum l-au numit contemporanii , a făcut de rușine nu numai propria familie, ci și însăși ideea monarhică, pe care a compromis-o astfel în mod irevocabil în ochii celor mai mulți români.
Autor al unor fraude financiare gangsterești, al unor crime și abuzuri politice nemăsurate, complăcându-se într-o viață de desfrâu și nerușinare, Carol al II-lea, fugind din țară, nu a lăsat în urma sa nici un regret, ci numai lacrimi și blesteme, oroare și dezgust.
Astfel că decizia guvernului român contravine sentimentelor și mai ales resentimentelor pe care românii le au față de amintirea și numele regelui sperjur.
E inadmisibil și de neînțeles ca guvernul actual, care se pretinde democrat, să inițieze și să patroneze acest act de nemeritată cinstire a celui care în 1938 a desființat regimul parlamentar democratic pentru a instaura dictatura personală și care, într-un total dispreț al legalității și al moralei creștine, a trimis la moarte sute de tineri nevinovați, majoritatea elevi și studenți, pentru ca tot el să introducă în România si primele legi rasiste, de inspirație nazistă.
De aceea,
Cerem ca guvernul să consulte în vreun fel opinia publică românească, opinia lumii academice, cu privire la intenția sa, atât de intempestivă și de nejustificată, de a cinsti amintirea „regelui poltron”.
Cerem Bisericii Ortodoxe Române, biserică națională a neamului românesc, să nu îngăduie ca zidirea sfântă de la Curtea de Argeș să fie pângărită.
Firește, oricărui român, oricărui om decedat în străinătate îi respectăm dreptul și dorința de a-și afla odihna de veci în pământul Patriei. Acest drept, se înțelege, i-l recunoaștem și lui Carol al II-lea, alias Nicolae Caraiman. Judecat ca persoană publică însă, pentru prestația sa în istoria neamului românesc, Carol al II-lea considerăm că nu merita nici un semn de atenție și prețuire din partea guvernanților și a ierarhilor bisericești.
Locul odihnei de veci a lui Carol al II-lea poate fi în orice cimitir public din România, dar nu într-o incintă sacră, precum cea de la Curtea de Argeș.
Dumnezeu să îl odihnească și să îl ierte !
Uniunea Vatra Românească
Grupul Scara
Liga pentru Combaterea Anti-Românismului
Uniunea Veteranilor de Război
Liga Națională a Luptătorilor din Decembrie
Fundația George Manu
București, 23 ianuarie 2003
Pentru conformitate,
Ion Coja
************************
Nota redacției: Nu mai știu dacă acest text, trimis la câteva publicații, inclusiv la „România Mare”, a fost tipărit la vremea când a fost scris.
Domnule profesor, eu aș accepta și chestia asta dar numai sub condiția înhuțării oaselor lui în loc de flori în sicriul lui Iohannis cu care s-a asemănat ca două picturi de apă la fire și la caracter dar mai ales, la dragostea pentru Țara Românească și poporul ei ! Să-i aibă Dumnezeu în paza Sa ca să nu facă tâmpenii și pe acolo !! C. Ș. Șelaru