Evenimentul comemorativ „Marșul Golanilor – Mai bine mort, decât comunist” a început la ora 19:00 și s-a derulat apoi pe traseul Piața Revoluției – Piața Universității, unde s-a încheiat în jurul oreleor 21.00.

Organizatorii marșului a fost Honor et Patria, Camarazii România, Neam Onoare Identitate, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Legitimă Apărare și Starea de Libertate. La marș au participat de asemenea veterani ai Pieței Universității 1990.

Organizatorii au transmis următorul mesaj după eveniment:

Cât e suficient?

De multe ori când vorbim despre evenimente ca 21 decembrie 1989, 13-15 iunie 1990 și multe alte zile din calendar în care ne cinstim eroii, ne amintim de un exemplu de demnitate sau povestim despre faptele cuiva din trecut, auzim din partea celor din jur: „au trecut 30 de ani, frate”, „las’ că avem probleme mai mari”, „destul i-ați tot evocat și anii trecuți”, etc.

Dar când ești conștient că existența, numele tău de român, demnitatea ta, onoarea părinților tăi rezultă toate direct din acele evenimente, nu ai cum să nu insiști să le evoci în continuare.

„Golaniada”, cunoscută și sub denumirile „Fenomenul Piața Universității” sau „Manifestația-maraton anticomunistă din Piața Universității”, reprezintă evenimentul de masă petrecut în Piața Universității din București între 22 aprilie și 13 iunie 1990. Cu o durată de 52 de zile și adunând zeci de mii de oameni în fiecare seară, Golaniada este cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, de după căderea Cortinei de Fier. Acest fenomen curat a fost curmat brutal, între 13 și 15 iunie 1990, de către regimul neocomunist condus de Ion Iliescu.

Ieri în București a avut loc „Marșul Golanilor”, prin care, în ciuda ceței în care a fost lăsat acel eveniment din vara lui ’90, am INSISTAT să amintim încă o dată curajul românilor de atunci și să protestăm față de libertatea deplină în care vinovatul de atunci, Ion Iliescu, își trăiește liniștit viața. Și la fel vom face în fiecare an!

Când ai făcut destul? Niciodată!